Barcelona

Barcelona mimarà el centre per Nadal: més llums i nous dissenys

L'encesa oficial es farà des de la plaça Catalunya amb un muntatge de circ i música

3 min
Un moment de l'espectacle que es podrà veure el dia de l'encesa de llums de Nadal a Barcelona i que s'està assajant a la Fabra i Coats

BarcelonaBarcelona es prepara per a un any de rècord pel que fa a la il·luminació nadalenca. A partir del 24 de novembre, que és quan es farà l'encesa oficial amb un espectacle d'homenatge a la llum, la ciutat il·luminarà fins a 100,5 kilòmetres de carrers, 36 més dels que s'encenien fa deu anys, i hi dedicarà un pressupost, també rècord, de 2,1 milions d'euros. La màxima, segons emfatitza el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, és "més i millor". El "més" no necessita concrecions, perquè ja fa cinc anys que la xifra de metres engalanats va a l'alça, i el "millor" fa referència a la renovació que es podrà veure aquest any, quan es jubilaran algunes de les propostes clàssiques de Nadal a Barcelona i s'estrenarà un nou disseny que vol reforçar la posició de la ciutat com a destí nadalenc.

L'estrena es viurà en tres espais cèntrics: la plaça Catalunya, la Gran Via i el carrer Aragó. Tindran una il·luminació feta amb tires de leds estàndards, que ha dissenyat l'estudi d'Antoni Arola, que és qui va guanyar el concurs convocat a principis d'any. No recolliran la iconografia cristiana, sinó idees sòbries amb llums que es podran reutilitzar d'un any per l'altre per crear propostes diferents. La més espectacular serà la de la plaça Catalunya, que es reforça com a centre neuràlgic de Nadal i que s'il·luminarà amb una mena de pèrgola que bategarà amb la llum. Aquest serà, de fet, l'escenari mimat per l'Ajuntament, que l'ha escollit com punt oficial d'inici de les festes.

Així s'il·luminarà la plaça Catalunya.

"Aquesta vegada tornem als clàssics", ha defensat Collboni per justificar que, després d'anys intentant donar un caràcter descentralitzat tant a les propostes nadalenques com a les Festes de la Mercè, aquest cop s'aposti pel centre, que és la part de la ciutat que més ha patit els estralls de la pandèmia. L'Ajuntament, de fet, ja presenta aquest Nadal com el "primer postpandèmia" i espera que sigui "el més normal possible" per contribuir a la recuperació del comerç local.

Serà des de la plaça Catalunya des d'on un miler de persones -sense necessitat de cita prèvia- podran seguir l'espectacle que acompanyarà l'encesa de llums, el 24 de novembre a les 18 h: el xou Ombrana, de la companyia Ponten Pie. El títol és una paraula inventada que, segons la companyia, fa referència a l'ombra que fa un fanal de Barcelona quan es projecta en el cos d'una nena. I aquesta nena és la protagonista de la proposta, algú que arriba a la capital catalana des d'algun lloc on, a la nit, l'única llum que il·lumina és la de la lluna i que queda impactat pels diferents estímuls lumínics de la ciutat. Un espectacle amb circ i música.

Homenatge a Vinçon

També seran protagonistes d'aquest Nadal el carrer Aragó, on els leds dibuixaran estrelles si es miren amb perspectiva, i la Gran Via, on la il·luminació recordarà les làmpares de saló. Una altra de les novetats, pensada sobretot perquè tothom s'hi pugui fotografiar i fer córrer les imatges per les xarxes, seran dos rètols amb el nom de Barcelona escrit amb una tipografia que homenatja la botiga de productes de disseny Vinçon, que va tancar el 2015 al passeig de Gràcia. Els rètols estaran situats a la Gran Via amb passeig de Gràcia i al carrer Aragó amb Bailèn. La idea és que els anys vinents es vagi renovant la il·luminació de més espais i que tots vagin entrant en una mateixa línia de disseny.

Els llums del carrer Aragó.
La il·luminació nadalenca de la Gran Via.

Aquest Nadal, per primer cop, s'il·luminarà la ronda de Sant Pere entre el passeig de Sant Joan i la plaça Urquinaona, i creixerà el tram amb llum del carrer Balmes, que tindrà motius nadalencs des de la Diagonal fins a la ronda Universitat. A més, es consolidaran espais que van debutar l'any passat com la Via Laietana, el Paral·lel o la plaça Urquinaona. Tot plegat i tenint en compte que el consistori assumeix el cost dels llums del centre i que manté la subvenció del 75% per als eixos comercials, suposa una inversió municipal de 2,1 milions d'euros, un 32,4% més alta que els 1,6 milions del Nadal passat.

Sobre com repercutirà la pujada del preu de la llum en tot aquest desplegament nadalenc, la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha admès que encara no han pogut calcular l'augment i ha posat l'accent en el fet que tota la il·luminació és sostenible -perquè és led- i està subministrada per Barcelona Energia.

L'homenatge a Vinçon amb el nom de Barcelona.
stats