Barcelona

Barcelona subvencionarà l'aïllament en pisos més exposats al soroll a la ciutat

Les comunitats de veïns podran optar a ajudes de fins a 50.000 euros per adequar finestres i façanes i reduir la contaminació acústica a les llars

Joan Cebrián
2 min
El carrer Enric Granados, ple de terrasses, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaZones com Ciutat Vella, Sant Martí o l'Eixample de Barcelona, exposades a més contaminació acústica diàriament, podran accedir a ajudes per millorar l'aïllament i reduir les molèsties als habitatges. L'Ajuntament de Barcelona ha obert una línia de subvencions d'un milió d'euros a la qual podran accedir les comunitats de veïns d'aquestes àrees, qualificades com a Zones Acústicament Tensionades (ZAT), que poden presentar sol·licituds des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre.

La nova convocatòria cobrirà l'adequació de les finestres de les façanes principals dels habitatges afectats sigui pel soroll nocturn o pel del trànsit intens. Les sol·licituds no es podran fer individualment, sinó que s'hauran de vehicular a través de comunitats de veïns. "La fisonomia de les façanes ha de ser uniforme; Barcelona no té terceres plantes diferents de segones o àtics que juguen diferent, és una qüestió de paisatge urbà", ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. D'altra banda, Badia confia en la bona rebuda de la mesura perquè es tracta d'una qüestió de salut pública.

La línia de subvencions municipal estarà enfocada principalment a dues àrees: les Zones Acústiques de Règim Especial (ZARE) i les Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN). D'aquest milió d'euros, 500.000 provenen de l'Ajuntament de Barcelona, mentre la resta és una inversió del Consorci d'Habitatge (òrgan integrat pel consistori i la Generalitat). Les comunitats de veïns podran demanar ajudes d'entre 30.000 i 50.000 euros com a màxim per bloc. El nombre d'habitatges serà important per la quantitat total d'inversió per bloc, però individualment cada llar tindrà un màxim de 3.000 euros de subvenció. Les sol·licituds es tramitaran per ordre d'entrada, un procediment que el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha defensat: "És el més just. Els projectes han de complir uns requisits tècnics i, si ho fan, tots són bons. No hi ha una valoració tècnica on es pugui valorar quin és millor que l'altre. És diferent quan fem convocatòries per a entitats associatives, on pots valorar si hi ha projectes més o menys treballats".

Un cop acceptades les sol·licituds, les obres hauran de començar en un termini màxim de quatre mesos i hauran d'estar enllestides en un màxim de vuit. Al tractar-se d'una nova ajuda, una de les incògnites que envolta la convocatòria de l'Ajuntament de Barcelona és si serà suficient per cobrir la demanda. Badia ha assegurat que l'executiu municipal estarà atent a la situació. "L'any que ve veurem si hi donem continuïtat. Evidentment, si és una convocatòria que té èxit i s'esgota ràpidament, no hi haurà cap inconvenient per ampliar-la l'any que ve. Es tracta de començar", ha afirmat el regidor.

stats