SANITAT
Societat 01/02/2012

Barcelona ha reduït un 12,3% les urgències hospitalàries en els darrers quatre anys

El pla d'ordenació de les urgències a la ciutat ha fet que els grans hospitals hagin passat d'atendre el 85,33% del total de les urgències el 2007 a un 69,3% el 2011. L'obertura de centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) ha facilitat la descongestió del recursos hospitalaris

Joan Serra
2 min

BarcelonaLes urgències hospitalàries s'han reduït un 12,3% als hospitals de Barcelona entre el 2007 i el 2011. És una de les conseqüències de l'aplicació del pla d'ordenació de les urgències de la capital catalana, que es va començar a desplegar el 2008 amb l'objectiu d'ordenar l'atenció continuada per aconseguir una millor utilització dels recursos sanitaris. En aquest període, els hospitals han atès 80.074 casos urgents menys. Un dels eixos troncals del pla era la posada en funcionament dels centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), dispositius oberts les 24 hores del dia, que poden assumir urgències de baixa i mitjana complexitat. Aquests equipaments disposen de serveis d'analítiques bàsiques, serveis de radiologia i unitats d'observació, que garanteixen la resolució de malalties agudes i descompensacions de malalties cròniques. L'activació dels CUAP –queda pendent obrir el de Sant Andreu i aquest gener s'ha posat en marxa el d'Horta– ha permès redireccionar fora dels hospitals els casos menys complexos. De fet, les urgències ateses pels quatre grans hospitals de Barcelona (Clínic, Sant Pau, Vall d'Hebron i Mar) han passat de representar el 85,33% del total de situacions ateses l'any 2007 a un 69,3% durant l'any 2011.

Per conduir cada pacient al centre sanitari més adequat, Barcelona ha desenvolupat un sistema de classificació únic a la ciutat, segons el grau d'urgència. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat en la presentació del balanç del pla de Barcelona que aquest model es vol exportar a la resta de Catalunya per tal de descongestionar les urgències dels centres hospitalaris, que s'han de centrar en els casos més greus. "Ens plantegem que aquest sigui el sistema de triatge a tot Catalunya", ha expressat el conseller. "Es tracta de satisfer un objectiu: que el pacient s'atengui bé, ràpid i a prop de casa", ha afegit Ruiz. El Pla de Salut 2011-15, el full de ruta fixat pel departament de Salut per transformar el sistema sanitari, preveu modificar el model d'atenció a les urgències per respondre millor a les demandes d'atenció immediata. El conseller també ha defensat que la reordenació i el tancament de les urgències d'alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) l'estiu passat no ha suposat cap "disfunció".

stats