Barcelona
Societat Barcelona 01/02/2023

El carrer Sepúlveda, el ring de combat entre el PSC i els comuns a Barcelona

Permetre nous bars i restaurants a la part alta del barri de Sant Antoni enfronta els socis de govern

5 min
Una persiana abaixada al carrer Sepúlveda de Sant Antoni

BarcelonaNomés el 5 de gener, quan hi ha qui s'espera ja des de mitja tarda per tenir un bon lloc on veure passar la Cavalcada de Reis, el carrer Sepúlveda de Barcelona ha tingut tant de protagonisme com aquests dies. Els 1.400 metres que fa aquesta via des del Paral·lel fins a la ronda Sant Antoni són la principal discrepància entre BComú i el PSC per aprovar el pla d'usos de l'Eixample i assegurar que no s'obre la veda per a nous bars en llocs tanc saturats com Enric Granados. Sepúlveda és ara el particular ring de boxa entre socis de govern. Els socialistes defensen que no s'ha de regular el barri de Sant Antoni com un tot, que és com s'ha fet des del 2018 amb un pla d'usos específics (que va tenir el vot favorable del PSC). Ara creuen que és millor fer l'exercici quirúrgic de veure què passa a cada carrer: regular de manera més laxa a Sepúlveda que a Parlament perquè el primer té menys bars i més locals buits. I els comuns, com el gruix de les entitats veïnals i comercials del barri, demanen mantenir una regulació global per evitar l'efecte taca d'oli que s'ha donat, per exemple, en carrers com Aribau o Muntaner quan s'ha tancat l'aixeta a noves obertures a Enric Granados. L'argument: que si es fa més laxa la regulació en alguna zona, pot acabar atraient més oferta de restauració i súpers dels que obren de nit de la que pot absorbir.

Però n'hi ha tantes, de persianes baixades, al carrer Sepúlveda? No més que en altres punts del barri, segons el recompte de Sant Antoni Comerç (SAC), que radiografia que el moment no està sent fàcil per al comerç del barri i xifra en prop d'un 10% els negocis tancats al conjunt del barri. El seu recompte, però, s'enfoca en estudiar la implantació d'un possible APEU, una àrea de promoció econòmica i urbana, i s'ha cenyit només a alguns trams de carrer, i ha detectat que hi ha zones més cèntriques del barri que tenen fins a un 16% de locals buits. Pel que fa a Sepúlveda, l'estudi, fet al novembre, només va recollir el tram de carrer que va des de la ronda Sant Antoni fins a Borrell, on ha registrat un 8% de persianes baixades. Aquest diari ha completat la ruta de punta a punta. La inspecció ocular, feta dilluns al matí i repetida aquest dimarts, evidencia que no es veu cap ús en una trentena de locals sobre 240 en total. I després d'intentar verificar amb els veïns que no es tracta de magatzems o negocis que funcionen amb cita prèvia, en queden 29 que apunten a ser locals buits (comptant un restaurant precintat per l'Ajuntament). És a dir, un 12%.

Parlament, un carrer de nits i caps de setmana

Entre els onze trams de carrer, Sepúlveda acumula 46 bars, restaurants, cafeteries o locals de menjar per emportar-se. Una xifra gens menyspreable però que, evidentment, queda lluny de la de Parlament, on se'n compten una vintena molt llarga en només tres trams. I on a mig matí molts dels locals encara no funcionen. És un carrer que s'anima (i molt) al vespre i als caps de setmana, diagnostiquen els comerciants, mentre que Sepúlveda té vida comercial durant el matí. I això és el que entitats com el SAC volen protegir.

Fins ara aquest carrer havia sigut un pol de botigues d'informàtica i electrònica en general. I això es manté. N'hi ha una dotzena. Però els últims anys hi han aflorat amb força, també, els establiments que es dediquen a reparar mòbils i portàtils: n'hi ha una quinzena. I, malgrat això, la via conserva fruiteries, xarcuteries, un estanc i, fins i tot, un quiosc de premsa quan es troba amb l'avinguda Mistral. "Les botigues d'electrònica sempre ens han portat molta gent, no sé si tenir més bars ens afavoriria de la mateixa manera o generaria més conflictes amb els veïns", diu Anna Subirats, que regenta una xarcuteria just al costat d'on hi ha tres de les persianes baixades del carrer.

