Societat 19/12/2014

Barcelona aprova un pressupost "expansiu" gràcies a l'abstenció del PSC i UxB

Els comptes s'han aprovat per majoria per l'absència de dues regidores dels grups socialista i ecosocialista, justificada per motius mèdics

Mario Martín Matas
2 min
El ple municipal de Barcelona, aquest divendres durant el debat d'aprovació dels pressupostos de 2015 / ACN

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres el pressupost de 2015, segons el que ja estava previst i pactat, gràcies a l'abstenció del PSC i d'UxB -ERC, DCat i RCat-. El vot contrari dels 9 regidors del PP i els 5 d'ICV-EUiA feien preveure que el desempat amb els 14 regidors de CiU -els únics que han votat a favor- només pugués resoldre's amb el vot de qualitat de l'alcalde, Xavier Trias, però finalment l'absència de dues regidores de PSC i ICV-EUiA, justificada per motius mèdics, ha permés l'aprovació per majoria.

La tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha expressat la "satisfacció" per poder empendre l'últim any del mandat amb un pressupost aprovat que és "expansiu", perquè permetrà destinar 88,4 milions d'euros addicionals en atenció a les persones -un 18% més-, i ha destacat també el "talent negociador" del govern municipal, que ha sigut capaç d'aprovar els comptes amb el PP, el primer any, en solitari l'any passat i ara gràcies al PSC i UpB. Els comptes inclouen 2.550,6 milions, un 2,8% més respecte a l'estimació de tancament d'aquest 2014.

Tant el PSC com UxB han destacat que les seves aportacions han permés fer un "gir social" a Barcelona. El regidor socialista Grabriel Colomé s'ha felicitat perquè la negociació dirigida per l'alcaldable Jaume Collboni ha facilitat la reducció del preu del transport públic, una renda mínima de 100 euros mensuals per 7.000 nens en risc d'exclusió i la construcció de 8 escoles bressol. Jordi Portabella (UpB), per la seva banda, ha considerat que "la pitjor opció d'una ciutat és no tenir pressupost", i ha defensat la seva abstenció perquè "les necessitats socials no es poden prorrogar", després d'haver aconseguit la inclusiónde mesures centrades en el lloguer social, entre d'altres.

Les crítiques han arribat de la mà del líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández, qui ha lamentat que els comptes representen que "el tripartit torna a casa pel Nadal". A més a més, ha assegurat que la despesa en publicitat creixerà un 30% i que el deute de la Generalitat amb la ciutat no ha fe més que augmentar. "Trias és l'alcalde de les prioritats equivocades", ha dit, perquè ha invertit prop de 230 milions en només tres equipaments: el centre del Born, el Museu del Disseny i els nous Encants.

També l'ecosocialista Ricard Gomà ha carregat amb duresa contra els comptes, afirmant que són els pressupostos de la "bombolla hotelera i comercial" que recull una "inversió especialment injusta en temps de crisi" perquè, al seu parer, s'inverteix més en els barris rics i això suposa un "catàleg d'equivocacions i d'injustícies".

El ple municipal ha servit també per aprovar altres punts de l'ordre del dia, com la prohibició d'obrir més hotels a La Rambla. Aquesta decisió, que ha comptat amb els vots favorables de CiU i PSC, es definirà en un pla específic durant els propers dies.

stats