Barcelona
Societat Barcelona 30/12/2021

El Govern obre expedient sancionador al Zoo de Barcelona per la mort d'ocells durant el 'Gloria'

Denuncia que l'ocellera que allotjava els animals no complia les condicions per garantir el seu confort

3 min
Elefants al zoo de Barcelona

Torna la polèmica per la mort d'animals al Zoo de Barcelona. Després que a finals de l'any passat la plataforma Zoo XXI denunciés que havien detectat una acumulació de defuncions que era "difícilment atribuïble" a causes naturals –fins a 147 morts entre el juliol del 2019 i el maig del 2020–, i posés el focus en la mort en un sol dia de quatre exemplars adults de bec d'alena i un de fredeluga, els animalistes van denunciar la situació a l’aleshores departament de Territori i Sostenibilitat, que va decidir obrir una investigació sobre els fets. Centraven l'alerta en la mort d’aus durant la DANA del 2019 i el temporal Gloria del 2020, i en la defunció de set petits primats poc després de néixer. I ara el Govern –a través d'Acció Climàtica– ha iniciat un expedient sancionador contra el Zoo de Barcelona per una presumpta infracció molt greu de la llei de protecció dels animals per la mort de nou d'ocells durant el temporal Gloria i tenint en compte que només uns mesos abans ja havien mort cinc aus més "per una tempesta", com va admetre el mateix zoològic.

La investigació del Govern conclou que l'ocellera que acollia les aus mortes "no complia ni compleix els estàndards de benestar, ja que els ocells no tenen la possibilitat de refugiar-se". La instal·lació no disposa d’aixoplucs o recintes interiors. I aquest incompliment, remarquen, ja es va fer palès amb la mort de cinc ocells el desembre del 2019 i no s'hi va fer cap millora ni quan es va començar a predir l'arribada del Gloria. I això va tornar a deixar els ocells sota un fort temporal i sense possibilitats de refugiar-se, com recull l'escrit d'Acció Climàtica i ha denunciat avui la plataforma Zoo XXI.

El resultat va ser greu: van morir 5 becs d'alena, tres xarxets marbrencs i una fredeluga armada. I les dues primeres són espècies d'aus incloses en el llistat d’espècies en règim de protecció especial. Per això, i tenint en compte que el Zoo "és una institució que té una tasca important com a màxim garant i exponent de la conservació i benestar dels animals", se li imposa una sanció provisional de 8.751 euros, a la qual cal sumar el valor dels animals morts, que eleva la quantitat total exigida a 28.251 euros.

Zoo XXI demana mesures urgents

Una xifra que la plataforma considera insuficient, perquè apunta que no s'han valorat les deficiències que també denunciaven a les instal·lacions dels titís –on van morir set petits primats poc després de néixer presumptament per traumatismes i fractures–, i, a banda de fer-ne una al·legació, defensen, com a mesura cautelar, el comís immediat de tots els animals que hi ha en aquesta galeria i la clausura immediata de l’ocellera on van morir totes les aus durant els temporals.

La direcció del Zoo, per la seva banda, ja ha avançat que presentarà les al·legacions a la proposta de sanció i que confia que les acusacions seran desestimades. Fonts municipals defensen que la plataforma animalista va fer un "seguit d'acusacions sense fonament tècnic ni de drets" i que, de totes, "només" ha sigut considerada de forma inicial la que fa referència a l'ocellera i a l'episodi extrem dels temporals. Les mateixes fonts afegeixen que el Zoo està desplegant el nou model aprovat el 2019 que té el benestar animal com a eix vertebrador.

Zoo XXI, en canvi, considera que no n'hi ha prou amb l'inici del procediment sancionador i demana també el cessament immediat de l'actual direcció del parc i la sortida a concurs públic de la plaça de director del Zoo, que actualment ocupa Sito Alarcón.

stats