Un informe del mateix Ajuntament de Barcelona posa xifres a què pot passar a l'Eixample si no es pacta el pla d'usos pendent. Des de l'àrea d'Urbanisme, que governen els comuns, s'apunta que podrien proliferar fins a 200 establiments de restauració als eixos que ara mateix s'estan pacificant. El càlcul el fan tenint en compte que a les zones més tensionades per la munió de bars, restaurants i cafeteries es compten uns 25 comerços d'aquesta mena per cada radi de 100 metres. Aquest risc que la història es repeteixi si no es posen limitacions afectaria el conjunt de zones en procés de ser pacificades, les de Consell de Cent, Rocafort i Borrell (entre avinguda Josep Tarradellas i Gran Via), i també les que ja estan pacificades de fa anys, com Enric Granados, avinguda Gaudí i carretera de Ribes.

Aprovat sense el PSC?

L'últim canvi en la difícil negociació pel pla d'usos de l'Eixample és l'oferta que va llançar ahir el grup municipal d'ERC amb la intenció de treure la regulació de l'atzucac. Els vots favorables dels republicans sumats als dels comuns no serien suficients per poder aprovar el pla i, per això, ERC fa una nova proposta que busca seduir el PSC. O fins i tot JxCat, que en el ple de divendres passat va demanar endarrerir la votació. Es tracta de blindar el pla d'usos de Sant Antoni tal com està però afegir una disposició addicional que indiqui que durant un any s'estudiarà tot el que passi al barri: quantes llicències es demanen, quants locals tanquen... I, a partir d'aquí, decidir què fer amb la regulació. En definitiva, guanyar un any de marge per prendre decisions. El portaveu republicà, Jordi Coronas, denuncia que l'actual trencadissa entre socis de govern aboca la ciutat a una situació "perillosa". Si aquesta proposta, que Colau ja ha dit que veu amb bons ulls, arrenca una abstenció de JxCat, el pla es podria aprovar encara que els socis continuessin dividits perquè ERC ja ha dit que hi votaria a favor.

De moment, el govern no ha convocat encara el ple extraordinari previst per a aquesta setmana en què el pla d'usos de l'Eixample s'enfrontarà al seu caixa o faixa. La regulació es planteja amb una limitació més estricta per obrir bars, discoteques o súpers als carrers pacifistes i més laxa als altres punts de l'Eixample. Els de Colau han acceptat reduir el grau de protecció entorn del carrer Girona, però volen mantenir blindat Sant Antoni com un tot.

Les dues entitats comercials del barri veuen amb bé la proposta de guanyar un any dels republicans. El SAC, però, seria partidari, com l'associació de veïns, de no fer cap canvi a un pla d'usos que ha funcionat bé els últims anys: "En cap moment del debat es va dir que el nou pla d'usos de l'Eixample podria comportar canvis en el de Sant Antoni que ha funcionat bé i que ningú no critica". En canvi, Som Sant Antoni, en la línia d’entitats com Barcelona Oberta, veu amb bons ulls la proposta de fer-lo menys restrictiu a la part altra del barri, la que toca amb la Gran Via. "No podem tractar igual el carrer Parlament que el carrer Sepúlveda, on hi ha un munt de persianes baixades", defensen. La Coordinadora d'Associacions de Veïns de l'Eixample ja ha emès un comunicat demanant el "desbloqueig institucional" de la situació, que amenaça amb obrir la veda a nous bars en carrers ara regulats per moratòria, com Consell de Cent o Enric Granados.

Els números del carrer Sepúlveda

  • 240 locals en els onze trams de carrer
  • 29 locals sense ús aparent (el 12% del total)
  • 46 bars, restaurants, cafeteries o locals de menjar per emportar-se (19%)
  • Una dotzena de botigues d'informàtica i electrònica
  • Una quinzena de botigues de reparació de mòbils i portàtils
  • El carrer també compta amb fruiteries, xarcuteries, un estanc i un quiosc
(recompte elaborat per l'ARA)
stats