Successos
Societat Barcelona 11/06/2023

Barcelona activa el protocol per un "episodi de violència LGTBI-fòbica" al metro

Els cops de puny i les escopinades a una dona trans van quedar enregistrats en vídeo, però no hi ha cap denúncia dels fets

2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha activat el protocol per un "episodi de violència LGTBI-fòbica" comès ahir a la L1 del metro, segons una piulada del regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, arran d'una agressió que altres viatgers van enregistrar en vídeo. Els fets, com relaten els testimonis, es van produir pocs minuts després de les nou de la nit a l'estació de Plaça Catalunya, després que una dona trans pugés al comboi cridant i molt alterada. Llavors un dels nois que viatjava en el mateix metro li va demanar que es "comportés" i ella li va respondre dient-li que la deixés en pau i l'hauria empès per apartar-lo quan ell se li va encarar. Arran d'això va començar una batussa en què el noi va acabar clavant cops de puny i de genoll a la dona i també la va escopir a la cara, tal com es pot veure al vídeo.

En les imatges enregistrades se sent, també, com el noi es fica amb la perruca de la dona, que ell mateix li fa caure d’una estrebada, i li profereix insults com “gossa” o “merda”. Alguns dels passatgers van acabar separant-lo perquè deixés de pegar a la dona, que havia intentat fugir de la pluja de cops i va quedar bloquejada en un dels seients.

Després que Francisco Garrobo, que és membre del moviment LGTBI, hagi fet la denúncia de l'agressió a les xarxes, alguns usuaris que asseguren que eren al vagó quan van passar els fets han criticat també l'actitud de la dona. "Que estigués molt alterada no justifica que es rigués d'ella i de la seva perruca i encara menys la brutal pallissa que li acaba donant i els insults. És transfòbia", ha dit Garrobo en declaracions a l'ARA després d'haver posat a disposició de l'Observatori contra l'Homofòbia els vídeos enregistrats per un amic seu que viatjava en el metro.

Agressió trànsfoba al metro de Barcelona

De moment els Mossos d'Esquadra no han rebut cap denúncia sobre els fets i quan els efectius de seguretat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van arribar fins al lloc la dona va marxar corrent i només van poder parlar amb el noi, que va declinar fer cap denúncia. Amb tot, TMB ha activat el protocol d'agressió. De moment, sense poder detallar si va ser per transfòbia. Qui ja té els vídeos a disposició (i que podeu veure en aquesta notícia) és l'Observatori contra l'Homofòbia, que sí que ha fet una condemna "absoluta de l'episodi de violència i "transfòbica" i s'ha posat "a deposició de la víctima". Es tracta, segons el regidor de Drets Civils de l'Ajuntament, d'un episodi de violència LGBTI-fòbica" que cal investigar a fons. L'Ajuntament assegura que posa a disposició dels fets l'Oficina per la No Discriminació.

stats