Recerca
Societat Barcelona 12/01/2023

Primer pas per construir el macrocomplex científic de l'antic Mercat del Peix

El projecte entrarà en funcionament el 2025 i hi treballaran 1.200 investigadors

Diana Silva
3 min
Col·locació de la primera pedra del hub del Mercat del Peix.

BarcelonaEl hub de recerca que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) construirà a l'antic Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella, comença a prendre forma. Aquest matí s'ha fet l'acte de col·locació de la primera pedra del projecte al solar que ara ocupa un pàrquing de cotxes i on l'any 2025 s'erigiran tres edificis de recerca. En aquest nou complex de 45.000 metres quadrats hi treballaran 1.200 investigadors de diferents disciplines. S'hi invertiran gairebé 104 milions d'euros, que aportaran el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Generalitat de Catalunya i l'Incasòl.

El Mercat del Peix, un nom que, segons ha explicat el rector de la UPF, Oriol Amat, podria canviar pels problemes de comprensió i pronunciació que pot plantejar a l'estranger, és la primera actuació del macroprojecte de la Ciutadella del Coneixement. Una iniciativa científica que estarà centrada en la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari, però que també pretén impulsar la recerca interdisciplinària "des de la medicina fins a la sociologia o el dret", assegura Amat. Tot plegat amb l'objectiu de convertir l'entorn del Parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un pol científic i de coneixement urbà de referència al sud d'Europa.

En l'acte de col·locació de la primera pedra, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat que el "potencial de recerca ja és una realitat" i que el nou projecte del Mercat del Peix és una mostra del compromís de país amb la ciència que "ha de provocar una millora de la nostra societat". Aragonès ho ha defensat acompanyat del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i davant d'un auditori on també hi havia els ministre d'Universitats, Joan Subirats, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, en representació del govern espanyol.

Biologia evolutiva, ciència i tecnologia i benestar planetari

Pel que fa a la distribució i l'ús dels tres nous edificis, un d'ells es destinarà a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), que depèn del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). S'hi investigarà el funcionament bàsic de la vida i la preservació de la biodiversitat. Una segona construcció serà per a l'Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), que agrupa set dels centres més importants de recerca del país en biomedicina i medicina de precisió. Finalment, al tercer edifici s'hi instal·larà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF, que treballarà específicament en el benestar planetari, l'àmbit mediambiental i l'impacte que tenen les organitzacions i les persones en el planeta. A més, a la part subterrània de l'espai s'hi construirà un nou aparcament gestionat per Barcelona Serveis Municipals (B:SM).

Abans de col·locar simbòlicament la primera pedra del nou hub, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que "això és només el principi" d'un projecte que vol consolidar la ciutat com a "capital indiscutible de ciència i recerca". Una iniciativa que també vol transformar el Parc de la Ciutadella, que ja disposa d'un entorn amb espais de recerca científica i innovació punteres, com les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), el Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), l'Institut de Salut Global (ISGlobal), una seu de l'European Molecular Biology Laboratory (EMBL), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) o la Institució Catalana de la Recerca i Estudis Avançats (ICREA), entre d'altres. 

En el projecte del Mercat del Peix també hi participen la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Pasqual Maragall (FPM). 

stats