Mobilitat

Barcelona no espera grans aglomeracions al centre durant aquest pont

La ciutat reforça el transport públic en festius i destina 350 agents de la Guàrdia Urbana al dispositiu nadalenc

3 min
Vianants creuant un carrer al centre de Barcelona, decorat amb motius nadalencs, en vigílies del 8 de desembre

BarcelonaVa ser la tempesta perfecta: no hi havia confinament municipal, els centres comercials encara estaven tancats, i molta gent tenia ganes de passejar i fer compres després de mesos de restriccions. El pont de la Puríssima de l'any passat va ser explosiu al centre de Barcelona, amb col·lapses de trànsit i aglomeracions a les zones de vianants, i l'Ajuntament va haver d'improvisar mesures d'urgència com tallar trànsit del passeig de Gràcia entre la Gran Via i la plaça Catalunya. "Ningú no ho va saber preveure", admetia la llavors regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón. Però el consistori, tot i les grans afluències de gent fent compres al centre el cap de setmana passat, no espera que la situació de col·lapse es repeteixi aquest any, perquè el context és diferent, i ara es preveu que hi haurà més gent que marxarà de la ciutat que gent que hi vindrà, i perquè es confia que el transport públic recuperi el paper protagonista en els desplaçaments interns. El que no es preveu és recuperar la festa multitudinària de Cap d'Any a l'avinguda Maria Cristina, tot i que aquest escenari sí que acollirà un espectacle de benvinguda al 2022.

La ciutat es prepara ara per a un nou examen a la mobilitat i ho fa amb atractius com el rècord de quilòmetres de llums nadalenques i el tracte especial al centre, amb propostes noves com la pèrgola lluminosa de la plaça Catalunya. La tinent d'alcaldia responsable de l'àrea de Mobilitat, Laia Bonet, ha fet una crida aquest divendres a apostar per fer els desplaçaments en metro i bus i ha informat que els dos serveis tindran un reforç d'entre el 7% i el 13% els dies festius des d'ara i fins al 9 de gener, amb una atenció especial al centre i els eixos comercials i en l'horari de més demanda, d'una del migdia a deu de la nit.

Al metro, l’interval mitjà d'espera a les línies convencionals en festiu es reduirà 28 segons i se situarà en els cinc minuts i mig. D'entrada, no es preveu cap mesura per regular el trànsit de vianants a les zones més concorregudes, però el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha demanat "contenció, responsabilitat i sentit comú" i ha apuntat que la Guàrdia Urbana estarà a l'aguait per si cal aplicar algun tipus de contenció.

Un 15% més de policia

El dispositiu nadalenc de la policia, de fet, es reforça aquest any en relació a l'anterior: s'hi destinaran 350 agents, un 15% és que el 2020. Una de les prioritats serà que hi hagi "molta presència" d'agents uniformats a les zones més comercials amb l'objectiu de "facilitar la convivència i ajudar l'activitat comercial", segons ha exposat l’intendent major Pedro Velázquez. La Guàrdia Urbana també centrarà esforços a donar suport al pla Tremall dels Mossos contra la reincidència –en aquest cas amb agents de paisà– i a reforçar els controls d'alcoholèmia i drogues. Durant el cap de setmana passat, ja van fer un miler de proves i van detectar 154 persones begudes i 18 positius de drogues.

La policia també ha avisat que tindrà una dedicació espacial a controlar que els locals no venen begudes alcohòliques ni a menors ni fora de l'horari aprovat, com ja es va anunciar durant les Festes de la Mercè. També hi haurà un control específic de la venda ambulant, que es considera que ara està en un moment de "molta contenció" i no es vol que vagi a més. Pel que fa a la mobilitat, a banda de controlar possibles aglomeracions en eixos comercials, a partir de dilluns posaran en marxa una campanya per intensificar els controls a patinets i altres vehicles de mobilitat personal.

stats