Barcelona invertirà 7 milions per millorar l'enllumenat i reduir punts foscos

Apostar per la il·luminació LED, que ha d'arribar al 35%, és un dels eixos del pla de millora

Clara López Alcaide
2 min
Un fanal encès d'un carrer de Barcelona.

BarcelonaRepartir millor la llum o abaixar els fanals per sota de les copes dels arbres per il·luminar més les voreres són algunes de les actuacions que inclou el nou pla d'enllumenat de l'Ajuntament de Barcelona, que destinarà 7 milions d'euros a corregir 82 punts foscos de la ciutat aquest 2021. La idea del consistori és, segons ha explicat aquest dimarts el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, millorar la sensació lumínica al carrer, però també fer un "salt qualitatiu" en les tecnologies de l'enllumenat. L'Ajuntament també preveu introduir més il·luminació LED –blanca i de menor consum– amb la intenció que a finals d'any passi del 26% de l'enllumenat al 36%, i permeti millorar l'eficiència energètica.

Un dels altres eixos de les millores previstes està relacionat amb la perspectiva de gènere. "Sabem que la percepció dels homes i les dones és molt diferent i tenim un clar biaix de gènere que hem de revertir", ha dit Badia. El regidor ha explicat que abans que es dugui a terme cap actuació es faran rutes pels districtes de la ciutat, amb aquesta perspectiva de gènere, per detectar els àmbits on cal treballar. Finalment, amb aquestes actuacions el consistori també es vol avançar en telegestió, que actualment està present en poc més de la meitat dels centres de comandament, el 54%.

Mapa de les 82 actuacions previstes aquest 2021 en matèria de millora de l'enllumenat.

On millorarà l'enllumenat?

La inversió es farà per tres vies: es destinaran 1,9 milions a la renovació de l'enllumenat, 2 milions al manteniment modificatiu i 3,2 milions a noves urbanitzacions. Unes partides que es van pactar amb ERC en l'aprovació del pressupost municipal. Amb aquests diners, es portaran a terme una vuitantena d'actuacions que se sumen a les 136 ja executades per l'Ajuntament en els últims anys. Alguns dels punts de millora de la il·luminació són els següents:

  • Gran Via Carles III (entre l'avinguda Diagonal i la plaça Prat de la Riba) (les Corts)
  • Carrer Aragó (Eixample)
  • Carrer Ramon Trias Fargas (Sant Martí)
  • Carrer Vallespir (Sants-Montjuïc)
  • Carrer Villarroel (Eixample)
  • Parc de les Glòries (Sant Martí)
  • Plaça del Poble Romaní (Gràcia)
  • Carrer Marquesa de Vilallonga (Sarrià)
  • Plaça del Comerç (Sant Andreu)
  • Carrer Ribelles (Nou Barris)

Barcelona té 151.000 punts de llum públics, que representen el 20% del total del consum d’energia de l'Ajuntament. Es tracta d'un percentatge de consum molt inferior al de la mitjana de municipis, que se situa al voltant del 50%.

stats