Barcelona
Societat Barcelona 07/05/2023

De ferreteria històrica a 'coworking' en ple 22@

L'edifici de l'antiga Balius, tancada el 2012, es transforma en un espai singular per acollir treballadors

2 min
La façana del nou 'coworking' a l'edifici de l'antiga ferreteria Balius

BarcelonaNo serà un hotel, com s'havia arribat a anunciar en portals com Habitaclia abans que el govern de Colau formulés la regulació d'aquest tipus d'establiments; ni tampoc una residència per a gent gran, com també s'havia estudiat. L'edifici de l'antiga ferreteria Balius, que va abaixar la persiana definitivament el 2012 després de gairebé un segle al peu del canó al carrer Pere IV del Poblenou, ha canviat de pell de dalt a baix per funcionar ja com un coworking amb capacitat per a més de 150 treballadors. La transformació és obra de l'arquitecte Daniel Mòdol, que el mandat passat va ser regidor d'Arquitectura a l'Ajuntament de Barcelona (PSC), i que amb aquest projecte debuta en el món dels coworkings.

El tret més característic del nou espai, en ple districte 22@, és que la façana s'ha enretirat cap endins per deixar a la vista l'estructura metàl·lica original... i ara pintada de verd. I al darrere, la façana feta de fusta i vidre que deixa molt visible tota la nova vida de l'edifici que s'ha volgut singularitzar: que sigui un altre coworking, però que ho sigui amb personalitat pròpia i amb tots els extres per fer-lo un edifici més sostenible (això li ha valgut la certificació LEED Gold).

Les terrasses de l'edifici

"Els blocs d'oficines solen ser molt anònims i el que hem intentat és que tingués un caire més domèstic, amb materials com les peces ceràmiques o la fusta, que li donen un aire com de casa, i al mateix temps que tingui una imatge singular", explica l'arquitecte. I el que li dona aquest tret identitari, a banda de la façana enretirada i el color verd, són una mena de petits jardins (també pintats de verd) suspesos a les finestres a nivell del terra, pensats perquè cada treballador en tingui cura, com si fos el petit jardí de cada despatx. La idea original, de fet, és que fossin petits horts. El que abans era una façana cega que no deixava veure l'interior de la ferreteria (un gran magatzem on trobar pràcticament de tot) ara és una gran vidriera. I té dos terrats des d'on també es pot treballar amb vistes sobre la ciutat.

El Teo a la recepció del 'coworking'

I una singularitat més: com que una de les primeres empreses a instal·lar-s'hi es dedica als serveis per a mascotes, tot l'edifici s'ha adaptat per fer-lo segur als animals i ja hi ha qui hi va a treballar amb la mascota. Ja a la recepció hi ha el Teo, un gos negre i blanc, rebent les visites. L'edifici, de cinc plantes, és propietat de Merlin Properties, que ha destinat 5,3 milions d'euros al projecte. I el nou coworking porta el nom Loom i el cognom –per singularitzar-lo de la resta– de Ferreteria per remetre a l'ús anterior de l'immoble.

L'aspecte original de l'edifici
stats