Barcelona desplega un mar d'activitats culturals per acompanyar la Copa Amèrica

Dudamel dirigirà un concert de música clàssica a la platja amb temes de John Williams

3 min
Presentació de la Regata Cultural amb motiu de la Copa Amèrica de vela que se celebra a Barcelona

BarcelonaUna de les obsessions de Barcelona quan va ser designada seu de la Copa Amèrica de vela va ser dotar l'esdeveniment d'un segell propi de la ciutat. Aquest dimarts, quan falten poc més de quatre mesos per a l'inici de la competició, la capital catalana ha presentat la que serà una de les grans novetats d'aquesta edició de la Copa Amèrica: un mar d'activitats culturals que inundarà la ciutat durant els dies que duri la competició i que s'ha batejat com la "Regata Cultural" de Barcelona.

Impulsada des de l'Ajuntament, la Regata Cultural és fruit de la col·laboració amb una seixantena d'entitats i institucions que han promogut més de 200 activitats específiques per a aquest esdeveniment esportiu o que han adaptat les que ja feien per vincular-les a la Copa Amèrica. És el cas, per exemple, dels concerts de música clàssica a la platja que aquest any se celebraran l'11 i 12 de juliol i que comptaran amb la batuta de dos directors de prestigi mundial com Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot. Aquests concerts són fruit de la col·laboració entre Barcelona Obertura, el Liceu, el Palau de la Música, l'Auditori i la Fundació la Caixa.

En un intent de fer aquests concerts gratuïts a l'aire lliure encara més populars, el repertori del primer –dirigit per Morlot– serà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius i inclourà també peces molt conegudes com l’últim moviment de la Novena simfonia de Beethoven, l’ària Nessun dorma de l'òpera Turandot o la cançó Barcelona que van interpretar Montserrat Caballé i Freddie Mercury amb motiu dels Jocs Olímpics. El segon, protagonitzat per Dudamel, inclourà una selecció de les composicions més emblemàtiques de John Williams, amb peces de Superman, Jurassic Park i Star Wars, entre d'altres.

Entre els plats forts d'aquesta agenda cultural hi ha també les Havaneres de la Barceloneta, que aquest cop estrenen escenari i format i aspiren a fer la seva edició més gran, i la cerimònia principal de la Copa Amèrica, que es farà el 10 d'octubre just abans de la gran final. Un espectacle que fins ara no es feia amb motiu d'aquesta competició i que serà una altra de les aportacions que la ciutat vol fer a aquest esdeveniment esportiu.

En total, seran unes 200 activitats culturals, gastronòmiques i esportives que implicaran també diversos museus, biblioteques i mercats de la ciutat i que volen acostar els barcelonins a la seva façana marítima. D'aquí que l'epicentre d'aquests actes sigui al Race Village que s’instal·larà al Moll de la Fusta i les activitats que es faran al remodelat Port Olímpic, dos espais que seran protagonistes també durant les Festes de la Mercè, que aquest any coincideixen de ple amb la competició.

La transformació del Front Marítim

Durant la seva intervenció, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat la transformació del Front Marítim que acompanyarà l'arribada de la Copa Amèrica, i ha subratllat que aquesta Regata Cultural ha de servir per reforçar el vincle dels barcelonins amb la Copa Amèrica. "El conjunt de la ciutat aprofitarà per reivindicar-se com a ciutat cultural i esportiva", ha dit, i s'ha mostrat convençut que "Barcelona demostrarà un cop més el que és capaç de fer".

L'alcalde ha reivindicat també com Barcelona vol aprofitar el fet de ser seu de la Copa Amèrica per "democratitzar la vela", i ha posat d'exemple el programa Viu la Vela, impulsat per l’Institut Barcelona Esports (IBE) i que ha permès fer arribar els esports de vela als centres escolars de la ciutat, arribant a prop de 10.000 nens i nenes de 6è de primària.

stats