Aiguats

Torrentades i inundacions: la gota freda s’acarnissa amb les Terres de l’Ebre

Les pluges intenses han afectat gairebé tota la comarca del Montsià i especialment Alcanar, on s’han acumulat més de 210 litres per metre quadrat

5 min

BarcelonaLa serra del Montsià no és un conjunt especialment alt, però els 764 m del cim de la Torreta són suficients per retenir els núvols que hi porten les llevantades. I l'efecte pot arribar a ser destructiu, perquè en casos de gota freda es desencadenen pluges i torrentades que, al vessant litoral, aboquen l'aigua cap a la fina franja litoral, entre els municipis d'Alcanar i la Ràpita. Quan s'hi arriben a acumular més de 210 litres per metre quadrat —com ha estat el cas d'aquest matí— l'aigua no té aturador. Per això, aquest matí Protecció Civil ha demanat el confinament dels veïns d'Alcanar durant gairebé quatre hores. "Si pot ser a les plantes superiors dels habitatges, millor", han remarcat en un missatge cap a la població. Les precaucions han evitat danys sobre les persones, però el territori ha quedat igualment desolat.

La N-340 reobre un carril entre Amposta i la Ràpita després de les pluges torrencials.
L'aigua acumulada per les pluges torrencials ha obligat a tallar la N-340.
L'AP-7, tallada per inundacions.

Durant les primeres hores d'aquest matí de diumenge, els carrers de les Cases d'Alcanar s'han convertit en barrancs, s'han inundat locals i cases, la circulació via carrereta ha quedat tallada —a la N-230 i l'AP-7, principalment—, les connexions amb tren entre Ulldecona i l'Aldea s'han aturat, i els càmpings de les urbanitzacions d'Alcanar Platja s'han convertit en grans piscines de fang. A partir del migdia, dos equips d'arquitectes del cos de Bombers han començat prospeccions sobre el terreny i han identificat, almenys, divuit edificis amb l'estructura malmesa pels aiguats —amb danys de diversos graus— "i una dotzena d'infraestructures afectades", segons ha detallat l'inspector del Parc de Bombers d'Amposta, Oriol Corbella.

Es tracta d'una xifra provisional que s'ha d'acabar de concretar les pròximes hores i que ajudarà també a fer una valoració econòmica dels desperfectes. De les 150 actuacions que el cos ha fet arreu de les Terres de l'Ebre —en municipis com Amposta, Santa Bàrbara i la Ràpita—, una dotzena han estat per rescatar veïns atrapats en cotxes o domicilis, principalment al municipi d'Alcanar. I malgrat la virulència de les torrentades, Ricard Expósito, cap de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, ha apuntat que l'afectació "ha estat molt menor que fa dos anys".

El precedent que esmentava són els aiguats que l'1 de setembre del 2021 van devastar el municipi. Aquell cop es van arribar a acumular 250 litres per metre quadrat. L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha recordat que el d'avui "ha estat el tercer episodi d'inundacions que viu el municipi des del 2018". "Els plans urbanístics antics manquen de criteris meteorològics rigorosos i cal crear una comissió d'experts per abordar un problema molt greu, perquè aquests fenòmens cada cop seran més freqüents", ha remarcat en declaracions a Catalunya Ràdio.

Inundacions a les Cases d'Alcanar.

Amb l'ai al cor quan plou

Al migdia, la tempesta ja ha amainat. I entre les primeres ullades de sol, molts veïns de les Cases d’Alcanar s’han apropat a tocar de la platja i el port. “Aquesta l’hem superada”, comentava una senyora des del balcó. A aquella hora l’aigua ja havia desguassat, però molts carrers de la part baixa encara estaven coberts pel fang. Per sort, res a veure amb l'efecte de les riuades d'ara fa dos anys, que es van emportar mobiliari urbà, taules i cadires dels restaurants, i alguns vehicles van acabar al mar. Com que molts veïns encara tenien el record viu d'aquella catàstrofe, avui s'han espantat.

“Fa dos anys l’aigua ens va arribar fins a l’altura del pit. Avui al restaurant només hi han entrat quatre dits. Però l’ensurt no ens l’ha tret ningú”, explicava Maria Sancho, propietària de Lo Racó del Port. El seu establiment limita amb el port i la plaça del Barranc, un dels punts negres de les Cases cada cop que plou amb intensitat. "Em sap greu que no hàgim après del passat. Avui la inundació s'hauria pogut evitar amb uns bons desguassos. Però quan van arranjar els desperfectes de fa dos anys, van construir un mur de formigó al final del passeig, que no és gaire alt, però reté tota l'aigua. Ens vam queixar i el temps ens ha donat la raó", deia Sancho. Avui, tenia totes les taules reservades i ha hagut de trucar client per client per alertar-los que no podrà obrir.

