Societat 07/05/2020

Barcelona reobre aquest divendres les platges per fer-hi esport

Només s'hi podrà accedir entre les sis i les deu del matí, i estarà prohibit passejar-hi

Maria Ortega
2 min
Els treballs que s'han fet aquest matí per posar a punt les platges de Barcelona

BarcelonaBarcelona recuperarà a partir d'aquest divendres les platges com a espais per poder-hi fer esport. Serà només durant la franja permesa del matí, entre les sis i les deu, i no s'hi podrà fer en cap cas esport de manera col·lectiva o estar-se a la sorra, ni banyar-se de manera lúdica. La reobertura se cenyeix ara a la pràctica esportiva, a l'espera que avancin les fases de desconfinament i es pugui recuperar la sorra com a espai públic. Ho ha anunciat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, que ha detallat que hi haurà dos llocs d'accés a cada platja amb controls de la Guàrdia Urbana i un altre d'específic per a l'entrada dels esportistes federats, a la platja del Bogatell.

Els federats també podran accedir a la platja en l'horari de vespre, entre les vuit i les onze de la nit, igual que les persones que practiquen surf. Si es vol practicar la natació serà sota la responsabilitat de cadascú, sense socorristes, com es fa a l'hivern, i per anar fins a les platges no es podrà fer servir el cotxe, ja que es conceben com a espais de proximitat. "El missatge és que no puc agafar el cotxe per anar a fer esport", ha avisat el regidor, que sí que ha previst alguna excepció per als federats que necessitin transportar material, com ara taules caiacs. Els ha demanat, en concret, un "petit esforç" per desplaçar-se fins a l'accés de Bogatell, encara que no quedi a prop de les entitats esportives.

Badia ha explicat que és la primera fase de la recuperació de les platges, restringides ara a l'ús esportiu. Més endavant es reobriran com a espais públics i, finalment, es recuperaran serveis com el bany i els socorristes. A la fase en què s'autoritzin les passejades es podria preveure ja l'obertura dels xiringuitos, amb els quals el consistori continua negociant després que anunciessin que ja no els sortia a compte fer la temporada i que no obririen. "Tindrem una ciutat cívica i corresponsable", ha dit el regidor sobre la manera com es garantirà l'horari d'ús, tot i que sí que ha apuntat que preveuen haver d'avisar una "minoria". En paral·lel, l'Ajuntament ha engegat el manteniment per anar posant a punt les platges per al moment de l'obertura. Els experts els asseguren que la sorra i l'aigua són espais segurs de cara a prevenir els contagis.

La ciutat de Barcelona també obrirà els sis parcs de la muntanya de Montjuïc, i ja en tindrà 77 de disponibles, tot i que les àrees de joc infantil es mantindran tancades. Badia ha remarcat que en el context actual, els gossos hi han d'entrar sempre lligats i fins que no arribin a les seves zones d'esbarjo.

Pla de neteja

El regidor ha reconegut que la ciutat necessita ara fer "un pas endavant" en la neteja dels espais públics perquè s'estan combinant elements com la baixada dels efectius de les brigades pel confinament i l'acumulació de pol·len. Dilluns s'incorporaran mil treballadors i s'arribarà al 60% de la plantilla i el percentatge serà més alt,del 75%, en tres barris que es considera que necessiten més atenció: Raval, Santa Caterina i el Gòtic. També dilluns es preveu la reobertura dels punts verds, però encara no el servei de recollida de residus voluminosos.

Platges sense xiringuitos?

L'Associació de Xiringuitos de Barcelona ja va avisar, al final d'abril, que després de setmanes intentant arribar a un acord amb el govern municipal sobre les condicions de pagament del cànon anual –des de 100.000 fins a 800.000 euros per xiringuito– tiraven la tovallola i renunciaven a la temporada perquè no els sortien els números. Fonts del Gremi de Restauradors asseguren que llavors el consistori els va oferir una proposta d'ajustos que, ara com ara, no els ha arribat a formalitzar per escrit. Els operadors diuen que no són optimistes i demanen detalls de com funcionarien els xiringuitos i què passaria amb el cànon. El govern municipal ha donat per fet avui que quan s'arribi a la fase en què s'autoritzi passejar per les platges hi podria haver xiringuitos. El regidor Eloi Badia ha assegurat que mantenen converses amb el sector perquè pugui recuperar l'activitat com més aviat millor.

stats