Barcelona

El barri de Gràcia guanyarà una plaça al nou Mercat de l'Abaceria

Caldrà enderrocar l'esquelet de l'edifici original i fer-ne una rèplica per construir l'equipament

4 min
L'estructura del mercat de l'Abaceria, al barri de Gràcia de Barcelona, d'on s'ha tret la coberta d'amiant

BarcelonaLa reforma del Mercat de l'Abaceria, al barri de Gràcia de Barcelona, s'ha replantejat tants cops que fins i tot els últims mesos alguns veïns han defensat no tornar-lo al seu lloc original, a la Travessera de Gràcia, i mantenir allà l'espai diàfan que és especialment visible des que van acabar els treballs per retirar la coberta d'amiant de l'antic edifici i va quedar-ne només l'esquelet. El mercat, però, tornarà al seu emplaçament, perquè l'Ajuntament ha anunciat aquest dimarts que el projecte ja té un dibuix definitiu –que torna a incloure canvis– i que es treballa amb la previsió de començar les obres l'estiu que ve i tenir la reforma enllestida pels volts de Nadal del 2024. Costarà uns 22 milions d'euros i l'últim gir de guió és que caldrà retirar l'estructura metàl·lica que queda dempeus i fer-ne una rèplica.

L'últim projecte, atenent l'anhel de més espai lliure i vegetació al mig de la trama gracienca, dibuixa una nova plaça més gran de la que es preveia, d'uns 1.500 metres quadrats, si fa no fa com la veïna plaça de la Revolució. I això com s'aconsegueix? Reduint les dimensions del mercat original –que ocuparà només una part de l'espai que quedarà sota l'estructura, que serà de les mateixes dimensions que ara– per poder enretirar la façana que queda més a prop del carrer de Mare de Déu dels Desemparats i guanyar aquí la plaça, que tindrà una part sota la coberta del mateix mercat i una part descoberta.

Simulació de com seran el nou mercat i la plaça del davant.

Aquesta és la novetat en què han posat més èmfasi els arquitectes responsables del projecte, David Baena i Toni Casamor, que remarquen que per donar més sensació d'espai obert les parets del mercat seran de vidre transparent i, per tant, interior i exterior estaran visualment connectats. A dins, es volen replicar elements propis del carrer, com el paviment, i a fora hi haurà alguna parada per fer d'enllaç entre una cosa i l'altra. El projecte recupera en el sentit menys figurat allò d'anar a plaça quan es va al mercat, com destaca el primer tinent d'alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni.

La nova Abaceria passarà a tenir 51 parades –41 de comerç alimentari a l'interior i 10 de comerç no alimentari a l'exterior–. Una quantitat que, segons l'Ajuntament, és suficient per acollir tots els paradistes que volen mantenir parada després del lent procés de reforma –ara estan en una carpa provisional al passeig de Sant Joan– i de la sotragada que ja va viure el mercat els últims anys en un edifici molt deteriorat: tenia el 32% dels establiments vacants i els visitants havien caigut un 35% en els cinc anys anteriors al trasllat a la carpa, que es va fer l'estiu del 2018 i amb l'horitzó –completament incomplert– de tenir el nou edifici a punt al cap de dos anys i mig. Pel mig hi ha hagut contratemps com les dificultats de retirar l'amiant o la pandèmia.

Rèplica de l'estructura

L'esquelet que ara queda al solar com a únic testimoni de l'antic mercat també haurà d'anar a terra, perquè els estudis han determinat que l'estructura no està en condicions de sostenir el nou edifici. Això sí, com que està catalogada, un cop retirada se n'instal·larà una rèplica, com ja es va fer al Mercat de la Barceloneta i parcialment al de Sant Antoni. "El que prima és la seguretat", diu la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín. La nova coberta tindrà plaques fotovoltaiques pràcticament en un terç de la seva superfície i tindrà grans obertures per deixar passar la llum.

Així es preveu l'interior del nou Mercat de l'Abaceria.

El que sí que queda recollit en l'últim projecte són el pàrquing (de 50 places) i l'espai per a un supermercat (de fins a 1.225 metres quadrats entre espai comercial i zona logística), que són dos aspectes que van topar amb el rebuig inicial d'alguns veïns, com els que formen la plataforma Gràcia, Cap a On Vas?, convençuts que si es treballava per limitar la circulació de vehicles a la zona no calia afegir un pàrquing al mercat i que ja hi havia prou oferta de supermercats a la zona. Amb mides diferents, però, les dues coses formen part del dibuix final, que no ha inclòs, finalment, propostes que estaven en debat, com un espai de supermercat cooperatiu –com el que està a punt d'obrir al passatge d'Aragó, a l'Esquerra de l'Eixample– o espais per acollir la imatgeria festiva gracienca. S'hi ha incorporat, a proposta dels comerciants, un nou accés des del carrer Torrijos.

La planta -3 tindrà un espai logístic per a les entitats del barri i a l'altell també s'hi preveuen dues sales polivalents per a l'ús ciutadà. El nou supermercat estarà a la planta -1, i a la -2 hi haurà els magatzems i les cambres frigorífiques, l'aparcament –que només obrirà durant l'horari del mercat– i els espais de residus. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, destaca "el guany evident" d'aquest projecte respecte al primer que es va proposar, el mandat passat, i l'atribueix al treball conjunt amb veïns i comerciants. "Gràcia guanya una nova plaça, i això és una gran notícia", ha elogiat.

stats