Espai públic
Societat Barcelona 21/04/2022

Amenaça de cinc dies de vaga al servei de neteja de Barcelona

La UGT convoca una aturada entre el 24 i el 29 d'abril per reclamar augments pendents de l'IPC

2 min
El servei de neteja de Barcelona traballant a les Rambles de Barcelona

BarcelonaLa polèmica de la brutícia a Barcelona està a punt d'obrir un nou capítol: ara, en forma d'amenaça de vaga al servei de neteja. Quan fa poc més d'un mes que cinc dels deu districtes de la ciutat van començar a desplegar el nou contracte, els treballadors preparen una protesta per les condicions salarials dels últims tres anys (encara amb l'anterior adjudicatària). La UGT, que és el sindicat majoritari, ha convocat cinc dies de vaga per demanar unes pujades "justes" de l'IPC dels exercicis del 2019, 2020 i 2021. Tenen els sous congelats des del 2018.

Segons explica a l'ARA un portaveu del sindicat, s'està fent la revisió salarial d'aquests tres exercicis i el que se'ls ofereix és una pujada aproximada de l'1,5% entre els tres anys: un 0,6% per al 2019, un 0% per al 2020 i un 0,9% per al 2021. Els treballadors rebutgen del tot l'oferta i plantegen com a punt de partida un increment de l’1,2% per al 2019, 0,5% per al 2020 i 7% per al 2021.

L'aturada convocada hauria de començar, si les negociacions no ho eviten, el diumenge, 24 d'abril, a les nou de la nit, i s'allargarien cinc dies, fins al divendres 29, també a les nou de la nit. Estan cridats a mobilitzar-se els prop de 4.000 treballadors de les quatre empreses que oferien el servei abans del canvi de contracta: Urbaser, Cespa, FCC i Sorigué.

Seria la primera vaga al servei de neteja de Barcelona des del 1982. Fins ara, sempre s'havia arribat a acords abans de la convocatòria. Els treballadors del servei de neteja ja van fer sentir el seu malestar a la plaça Sant Jaume coincidint amb la celebració del ple del mes de març i ara asseguren que veuen les empreses molt "enrocades" en els seus posicionaments.

"Si hi ha vaga acabarà afectant tothom", avisen des de la UGT. "Som els oblidats, els ignorats, no ens veu la gent, la majoria treballem de nit. Barcelona està bruta i al matí està neta i ningú sap per què", lamenten.

stats