Barcelona blinda els carrers pacificats de l'Eixample contra nous bars

L'Ajuntament vol evitar que en carrers com Consell de Cent s'apliqui el mateix model de monocultiu d'oci d'Enric Granados

2 min
Pacificació del trànsit de Consell de Cent amb Viladomat, aquest dijous.

BarcelonaQue l'anunci de millores urbanístiques no es tradueixi en expulsió de veïns i del comerç de tota la vida com ja ha passat en tants llocs de Barcelona, des del Born fins a Gràcia. Tenint en compte aquesta premissa, l'Ajuntament ha aprovat una suspensió de noves llicències d'activitat als carrers on es començarà a desplegar la pacificació de l'Eixample, a l'entorn del futur eix verd de Consell de Cent. L'objectiu de la mesura és evitar que, un cop els carrers siguin llocs amb menys espai per als cotxes -no tindran asfalt i la velocitat es limitarà a 10 km/h-, s'omplin de nous bars i establiments d'un mateix estil. Que no passi, en definitiva, el que va passar al carrer Enric Granados, convertit ara en un eix d'oci i restauració, o al carrer Blai, del Poble-sec, copat pels bars de pintxos.

La comissió de govern ha aprovat una suspensió de llicències i permisos d’obres durant un any de tots els projectes vinculats a l’oci musical, la restauració i el comerç alimentari. I, com ja va fer al barri de Sant Antoni quan s'hi va desplegar la superilla, el govern municipal es compromet a aprovar, en aquest temps, un pla d'usos que estableixi els criteris d'on i quants establiments d'aquest tipus podran obrir. "No volem una ciutat monocultiu, volem evitar la gentrificació", assegura la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que, de fet, ja va deixar la porta oberta a una regulació d'aquest tipus, la setmana passada, quan es van anunciar els equips d'arquitectes que s'encarregaran de dibuixar la pacificació.

L'àmbit afectat per la regulació

La suspensió afecta els primers trams on s'intervindrà: el carrer del Consell de Cent entre Vilamarí i Roger de Llúria, els carrer de Rocafort i Borrell entre l’avinguda de Roma i la Gran Via, i el tram del carrer d’Enric Granados entre la plaça del Doctor Letamendi i Consell de Cent. A l’entorn del carrer de Girona ja hi ha en marxa un pla d’usos específic que ordena les activitats de pública concurrència, que es va desplegar quan va començar la pacificació d'aquesta via.

Segons l'Ajuntament, la mesura s'enfoca a protegir el comerç de proximitat i a replicar, també en aquest aspecte, el model de Sant Antoni, que és el que urbanísticament es vol anat estenent. La tinent d'alcalde d'Urbanisme assegura que el pla d'usos que es va aplicar als carrers de l'entorn del Mercat de Sant Antoni, quan es va reformar i es van disparar les alarmes de la gentrificació, ha servit per preservar el comerç ja existent i també per facilitar l'arribada d'un tipus variat de negocis.

La previsió amb què es treballa és tenir els projectes dels primers quatre eixos verds i les primeres quatre places a les interseccions a punt per començar obres l'estiu del 2022. Amb l'horitzó 2030, la idea és aplicar el mateix dibuix en 21 eixos i també es dibuixen 21 places. El primer pas és ara unificar el dibuix que s'aplicarà a tots els carrers, i el que ja se sap és que l'encarregat de liderar el procés serà B67 Palomeras Arquitectos i Cierto Estudio, l'equip que va guanyar el concurs públic.

stats