Espai públic
Societat Barcelona 21/01/2022

L'Ajuntament de Barcelona vol mantenir "el màxim de terrasses possible"

Les tanques que substituiran els blocs de formigó començaran a instal·lar-se a la primavera

2 min
Terrasses a la Plaça Sant Miquel de Barcelona

Barcelona"L'única cosa bona que ens haurà portat la pandèmia és la possibilitat de tenir terrassa. Això ens ha salvat", explica Sean Borrell, que va obrir un pub irlandès a Barcelona, The Cottage, el gener del 2020, poc abans que el covid ho canviés tot. El local, que està molt a prop del centre comercial L'Illa Diagonal, ja era abans un pub però mai no havia tingut espai exterior i, en pandèmia, ha pogut col·locar sis taules i 24 cadires sobre el que abans eren places d'aparcament de l'àrea verda.

"Va ser com un miracle", celebrava aquest divendres mentre demanava informació a l'oficina que el Gremi de Restauradors de Barcelona té oberta per assessorar bars i restaurants sobre com fer les peticions perquè les seves terrasses pandèmiques passin a ser permanents com va decidir l'Ajuntament. Un pas que el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha deixat clar que s'espera que sigui massiu.

Segons Collboni, no hi ha una estimació de quantes d'aquestes terrasses noves o ampliades es podrien consolidar amb aquest procés, però l'Ajuntament vol que siguin "el màxim possible" perquè, reitera, això suposa donar oxigen a un sector molt afectat per les restriccions i salvar llocs de treball. El primer tinent d'alcalde també ha avançat que esperen que els primers models de les noves tanques que substituiran per sempre els blocs de formigó grocs estiguin instal·lades aquesta mateixa primavera.

De l’1 de gener al 28 de febrer, els restauradors que van obtenir una de les 3.618 llicències per a terrasses noves i ampliacions extraordinàries poden demanar regularitzar-les. Si obtenen l'autorització municipal, hauran d'instal·lar els nous prototips, i el preu de partida són 2.500 euros per cada taula. Es pagaran, per tant, uns 10.000 euros per consolidar una terrassa de quatre taules. L'Ajuntament destinarà una partida de quatre milions d'euros a ajudar bars i restaurants a fer aquesta adaptació, però encara no ha definit com repartirà les ajudes.

El director del Gremi, Roger Pallarols, ha pronosticat que hi haurà una "allau de sol·licituds" de restauradors interessats a convertir en permanent la terrassa extraordinària, i ha considerat que això valida la negociació que va fer el Gremi amb el govern municipal per modificar l'ordenança de terrasses i poder consolidar les que es van guanyar a la calçada. Fins ara, l'oficina ha atès 250 peticions presencials i una mitjana de 25 al dia per telèfon.

stats