Habitatge

Indignació després de 15 dies a les fosques en un bloc de l'Ajuntament al Raval

Un incendi va afectar tota la finca i ara es comencen a reallotjar les famílies que viuen als pisos socials

Quim Riera
3 min
Veïns de la finca afectada parlant a l'escala

BarcelonaQuinze dies sense llum i vivint en unes condicions "indignes". Així resumeixen els veïns d'un bloc de propietat municipal al Raval el que han viscut des que la nit de Cap d'Any un incendi afectés tot l'edifici i els deixes sense subministrament elèctric fins avui, en què l'Ajuntament de Barcelona ha començat a reallotjar les famílies afectades per poder reparar l'avaria, que va per llarg. El foc es va iniciar al quadre elèctric del primer pis, al costat de l'ascensor, i des d'aleshores tota la finca ha sobreviscut a les fosques.

"Des de l'incendi vivim en unes condicions desastroses, no podem guardar menjar a la nevera i hem hagut de llençar el que hi teníem, i des que es pon el sol estem gairebé a les fosques. És indigne", relata la Maria Dolors, una veïna de l'edifici que fa dotze anys que hi viu. Té un gran blau a l'ull dret i un altre al genoll esquerre. "L'altre dia vaig caure a l'habitació, a les fosques, i ara vaig amb mitja cara morada i em fa mal el genoll quan camino; no es pot viure així", afirma.

A la finca, propietat de l'Ajuntament, hi havia 48 habitatges socials, altres d'ocupats per gent amb necessitats i d'altres per gent "problemàtica", segons afirmen alguns veïns. La convivència no sempre ha estat fàcil: "Jo no he tingut problemes amb ningú perquè no em fico on no em demanen, però sí que és cert que hi ha hagut alguns enfrontaments entre residents", afegeix la Maria Dolors.

Una treballadora de l'Ajuntament de Barcelona atenent els residents de l'escala que fa 15 dies que no té llum per un incendi
Un veí carregant amb bosses i maleta baixant per les escales de la finca afectada per un incendi al Raval de Barcelona

Des d'avui el govern municipal està reallotjant els veïns en pisos i aparthotels, alguns de fora del Raval, i la gran majoria dels veïns no posen cap inconvenient a deixar l'immoble. Tot i això, encara en queden alguns, com la Maria Dolors o els ocupes que des de fa temps s'han instal·lat en alguns habitatges de l'edifici. És per aquest motiu que hi ha dos vigilants de seguretat privada a l'entrada de la finca. "Ens ha contractat l'Ajuntament per vigilar que no ocupin més pisos i perquè no hi hagi problemes de convivència aquests dies mentre els veïns van marxant. D'aquí poc ens han dit que vindran els Mossos a desallotjar la gent que queda", avança un dels vigilants.

Tots els ocupants de la finca seran reallotjats, però es tindran en compte diferents criteris segons si són llogaters o si estan ocupant un habitatge. "Estem oferint alternatives a tothom, als residents que estaven de lloguer i també als ocupes. Tot i això, no se seguiran els mateixos criteris en els dos casos: als ocupes se'ls reallotjarà tenint en compte la seva situació social, econòmica i familiar", expliquen des de l'Ajuntament.

La situació de l'immoble abans de l'incendi ja era complicada. El foc ha estat l'últim incident, segurament el més greu, en una finca on els problemes venen des de lluny i on els inquilins més antics retreuen a l'Ajuntament no haver frenat el deteriorament i els problemes de convivència amb els quals conviuen des de fa anys.

stats