Tres dades rècord

1.

187 l/m² en un sol dia a Mas de Barberans

És la pluja més abundant en aquest punt del Montsià des del temporal de l’octubre del 2000 que va deixar 443 l/m² en dos dies.

2.

61,4 l/m² en mitja hora a Alcanar

El tercer aiguat més intens dels últims anys a Catalunya després del de Cabrils el 2016 (78 l/m²) i el d’Alcanar el 2021 (73,8)


3.

136 l/m² a Tivissa en dos dies

Aquí ha plogut més aquest cap de setmana que en els últims sis mesos. De març a agost només s’hi havien acumulat 99 l/m²

Entre les clientes del restaurant, s’hi compta l’artista i performer Maria Elena Roqué, que a mig matí s’ha apropat a Lo Racó del Port per oferir ajuda i, de passada, gestionar una reserva per a la setmana vinent. "M'he despertat preocupada, perquè estic acabant el trasllat el fons documental de la meva companyia d'espectacles a un local d'aquí a la vora. He tingut sort, perquè el carrer fa pendent i per uns metres ha quedat fora de l'àrea inundada", comentava alleugerida. La pluja hauria pogut acabar amb els records i els objectes de més de cinquanta anys de creacions d'abast internacional —cartells d'espectacles, revistes, retalls de diaris, programes de mà, algunes peces d'attrezzo—, moltes d'elles al costat del músic i artista Carles Santos, amb qui va ser parella sentimental i artística durant vint-i-cinc anys. Avui, la pluja no ha anat a més. Però a les Cases d'Alcanar, quan els núvols s'instal·len al capell de la Serra del Montsià, els veïns miren cap al cel tement la propera barrancada.

Alcanar després de la tempesta, encara amb fort vent i onatge

Balanç de les precipitacions

Els aiguats d’aquest diumenge no solucionaran en cap cas la sequera, però sí que com a mínim milloren les dades de pluja d’aquest any en molts indrets de les Terres de l’Ebre. El cas més clar és el de Tivissa, que ha rebut més pluja en dos dies (136 l/m²), que en els últims sis mesos (99 l/m²). En alguns punts del Priorat, com al Masroig ha passat el mateix.

Les tempestes de la matinada de diumenge van tornar a tenir alguns pics de pluja torrencial típics del final de l’estiu o de principis de la tardor, quan el mar calent ofereix condicions ideals per a aquestes pluges de molts litres en poca estona. Es dona la circumstància que dels tres aiguats més intensos dels últims anys a Catalunya, dos han sigut a Alcanar. L’altre, el més fort, va caure a Cabrils el 12 d’octubre de 2016.

Malgrat els dos episodis de pluja abundant dels últims dos caps de setmana les reserves dels embassaments segueixen en nivells molt baixos. Els de les conques internes estan al 23,7% tot just al nivell que estaven el cap de setmana passat abans de les pluges de diumenge. Els models de previsió apunten a una setmana sense ruixats, però a llarg termini, de cara al tram central del setembre, és possible que es torni a obrir un escenari favorable perquè plogui al Mediterrani Occidental.

Madrid en alerta per la gota freda

“No utilitzi el seu vehicle si no es estrictament necessari i quedi’s a casa atent a noves actualitzacions”. Aquest és el missatge que ha arribat aquest migdia precedit d’una sonora alarma a tots els telèfons mòbils dels habitants de la Comunitat de Madrid alertant de l’avenç de la Dana, que comportava risc extrem de tempestes fortes a la zona. Era la primera vegada que el govern autonòmic optava per aquests missatges generalitzats i immediats que s’envien per ràdio a tots els mòbils a l’abast de les antenes que abasten una àrea afectada per una emergència o catàstrofe.

L’alerta vermella de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a tota l’àrea metropolitana ha alterat transports i s'han tancat túnels i parcs preventivament. L’alcalde de Madrid, José Luis Martinez-Almeida, advertia els ciutadans que no sortissin de casa davant el que podrien ser pluges “de rècord històric” i la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, demanava a tothom que seguís les recomanacions de l’Aemet. Per precaució davant una situació meteorològica que es preveia “excepcional” es s'ha optat per ajornar el partit de Lliga entre l’Atlètic de Madrid i el Sevilla.

El pas del temporal, almenys fins a les 22h, no ha provocat incidents greus tret de caigudes de branques i algunes inundacions petites i puntuals. L’alerta de l’Aemet ha disminuït a taronja al vespre excepte a la zona sud i oest de la Comunitat, on es manté l’alerta màxima a la nit en previsió de pluges durant la matinada.

stats