Societat 21/01/2019

Barcelona ha invertit 22 milions de la taxa turística aquest mandat

L'Ajuntament prioritza projectes de retorn econòmic i de compensació dels efectes del turisme

Acn
1 min
REVÉS ECONÒMIC 
 Barcelona és entre el tercer i el quart mercat mundial d’Airbnb, depenent de l’època de l’any. Gran part de l’oferta és a Ciutat Vella.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha invertit 9,6 milions d'euros de la taxa turística durant el 2018 i ha arribat als 22 milions des de l'inici del mandat, al juny de 2015. El consistori explica que s'han prioritzat projectes de retorn econòmic i de compensació dels efectes del turisme a la ciutat, especialment en l'àmbit cultural i del patrimoni.

A partir del 2019 aquests projectes es visualitzaran amb un distintiu gràfic. Des del 2017, l'Ajuntament ha passat de rebre el 34% de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics al 50%. A més, també des d'aquell any, la transferència de diners provinents d'aquesta taxa des de l'Ajuntament cap al Consorci de Turisme de Barcelona s'ha limitat a 4,5 milions d'euros anuals, vinculats a l'elaboració conjunta d'un pla de treball sobre destinació sostenible.

El consistori ha defensat que, durant aquest mandat, en l'assignació dels fons de la taxa turística que ha rebut l'Ajuntament s'han prioritzat els criteris de desconcentració i de potenciació de l'oferta cultural, en la línia de promoure la sostenibilitat del turisme a Barcelona.

Segons el regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, si en el mandat anterior aquests recursos es destinaven a marcar els punts turístics de la ciutat, ara serveixen "per gestionar millor el turisme a la ciutat i donar-li més retorn a la ciutadania, i perquè equilibri els elements positius que genera i també disminuir l'impacte negatiu que també genera".

Un exemple és el reforç de les línies d'autobús D20, V15 i 59 entre maig i setembre per facilitar la mobilitat cap a les platges o el reforç dels visualitzadors de pisos turístics il·legals. Durant el 2018, dels 9,6 MEUR invertits, 2,3 han anat directament a inversions de millora als barris, i prop de 830.000 a projectes relacionats amb el patrimoni i la cultura.

stats