Barcelona
Societat Barcelona 07/07/2023

Collboni promet mà dura contra l'incivisme

L'alcalde expressa "confiança i orgull" a la Guàrdia Urbana i diu que vol endurir les sancions de l'ordenança de convivència

2 min
Un control de la Guàrdia Urbana per evitar 'botellons' a la ciutat

BarcelonaPosada en escena del nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha decidit que un dels seus primer actes havia de ser anar a veure la Guàrdia Urbana per expressar-li la màxima "confiança i orgull" tant per part seva com de tot el govern municipal. Ja fa dies que repeteix que l'objectiu número u del seu govern serà "endreçar" l'espai públic i que darrere d'això hi ha, també, la lluita contra la sensació d'inseguretat que els barcelonins denuncien baròmetre municipal rere baròmetre municipal (des del 2018). I, especialment, a Ciutat Vella. "El districte prioritari", segons l'alcalde.

Collboni ha fet aquesta setmana dues escenificacions importants. L'una en el terreny de la neteja, que és l'altra gran preocupació ciutadana: dimecres es va reunir amb representants de les empreses concessionàries del servei per avisar que triplicaria les inspeccions per detectar si incomplien els termes del contracte. I la segona aquest mateix divendres, quan ha visitat la nova comissaria de la Guàrdia Urbana al Raval, per reunir-se amb l'intendent major del cos, Pedro Velázquez, i enviar un missatge de màxim suport al cos. De canvi d'etapa... tot i que sense arribar a enviar cap crítica al govern anterior (on, de fet, la carpeta de Seguretat ja depenia del PSC).

"Estaré al vostre costat", els ha repetit, abans de remarcar que hi haurà canvis, com ara l'obertura del nou centre de comandament d'emergència a les Tres Xemeneies del Paral·lel, o un nou pla estratègic de seguretat pensant per a Ciutat Vella. L'alcalde també ha avançat que continua convençut de complir un dels seus compromisos de campanya: modificar ordenança de convivència i fer-ho per endurir les sancions a tot el que és incivisme. La lluita contra l'incivisme, ha dit, serà després de "l'endreça", un dels grans objectius del mandat.

El govern de Colau va intentar durant el seu primer mandat, sense èxit, aprovar una modificació de l'ordenança de convivència (vigent des del 2005) amb canvis com ara deixar de multar qui dorm al carrer o repensar certes sancions "desproporcionades". Allò va quedar en via morta per falta d'acord polític, com ara el gruix dels projectes que van intentar els comuns en aquell primer mandat. I ara Collboni assegura que reprendrà aquell debat, però que ho farà en la línia de fer pagar més a qui comet actes incívics. Durant el primer mandat dels comuns, les denúncies per incivisme (per beure o orinar al carrer, per exemple) van anar a la baixa.

Exigència al Govern

L'alcalde també ha aprofitat la seva compareixença per repetir que serà "exigent" amb el Govern de Pere Aragonès pel que fa a l'acord segellat amb el PSC durant la negociació de pressupostos de destinar 600 agents més dels Mossos d'Esquadra a la ciutat i fer front a la delinqüència. L'objectiu de tot plegat és, segons l'alcalde, poder garantir que la gent "viu tranquil·la i se sent segura quan surt al carrer". Defensa, en aquest sentit, que garantir la seguretat és també un actiu per a un govern "progressista" i que cal fer-ho per frenar els discursos de l'extrema dreta. "Ser agent de la Guàrdia Urbana és molt més que una feina. És una forma de viure i estimar la ciutat. Una feina vocacional, sens dubte. Farem la feina plegats i la farem bé", ha lloat en la seva intervenció.

stats