POBRESA ENERGÈTICA
Societat 15/12/2017

Barcelona porta al Suprem el decret estatal del bo social

L'Ajuntament considera que la regulació no s'adiu a les necessitats de les persones vulnerables

Paula Paño
2 min
Representants de 8 ciutats de l’Estat, entre elles Barcelona, presenten al·legacions contra el reial decret que regula el bo social.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona ha presentat al Tribunal Suprem un recurs contra el reial decret de l’Estat que regula el bo social i la figura del consumidor vulnerable. Considera que la regulació no s’adiu a les necessitats de les persones vulnerables. “Estem convençuts que hem de defensar el que volem i rebutgem aquest bo social que s’ha fet d’esquena a la ciutadania, que només respon als interessos de l’Estat i se situa al costat de les elèctriques”, va denunciar ahir la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. L’Ajuntament considera que el reial decret 897/2017 de l’Estat és contrari a la Constitució i a la directiva 2009/72 del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea, que regula el mercat elèctric. Segons un informe de l’Ajuntament, si el bo social de l’Estat es posa en marxa exclouria el 43% de les persones que reben assistència per fer front a la pobresa energètica, unes 10.000 llars. El reial decret assegura que els possibles descomptes en les factures dels consumidors només es poden aplicar si les persones han sigut ateses prèviament pels serveis socials. “Hem de garantir el subministrament bàsic a les persones amb rendes baixes sense que els calgui trucar a les portes dels serveis socials”, va dir Ortiz.

A més, el consistori ha anunciat que ha notificat a Endesa tres propostes de resolució que inclouen sancions per valor de 70.000 euros cadascuna després de comprovar que la companyia havia tallat el servei a algun abonat sense verificar si tenien informe de vulnerabilitat social. Endesa ha assegurat a través d’un portaveu que són “processos oberts” i que encara no es pot parlar de sancions perquè és un procés administratiu que està “en tràmits”. L’Ajuntament imposarà, en total, cinc sancions. Tres ja s’han comissionat i dues més s’entregaran els pròxims dies, una de les quals a una altra companyia. La tinent d’alcalde va recordar que treballen amb desenes d’expedients de famílies en aquesta situació però aquests són els primers que arriben al final de la tramitació.

stats