Barcelona

Expulsats pels souvenirs (i les pujades de lloguer)

Les botigues enfocades al turisme es queden els locals de les que no poden assumir els nous preus al centre de Barcelona

4 min
Botigues de souvenirs al carrer Comtal

Barcelona"¿És això el que volem per a Barcelona? ¿És això el que volem per al Gòtic?" És el lament de l'associació de veïns i comerciants del carrer Comtal de Barcelona, que connecta el Portal de l'Àngel amb la Via Laietana i és una de les vies on el comerç tradicional s'havia mantingut fort al centre de la ciutat després del boom turístic dels Jocs del 92. I aquest canvi que lamenten ara veïns i comerciants fa referència a l'homogeneïtzació del teixit comercial del carrer, on en els últims tres anys s'han succeït els tancaments de locals arrelats i tot el que hi ha anat obrint són botigues enfocades al turisme. Sobretot, establiments de souvenirs d'aquells que amb la regulació municipal a la mà no podrien obrir perquè ja estan limitats però que demanen llicències com a botigues de roba i venen tota mena d'objectes de record: clauers, bosses, samarretes, ninos exposats en elements que envolten la porta...

Al número 8, on des del 1980 hi havia hagut la bacallaneria la Casa del Bacalao, que ja es va traslladar abans del confinament al petit carrer de les Moles perquè no podia fer front al nou lloguer, ara hi fan obres i els operaris que hi treballen admeten que serà una nova botiga de records. Igual que les dues que ja hi ha just davant, i que la que va obrir fa menys d'un mes uns metres més enllà. En el conjunt del carrer ja n'hi ha sis d'obertes estrictament de souvenirs i alguna més en obres. Una que ven fundes de mòbil i ulleres de fusta, dues més que venen objectes de plata i alguna més de regals que, tot i que no són els típics souvenirs, també està enfocada al visitant.

"Tot és el mateix", lamenten comerciants de la zona, resignats a acceptar que els únics negocis que poden fer front a les noves demandes de lloguer siguin aquests i sense poder entendre gaire com s'ho fan per sobreviure, perquè les botigues passen moltes estones buides. "Estan expulsant el comerç tradicional. Som un carrer que sempre ha cuidat molt el seu comerç i ens estem convertint en el carrer dels souvenirs", sentencien des de l'associació de veïns i comerciants. Tot i que és on es fa més visible, no és un fenomen exclusiu de Comtal: els establiments de souvenirs també s'han multiplicat en punts del Gòtic, com els carrers del Pi o Ferran. El que la pandèmia ha arrasat s'ha anat reconvertint en botigues d'aquest tipus.

"Surten com bolets"

A alguns dels comerços tradicionals del carrer Comtal els demanaven fins a tres vegades el que pagaven de lloguer per poder renovar el contracte, i els locals que van quedant buits surten al mercat a preus de 4.000, 6.000 o 8.000 euros al mes. "Als propietaris no els importa qui pagui mentre pagui i demanen el màxim possible, i tampoc no hi ha cap regulació que ho impedeixi. No sabem què espera l'Ajuntament a posar-hi algun tipus d'ordre: diuen que volen limitar el turisme però, en canvi, permeten aquesta proliferació de botigues de souvenirs que ho està arrasant tot. És molt trist de veure", lamenten des de l'organització comercial Barna Centre, que xifra en un centenar les botigues d'aquest tipus al Gòtic i ja ha detectat carrers on són majoria: "Surten com bolets, d'un dia per l'altre".

El carrer Comtal al Barri Gòtic de Barcelona

I molts dels botiguers de la zona, dels que queden i dels que ja han marxat a altres ubicacions, assenyalen directament l'Ajuntament: "Com pot ser que continuïn obrint botigues de souvenirs sense cap control?", es pregunta Anna Martínez, des de darrere del taulell de la nova botiga de la Casa del Bacalao, estrenada el gener del 2020 al carrer de les Moles. I demanen, també, que s'apliqui ja una regulació dels preus dels lloguers, alguna mesura que freni la sagnia.

"Aquí la pandèmia va ser molt dura, perquè hi ha pocs veïns i sense turistes els carreres estaven molt buits. Va ser una condemna dura per a les botigues", recorda una comerciant del carrer Comtal, on els comerços tradicionals es compten ara pràcticament amb els dits de les mans: la papereries Raima i la Carpeta, un forn, un bar, una farmàcia, una botiga de llibres de segona mà, la degana Villegas, de ceràmica... N'han marxat establiments com la formatgeria Simó (va obrir el 1982 i ja s'ha traslladat al carrer Sant Pere més Alt), la Casa de Bacalao o l'herboristeria Agricolia, que ha sigut l'última en tirar la tovallola.

Moles: el carrer refugi

Algunes de les botigues que han hagut de renunciar als carrers que eren més comercials s'han refugiat al petit carrer de les Moles, que va de Comtal a Fontanella i no té uns preus de lloguer tan disparats. Els primers a fer aquest pas van ser la merceria Santa Anna, que el 2016 va anunciar que marxava del Portal de l'Àngel, on el turisme havia desplaçat el comerç local, per instal·lar-se a l'edifici on tenien el magatzem. També la històrica barreteria Mil, situada des del 1917 al carrer Fontanella, ha obert botiga on tenia el magatzem al mateix carrer de les Moles per si de cas la negociació per renovar el lloguer de la botiga històrica, que venç d'aquí un any i mig, no acaba bé. També s'hi han traslladat la Casa del Bacalao i Impressions Boada, que venien des del carrer Comtal; Marcs Arias, des de Sant Pere més Baix; i la botiga de so Werner, des de Fontanella. El carrer de les Moles s'ha convertit els últims anys en el refugi dels comerços expulsats.

stats