Barcelona

Recorda: així sonarà el teu mòbil durant el simulacre d'emergència d'aquest matí

L'avís de Protecció Civil a tota l'àrea de Barcelona enviarà un "so estrident" a tots els aparells durant el matí

Pau Castellote
3 min
Exemple d'una alerta de Protecció Civil durant un simulacre.

BarcelonaUna sèrie de xiulets aguts sortiran de manera coordinada de tots els telèfons mòbils intel·ligents de la demarcació de Barcelona aquest dijous. Serà una nova prova del sistema d'emergències de Protecció Civil de la Generalitat, un simulacre que s'ha fet en altres territoris i que aquest cop arribarà a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Baix Llobregat. Els telèfons rebran l'alerta entre les 10 i les 13 hores, segons el territori. Es tracta del cinquè assaig d'emergències que es fa a Catalunya i el de més abast de població fins ara.

Vídeo del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, sobre el simulacre del sistema d'avisos

El so d'alerta serà "un so estrident" acompanyat de vibració, segons el va definir ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i a les pantalles dels aparells hi apareixerà el següent missatge: “PROVA D'ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. El text apareixerà en l'idioma de configuració del dispositiu i l'alerta no desapareixerà fins que premem el botó “acceptar” a la pantalla.

No cal trucar al 112

En cas d'emergència tampoc no caldria trucar al 112, ja que tota la informació necessària constaria al missatge enviat per Protecció Civil a la població. Plaja va insistir que en cas d'emergència real caldria que es fes una lectura amb cura i pausada de les instruccions a seguir, tot i la situació en què poguéssim trobar-nos. Els simulacres pretenen que tota la població estigui familiaritzada amb l'alerta per garantir el bon funcionament en cas d'una emergència real.

Per avaluar el sistema d'avisos, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet també en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè els ciutadans diguin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. És una enquesta anònima que no recull cap dada personal i que serveix per verificar l'eficàcia i l'abast del senyal.

Els missatges s'envien a través de les antenes que donen cobertura als mòbils, motiu pel qual cal ser conscient que també rebran l'avís totes les persones que, sense residir en aquestes demarcacions, es trobin al perímetre marcat en el moment de l'enviament massiu. Les persones que hi estiguin de pas, com els turistes, per exemple, o les que viatgin en vehicles per les carreteres de la zona en aquell moment també rebran un avís "molt sorollós" als mòbils. En cas que no es vulgui rebre l'alerta es pot posar el dispositiu en mode avió o apagar-lo.

Sis alertes reals enviades

A part dels quatre simulacres fets fins ara en diferents territoris de Catalunya, les alertes ja s'han posat en pràctica sis vegades. En cinc ocasions han estat per incendis en què es decretava el confinament o l'evacuació dels veïns (dues vegades a Portbou i una a Miami Platja, Arbúcies i Mont-roig del Camp). L'última alerta de Protecció Civil va ser fa 15 dies pels aiguats a l'Ebre que van provocar inundacions i van obligar a confinar els veïns d'Alcanar. De moment la valoració és "molt positiva", segons admet la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.

El sistema està operatiu des del febrer d'aquest any, i es va desenvolupar per donar resposta a la directiva europea de comunicacions electròniques, que estableix l'obligació dels estats membres de disposar d'un sistema d'alertes a través dels mòbils per als casos d'emergències.

stats