Barcelona

El malson del Poble-sec: crits, baralles i apunyalaments

Un local ocupat des de fa uns quants mesos al carrer Blesa desespera veïns i comerciants

4 min
Les taques de sang a la vorera d'una cantonada del carrer Blesa després de l'apunyalament.

Barcelona“Dos nois es barallaven amb un ganivet a la cantonada. Semblaven dos galls. M’ha fet tanta por que me n’he anat corrents”. L’Antònia passava aquest migdia pel carrer Blesa de Barcelona, al barri del Poble-sec, quan s’ha trobat aquesta batussa que ha acabat amb els dos implicats ferits i traslladats a un centre sanitari, sense lesions de gravetat –un estava ferit al gluti i l’altre a la cama–. Segons fonts policials, els dos homes es coneixien i són coneguts de la zona. Els Mossos d’Esquadra investiguen l’agressió i no consta cap detenció. A la vorera de la cantonada es podien veure les taques de sang una hora després del doble apunyalament. Les restes de sang arribaven fins a uns metres més amunt, davant un portal metàl·lic molt alt pintat amb uns grafitis, on algú ja hi ha tirat cubells d’aigua per fer-les desaparèixer.

Tots els ulls dels veïns i els comerciants del carrer Blesa es fixen en aquest portal metàl·lic, que permet accedir a un local que, els que hi havien entrat, descriuen com a molt profund. Ara el defineixen com uns baixos on s’emmagatzemen drogues i alguns també estan convençuts que serveix d’amagatall de lladres. S’ha esborrat una pintada de la paret on es podia llegir “Lladres” amb una fletxa que apuntava al portal. “A dins hi ha ocupes”, comenten l’Antònia i la Juana. Les dues vinculen els inquilins a les disputes amb navalles i a les estrebades que ha patit la gent a qui han robat: “Fa temps que això està malament”. Ningú acaba de tenir clar des de quan el local està ocupat, tot i que hi ha consens a dir que és molt més d’un any.

El penúltim dia de l’any passat, els Mossos i la Guàrdia Urbana van desallotjar dos narcolocals al carrer Piquer i al mateix carrer Blesa, al costat dels baixos conflictius. Quan els agents van muntar aquest operatiu, els veïns, que feia unes setmanes que protestaven, van aplaudir l’actuació, però van alertar que encara quedava una tasca pendent: l’altre local ocupat del carrer Blesa. Des d’aleshores han passat nou mesos i no s’ha desallotjat. Segons fonts municipals, el districte de Sants-Montjuïc i els Mossos van contactar amb la propietat –una entitat bancària– perquè denunciés l’ocupació, un tràmit que es va fer. Però el jutjat encara no ha posat cap data al desallotjament i les mateixes fonts consideren que s’està allargant “de manera inexplicable”.

El local ocupat del carrer Blesa que els veïns vinculen a les disputes amb navalles i a les estrebades.

“Què podem fer?”, demana un home a una patrulla dels Mossos que s’ha desplaçat al carrer per la batussa del migdia. Qui ho pregunta és en Carlos, un veí que expressa la desesperació que comparteixen tots els que fan vida allà. “És el tercer apunyalament en mig any. I els que no sabem!”, assegura. En Carlos explica que la porta petita per accedir al local ocupat és un formiguer amb molt moviment de gent: “Surten amb patinets per entregar paquets”, que dedueix que són de droga. Pensa que els crits que senten i les baralles que veuen –la d’aquest migdia havia tingut una prèvia a la matinada– són per mantenir el control de la zona.

Similar a la cova d’Alí Babà

“Són disputes diàries entre ells. Cada dia ha de venir la policia”, es queixa en Fidel, que ha normalitzat aquest malson. En Xavi i en Jordi veuen diferències entre el narcolocal que els agents van desallotjar fa un any i el que encara continua actiu: ja no veuen els toxicòmans que feien cua al primer, on sospiten que hi consumien. “Ara són nois que entren i surten constantment. Donen cops de porta i des de l’estiu les baralles han crescut. Té més pinta de la cova d’Alí Babà i els quaranta lladres, on guarden els botins dels robatoris”, opinen. A part de les estrebades al carrer, els veïns i els comerciants també han detectat que alguns ocupes comproven les manetes dels cotxes per si en troben algun d’obert, han aparegut vehicles amb els vidres trencats i han patit robatoris als domicilis o als negocis.

“Feia molts anys que els baixos estaven buits”, diuen en Xavi i en Jordi, que lamenten que ara no hi ha res darrere de diverses persianes del Poble-sec que abans acollien establiments: “Quan van desallotjar el narcolocal en van ocupar un altre”. “S’ha degenerat el barri”, assegura en Carlos, que admet que un apunyalament a ple migdia no és habitual perquè acostuma a ser a la nit quan s’agreugen els conflictes. Aquest veí creu que els inquilins del carrer Blesa també relloguen l’espai immens que ocupen perquè ha vist que alguns hi entren amb maletes de viatge. És un lloc on just per davant passa gent que, segons en Carlos, viu en tendes a la muntanya de Montjuïc, i denuncia que tot plegat contribueix a la percepció d’inseguretat. Després de la nova agressió amb ferits, però, sospita que durant un parell de dies els okupes estaran “més desapareguts”.

Fonts municipals expliquen que des del districte han fet inspeccions al local per identificar possibles situacions de risc i notificar-les al jutjat, perquè l’Ajuntament no pot desallotjar-lo. En aquest sentit, opinen que calen més recursos al sistema judicial per evitar que un cas així s’eternitzi i confien que, com més aviat millor, es doni l’ordre de buidar l’espai per recuperar la tranquil·litat.

stats