Contaminació Acústica
Societat Barcelona 17/07/2023

Barcelona aplicarà al setembre noves mesures contra el soroll al Triangle Golfo

L'Ajuntament preveu més restriccions a terrasses i demana la col·laboració dels negocis per recuperar la convivència a la zona

Pau Castellote
2 min
Joves de festa aquest estiu al Triangle Golfo.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona està tramitant un pla per intentar reduir el soroll al conegut com a Triangle Golfo, al voltant del carrer Pere IV, a la zona del Poblenou. L'equip de l'alcalde Jaume Collboni confia que el pla, que inclou una nova restricció horària de les terrasses, s'aprovi definitivament al setembre. El pla es va signar al maig, i actualment es troba en el tràmit de resolució de la dotzena d'al·legacions presentades per entitats del sector de l'oci nocturn, la restauració i el moviment veïnal.

El Triangle Golfo acumula queixes constants dels veïns per l'excés de sorolls i els problemes de convivència. El juliol del 2022 va ser qualificat per l'Ajuntament com a zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN) perquè registrava de forma constant nivells de soroll tres decibels per sobre del màxim permès en horari nocturn, cosa que ja va determinar l'aprovació d'algunes restriccions, com el tancament nocturn dels petits supermercats, l'any passat.

"Ens veiem en l'obligació d'adoptar mesures més contundents", ha defensat avui el regidor de Sant Martí, David Escudé, després de constatar que les mesures vigents fins ara no han tingut prou efecte. Algunes mesures destacades que manté aquest pla són l'obligació de tancar als establiments d'alimentació o queviures entre les 22 h i les 7 h perquè no s'hi pugui comprar alcohol i les restriccions d'obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol.

En total, el pla comprèn nou paquets de mesures. D'entre les noves, destaca la reducció horària de les terrasses, que passaran a tenir un horari de 8 h a 23 h tot l'any. Això implica una reducció d'una hora en horari d'hivern, i de dues en horari d'estiu. "Intentem que la gent no estigui al carrer", ha explicat Escudé, convençut que si la gent està dintre dels locals es minimitza la molèstia.

A més, el regidor ha anunciat un increment de la presència de la Guàrdia Urbana al carrer i l'erradicació de festes a l'aire lliure, en espais tant públics com privats. "Només mantindrem la festa del barri i l'espectacle de llums perquè ens ho han demanat els veïns", ha explicat. Una part important del pla es basa en la col·laboració dels negocis privats, tant pel que fa a les terrasses com als locals d'oci nocturn.

Alguns dels canvis que l'Ajuntament demana a aquests negocis és que col·loquin tacs de goma als peus de les taules i cadires de les terrasses, llançar el vidre abans de les 23 h i que la seguretat privada orienti els usuaris cap a altres carrers menys tensionats. Tot i les al·legacions que s'han presentat al pla, Escudé assegura que els negocis han tingut una predisposició "molt bona" i preveu la signatura d'un nou conveni de col·laboració per a la prevenció de l'incivisme.

Les últimes mesures preveuen l'actualització del pla d'usos, vigent des del 2016, per afegir-hi aquestes noves restriccions i la reducció horària de cinc locals de restauració (condicionada al fet que la reordenació del flux de persones per part dels agents cívics no sigui suficient). Juntament amb les actuacions que ja està fent l'Ajuntament, com remullar els carrers per evitar que els vianants hi seguin i facin botellons, Escudé n'anuncia ara de noves que espera que serveixin per poder recuperar la convivència que, considera, es va perdre després del confinament.

Un pla amb nou paquets de mesures
  • Actualització del pla d'usos, vigent des de 2016, perquè reculli les noves restriccions

    Mantindrà l'actual restricció de noves activitats recreatives musicals, bars i queviures que venen alcohol.

  • Reducció horària dels establiments comercials alimentaris que venen alcohol

    Aquesta mesura ja està implantada.

  • No permetre la instal·lació (ni ampliació) de noves terrasses

    A partir de l'entrada en vigor del pla, al setembre.

  • Reducció horària de les terrasses fins a dues hores a l'estiu

    S'aplicarà, també, a partir del setembre.

  • Mesures addicionals a les terrasses per minimitzar el soroll

    Les han de prendre els titulars de les terrasses.

  • No permetre la realització d'esdeveniments a l'espai obert

    Només es mantenen les festes del barri i Llum Barcelona.

  • Mesures per part dels titulars de les activitats recreatives musicals i activitats de restauració

    Preveu la signatura d'un nou conveni de col·laboració per a la prevenció de l'incivisme.

  • Reducció horària de determinades activitats de restauració a la zona més tensionada

    Mesura condicionada a la insuficiència de la reordenació del flux de persones per part d'agents cívics.

  • Actuacions normals dels serveis municipals

    Inclou el control i inspecció de les terrasses, policia, neteja i altres.

stats