Societat 16/02/2015

Barcelona precinta 5 botigues de souvenirs prop de la Sagrada Família

Els establiments tenien llicència de basar però dedicaven més del 20% del seu espai a vendre records

Efe
2 min
Souvenirs a la Rambla

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha precintat cinc establiments dedicats a la venda de souvenirs i ha retirat 69 terrasses per incomplir les ordenances municipals en una campanya de reforç de les inspeccions d'activitats que poden generar alguna distorsió de l'entorn. Les cinc botigues precintades, que tenien llicència de basar, estan situades a la zona de la Sagrada Família. La sanció s'ha imposat per sobrepassar el límit permès per vendre souvenirs i dedicar més del 20% de la superfície de l'establiment a la venda d'aquests productes, quelcom que la llicència específica de basar no permet.

Segons ha informat el consistori, fins al moment s'han inspeccionat 34 establiments de records –25 a Ciutat Vella i 9 a l'Eixample–, que han comportat l'obertura de 41 procediments, dels quals s'han derivat vuit cessaments d'activitat, i cinc d'ells han comportat el precinte del local per part de l'autoritat municipal. El precinte estarà vigent fins que es pagui la sanció corresponent, que pot arribar fins als 4.000 euros, o quan l'infractor sol·liciti el desprecintat provisional per adequar el local a la llicència atorgada i l'Ajuntament comprovi que realment s'hi ajusta.

La inspecció municipal també s'ha intensificat a les terrasses, després que al gener van entrar en vigor els articles de l'ordenança de terrasses que marquen les distàncies mínimes que cal respectar per garantir que es deixa un espai lliure de pas per a vianants. Segons aquesta normativa, la distància entre la façana i la terrassa no ha de ser inferior al 50% de l'ample total de la vorera, amb un mínim d'1,80 metres, enfront dels 1,5 actuals, per garantir les condicions d'accessibilitat.

En total s'han inspeccionat 879 establiments, la majoria a l'Eixample, i s'han obert 944 procediments que es troben en diferents fases de gestió. Fins ara s'han retirat un total de 69 terrasses i s'han obert 73 expedients sancionadors. Fonts municipals assenyalen que això suposa que un 10% de les terrasses inspeccionades cometen alguna d'infracció, com no tenir llicència, doblar el nombre de taules permeses o tenir instal·lats tres tancaments.

Segons el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, les inspeccions pretenen fer complir les ordenances per aconseguir un espai públic net i de qualitat i donar a conèixer que la llei s'aplica, i que qui no compleix serà sancionat. Aquests nous protocols d'inspecció s'emmarquen en la posada en marxa de la Unitat Central de Disciplina, que depèn d'Hàbitat Urbà i ha permès incorporar 32 efectius i reforçar la plantilla dels districtes amb 30 efectius més.

stats