Societat 04/05/2021

Barcelona ja pensa en les festes de Nadal: un gran cercle lluminós guarnirà tota la plaça Catalunya

L’Ajuntament posa al dia la il·luminació nadalenca, que engalanarà la ronda de Sant Pere per primer cop

Marc Parayre
3 min
Proposta de llums de Nadal a la plaça Catalunya

BarcelonaBarcelona ja pensa en com il·luminarà els carrers per Nadal. La renovació de cara a les pròximes festes anirà a càrrec de l'Estudi Antoni Arola, que ha sortit escollit en el concurs de disseny que el consistori va posar en marxa al mes de febrer i serà l'encarregat de la proposta d'un any en què l'Ajuntament ja promet que hi haurà més il·luminació a la ciutat. Entre les novetats, hi ha propostes singulars com la de plaça Catalunya, on es projectarà un cercle gegant de llum que ocuparà tot l'espai i del qual sortiran 4 tires de llums. A més, els llums arribaran per primer cop a la ronda de Sant Pere, que se sumarà a altres artèries que s'engalanen: la Via Laietana, la plaça Urquinaona, l'avinguda Paral·lel i el carrer Balmes. Aragó i la Gran Via de les Corts Catalanes continuaran sent el centre neuràlgic.

El govern municipal de Barcelona defensa l’enllumenat nadalenc com una eina clau que contribuirà a la recuperació del teixit comercial de la ciutat durant les pròximes festes nadalenques. La inversió en il·luminació creixerà un 24%, dels 1,62 milions de l'any passat (ja es va augmentar la partida) als 2.057.866 euros d'aquest.

Proposta de llums de Nadal a la Gran Via de les Corts Catalanes.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha subratllat que l’enllumenat nadalenc del 2021 tindrà especial cura del disseny i reivindicarà el paper capdavanter de la ciutat en aquest camp. “Avui presentem un salt qualitatiu molt important en qualitat i quantitat de llums de Nadal. L’any 2021 serà l’any de la reactivació i tenim l’esperança que molts ulls veuran la ciutat”, ha afegit.

Arola buscarà calidesa i línies senzilles

El dissenyador industrial i Premio Nacional de disseny del 2003, Antoni Arola, ha agraït a l’Ajuntament i al jurat del concurs de disseny que hagin confiat en el seu estudi per il·luminar la ciutat per Nadal. “És un repte per a nosaltres i ens fa molta il·lusió”, ha dit. Arola ha fet èmfasi que la seva proposta es basa en utilitzar elements senzills i reutilitzables, com les tires de llum càlides. 

La proposta de la plaça Catalunya és, segons el dissenyador, “un punt que explota i que fa bategar la ciutat”. “És un exercici per redibuixar la plaça Catalunya a una escala humana que reculli l’energia en aquest punt neuràlgic”, ha explicat. A més, ha descrit la proposta per a la Gran Via com una manera de fer sentir "el carrer com la nostra llar”, ha indicat.

La il·luminació del carrer Aragó la formaran tires de llum càlides.

Col·laboració de les entitats del comerç

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament municipal, hi haurà centenars de carrers i places a tota la ciutat que novament s'engalanaran amb llums de Nadal, ha recordat Collboni, que ha citat els dos mecanismes de suport financer que posa a l'abast l'Ajuntament.

D’una banda, com ja va succeir l’any passat, el consistori oferirà a les associacions d’eixos comercials un model en què serà l’Ajuntament qui contracti la instal·lació dels llums de Nadal, i les entitats no hauran d’avançar els diners sinó que sufragaran la seva part quan finalitzi la instal·lació. Mitjançant aquest mecanisme es contractarà l’enllumenat de 17 eixos.

D’altra banda, es posarà en marxa la convocatòria de subvencions de l’enllumenat nadalenc, amb la qual l’Ajuntament finança una part de l’ornamentació i les associacions de comerciants financen la resta a partir de la contractació que fan les mateixes entitats.  

Vista aèria de la il·limunació en els tres punts neuràlgics de Barcelona.
stats