Societat 12/05/2012

Barcelona descarta enderrocar la Vil·la Urània de Comas i Solà

Representants de l'Ajuntament s'han reunit amb la família de l'astrònom i els han comunicat que faran marxa enrere i mantindran la finca

Maria Ortega
2 min
La pressió social guanya  l'indult per a la Vil·la Urània

BarcelonaBarcelona ha indultat la Vil·la Urània, la finca que l'astrònom Josep Comas i Solà va llegar a l'Ajuntament i que, dilluns, la pressió social va salvar 'in extremis' d'un enderroc anunciat. La família de Comas i Solà va denunciar, en aquell moment, que el consistori estava incomplint el llegat de l'astrònom, que havia deixat escrit que volia que aquest espai, des del qual va fer els seus primers descobriments astronòmics, es mantingués com a observatori popular o, en qualsevol cas, que tingués un ús cultural o educatiu. Per això, els familiars es van sumar al moviment veïnal per frenar l'entrada de les excavadores i exigir el manteniment d'aquesta finca noucentista situada al número 29 del carrer Saragossa, al barri del Farró. Ho van fer presentant al·legacions al projecte municipal que preveia convertir aquest espai en un casal de barri. Començant, això sí, de zero amb l'enderroc de l'edifici. Ara, però, el consistori confirma que fa marxa enrere i manté la finca.

L'Ajuntament es va comprometre el mateix dilluns a no tirar endavant l'enderroc fins a haver assolit un consens i haver revisat les condicions del llegat. Divendres el regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Joan Puigdollers, es va reunir amb familiars de Comas i Solà. Els va comunicar que es respectarà el llegat i que la finca no s'enderrocarà. El que sí que anirà a terra, com estava previst, és l'edific annex, el del número 31, que es començarà a enderrocar aquest mateix dilluns. A Vil·la Urània s'hi faran tasques de desbrossament, però es mantindrà tant el xalet com el jardí.

El compromís municipal és redactar un nou projecte que s'ajusti al llegat i que converteixi l'espai en un equipament. Es descarta, però, l'opció dels habitatges, que, en un projecte anterior, s'havia contemplat a l'espai de Vil·la Urània. Se celebrarà un consell de barri per definir el futur de la finca.

stats