Onada de calor
Societat Barcelona 25/08/2023

Cap comerç sancionat per no haver instal·lat portes per conservar la climatització interior

Algunes botigues funcionen aquests dies amb l'aire condicionat a tota màquina i les portes obertes de bat a bat

i
Víctor Masip Brevers
2 min
Un comerç al centre de Barcelona amb les portes obertes de bat a bat aquests dies tot i la normativa que obliga a tancar-les per estalviar energia

BarcelonaAquests dies d'onada de calor, els qui no tenen més remei que desplaçar-se a peu busquen ombres i breus respirs de les altes temperatures, per exemple, mentre esperen en un semàfor per travessar el carrer. Entrar en una botiga és una opció per trobar uns minuts de clima refrescant, però en molts casos només cal arrambar-se a la porta oberta de l'establiment, sense necessitat d'entrar-hi, per notar el raig d'aire condicionat que s'escapa fins a la vorera. Molts comerços al centre de Barcelona mantenen aquests dies les portes obertes de bat a bat, tot i la normativa que des de fa gairebé un any els obliga a tancar per evitar el malbaratament energètic.

Fa un any, l'escalada de preus de l'energia va fer que el govern espanyol aprovés un decret per fomentar l'estalvi que incloïa l'obligació que les botigues tinguessin un sistema de tancament de portes que assegurés el bon aïllament tèrmic, tant a l'hivern com a l'estiu. Pràcticament un any després que la norma entrés en vigor, la Generalitat no ha imposat cap sanció per incompliment. "S'ha optat per informar i sensibilitzar", segons assenyalen des del departament d'Empresa i Treball, que reconeixen que han detectat infraccions, tot i que la majoria “compleixen”.

El decret d'estalvi energètic preveia sancions de fins a 5.000 euros en cas d'infraccions lleus i de fins a 100.000 en casos greus. Entre el setembre de l'any passat i el 31 de maig d'aquest any s'han fet 1.071 inspeccions a botigues a Catalunya per aquest decret, però no s'ha iniciat cap procediment per sancionar-ne cap. La multa és el pas que el Govern preveu fer un cop passi l'any de gràcia que va donar als establiments perquè s'hi adaptessin i fessin les obres necessàries. Empresa i Treball reconeix que col·labora "amb cadenes de grans grups comercials perquè solucionin els temes que encara no han resolt". Aquest setembre, si es detecta que no ho han fet, activaran els expedients, que poden derivar en multes.

La realitat és que aquesta setmana, en plena onada de calor sense precedents, no és difícil veure passejant pel carrer Pelai de Barcelona, per exemple, grans cadenes de roba amb les portes obertes del tot mentre a dins l'aire condicionat va a tota màquina. El mateix passa si s'agafa la Rambla o Portal de l'Àngel: botigues i supermercats amb portes inexistents que fan que la climatització s'escampi més enllà del local i es noti quan es passa per davant. L'ARA ha detectat que no només hi ha casos en què la porta no es veu, sinó que en molts altres simplement hi ha porta però està permanentment oberta.

Aire a 27 graus

El decret d'estalvi energètic no només fixava el requisit d'aïllar bé els comerços instal·lant tancaments quan aquests donen al carrer (no passa el mateix amb els que són dins d'un centre comercial) sinó que també dictava que s'havien d'instal·lar cartells ben visibles que informessin els clients de totes les mesures d'estalvi energètic vigents. A més, es va ordenar limitar la il·luminació als aparadors. Es donava marge fins al 30 de setembre perquè els negocis s'hi poguessin adaptar.

stats