Turisme
Societat Barcelona 06/06/2023

Els creueristes que visiten Barcelona també creuen que està massificada

La Rambla és la zona més transitada: quasi el 100% dels turistes que arriben pel port s'hi passegen almenys una hora

Maria Ortega / Elisenda Forés Català
4 min
Creuers al Port de Barcelona

BarcelonaQuasi el 100% dels creuristes que visiten Barcelona (el 96,7%) passegen per la Rambla i s'hi estan aproximadament una hora. Una proporció una mica menor (el 73%) arriben a la plaça Catalunya i gairebé els mateixos caminen pel passeig de Gràcia. Són les zones estrella dels turistes que arriben a la ciutat a bord d'un creuer. A partir d'aquí, la cosa varia més, però els recorreguts es concentren, sobretot, a la Barcelona més cèntrica. Els creuristes no arriben ni a Sant Andreu ni a Nou Barris. El 80% sí que caminen per l'Eixample, el 40% arriben fins a Gràcia i el 30% fins a les Corts. Una quarta part passegen per la Barceloneta i, més enllà del que és Ciutat Vella, la zona que més freqüenten és la Sagrada Família (63%) i, a molta distància, el Parc Güell (10,7%) i el Camp Nou (7,2%). És la radiografia, amb poques sorpreses pel que fa a punts d'interès turístic, que ofereix el projecte VISITMOB. La mobilitat dels visitants a la ciutat de Barcelona després del covid-19.

Creueristes que han visitat els barris de Barcelona
En percentatge

Menys del 10%

Entre el 10% i el 20%

Entre el 21% i el 30%

Sant

Gervasi i la

Bonanova

Entre el 31% i el 40%

Entre el 41% i el 50%

el Putget

i el Farró

Entre el 51% i el 60%

Entre el 61% i el 70%

la Salut

Can Baró

Galvany

la Maternitat i

Sant Ramon

Entre el 71% i el 80%

la Vila

de Gràcia

el Baix

Guinardó

Entre el 81% i el 90%

les Corts

l’Antiga

Esquerra de

l’Eixample

el Guinardó

Camp d’en

Grassot

Més del 90%

Badal

Sants

Sagrada

Família

la Nova

Esquerra de

l’Eixample

la Dreta de

l’Eixample

la Font de

la Guatlla

la Marina

del Prat

Vermell

Sant

Antoni

el Fort Pienc

el Raval

la Llacuna

el Poble-sec

el Barri

Gòtic

la Ribera

la Vila

Olímpica

Parc de

Montjuïc

Zona Franca - Port

la Barceloneta

Menys del 10%

51%-60%

61% -70%

10%-20%

71%-80%

21%-30%

81%-90%

31%-40%

Més del 90%

41%-50%

Menys del 10%

51%-60%

61% -70%

10%-20%

71%-80%

21%-30%

81%-90%

31%-40%

Més del 90%

41%-50%

L'estudi, encapçalat per la Universitat Rovira i Virgili, evidencia també que el 53% dels creueristes consideren que hi ha massa gent als llocs de la ciutat que visiten. I el diagnòstic el comparteixen els veïns. Segons la investigació, que ha fet 2.000 enquestes a residents de Barcelona, el 36,2% creuen que l'afluència turística perjudica el confort de les zones de vianants. I també critiquen les conseqüències de la massificació en aspectes com el confort al transport públic (el 28,5%) o en la seguretat viària (22,6%). En termes generals, el 23% diu que els turistes compliquen la mobilitat, el 18,5% admet que ha deixat de visitar certes zones amb excés de turistes i el 17% diu que el turisme té efectes negatius en la qualitat de vida, sobretot dels barris més turístics, on el percentatge creix sis punts.

L'estudi dona dades com que els creueristes en trànsit a la ciutat hi passen, de mitjana, quatre hores i cinquanta minuts (inclosos els desplaçaments a la terminal), cosa que explica que els destins més pròxims al port siguin els predilectes. De fet, més enllà de la Rambla –a la qual dediquen almenys una hora–, la resta de visites són prou ràpides, com la visita exterior al Camp Nou o a la Sagrada Família, que ocupen menys de 20 minuts. La majoria fa servir l'autobús del port (el Cruise Bus) per arribar fins al centre. Només el 24% passa més de sis hores fent turisme a la ciutat i un 31% s'hi està menys de quatre hores. La despesa mitjana se situa en 43 euros per persona, una mica més alta per als estatunidencs (52 euros) i una mica més baixa per als ciutadans del Regne Unit (35 euros), que són els que gasten menys. I, en general, la valoració és molt bona: el 90% diuen que és agradable passejar per Barcelona i més del 80% asseguren que s'hi han sentit segurs. La crítica, a banda de la massificació, va dirigida a la falta de llocs per asseure's a descansar: ho lamenten el 58% dels enquestats.

L'estudi diferencia entre tres perfils de visitants: els turistes, que són els que dormen a la ciutat o dins la comarca; els excursionistes, que són aquells que s'allotgen més lluny i venen a passar-hi el dia; i els visitants de fora de la regió metropolitana. D'aquests, els que més es mouen per dins de Barcelona són els turistes, que fan de mitjana 4,8 desplaçaments diaris, la gran majoria dels quals (81,6%) a peu. Però, els excursionistes són els que dediquen més temps a caminar: el 70% passeja durant més de tres hores sense agafar cap tipus de transport. De fet, la dinàmica d'anar a peu de molts visitants és el que propicia que els residents percebin que comparteixen espai amb "una gran multitud" de visitants, segons l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili Xavier Delclòs. I, en canvi, els visitants que venen a passar el dia des de fora de la regió metropolitana són els que menys caminen: el 40% menys de dues hores. Aquests visitants i els turistes són els que més sovint compren la T-Casual per moure's.

Excursions a Sitges i Montserrat

Si es miren els destins més freqüentats, hi ha diferències destacades segons el tipus de visitant. El punt de coincidència és el centre: la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia, que és el més freqüentat siguin creueristes o persones que passen més dies allotjades a la ciutat o que hi fan una estada fugaç. Després, les persones que dormen a la ciutat tenen més tendència a anar a la platja i a la zona de la Rambla i el Barri Gòtic i, a força distància, també a visitar Gràcia o el Tibidabo. Els excursionistes, en canvi, són els que tenen més tirada a fer la visita a la Sagrada Família, a Montjuïc o fins i tot el Zoo i la Ciutadella. El 28,5% dels que dormen a la ciutat s'apunten a fer alguna excursió. I el destí més escollit és Sitges (11%), seguit de Montserrat (gairebé el 6%), a més de la Costa Brava, Andorra i Port Aventura. En canvi, les dades conclouen que el complex comercial de La Roca Village no és "un punt de confluència turística tal com moltes vegades es diu", explica l'investigador de la Universitat de Rovira i Virgili Albert Arias.

Si es pregunta per la valoració de l'experiència de fer turisme a Barcelona, el 95% asseguren que és fàcil moure's per la ciutat i que el transport públic és una bona opció. Amb la radiografia ja feta, els responsables de l'estudi es van reunir amb agents veïnals i comercials de les zones més turístiques per plantejar recomanacions, com ara millorar la gestió dels punts més massificats o del transport públic. Es proposa, per exemple, repensar els títols de transport perquè els turistes paguin més. O millorar les connexions en transport públic amb zones com la Costa Brava, la Costa Daurada i el Maresme.

stats