Barcelona

Més de 120 denúncies al dia per botellons a Barcelona, que incrementa l'import de les multes

Les noves sancions van entrar en vigor el 2 d'agost i poden arribar fins als 600 euros

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Un botellot a Nou Barris aquest estiu

BarcelonaAmb la proximitat de les festes majors de Gràcia, Sants i les de la Mercè a finals de setembre, l'Ajuntament de Barcelona ha fet una crida al "civisme i a la responsabilitat individual" de la ciutadania al carrer. Malgrat que les denúncies per incivisme es mantenen al ritme d'altres anys, alguns fenòmens com els botellons semblen enquistar-se malgrat la reobertura de l'oci nocturn i la fi de les restriccions per la pandèmia que van marcar els dos últims estius. "Hi ha situacions que preocupen", ha admès el primer tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, després de la reunió de control sobre seguretat i civisme per avaluar l'inici de l'agost. El passat dimarts dia 2 va entrar en vigor l'increment de les sancions per botellons. Les de l'ordenança municipal de convivència (sancions lleus), passen de 60 a 100 euros, i les de la llei orgànica de seguretat ciutadana (sancions greus) de 100 a entre 300 i 600 euros. Només en els sis dies que la mesura porta en vigor s'han interposat 747 denúncies, unes 124 al dia de mitjana.

L'objectiu final és, segons Batlle, "no haver de posar cap sanció", però entenent la dificultat d'assolir-ho, de moment es vol "prevenir la formació de botellons i actuar sobre els que s'hagin format". Així doncs, s'entendrà com a infracció lleu, "el consum d'alcohol a la via pública" en un context de botelló, i com a infracció greu aquelles situacions que derivin en "alteracions gravíssimes" de la convivència, "que puguin arribar a generar problemes d'ordre públic". Les sancions tenen una reducció del 75% en el cas de les lleus i del 50% en el cas de les greus, si es paga en el període voluntari.

Malgrat tot, el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha assegurat que la valoració de l'inici de l'agost en termes de seguretat pública és "positiva", i ha afegit que "està sent un estiu normal, sense grans problemes pel que fa a la seguretat". Hi ha hagut unes 2.000 trucades menys al 112 per demandes vinculades a botellons i festa al carrer respecte del mateix període del 2021. Tot i això, Velázquez ha apuntat que "hi ha punts que mostren problemàtica, com ara el Triangle Lúdic del Poblenou, que es resisteix des del punt de vista de la seguretat". La Guàrdia Urbana treballa amb "presència preventiva i des del punt de vista de l'autoritat", reforçant la imatge del cos per prevenir els botellons en aquesta zona de Sant Martí.

Tres equips de mediació: soroll, conflictes i informació

L'augment de les sancions per botellons se suma a les mesures que s'estan aprovant per garantir el civisme i la convivència a la ciutat, sobretot durant la nit. Un exemple és l'avançament de l'hora de tancament de terrasses, bars i oci nocturn, igual que a les botigues d'alimentació, a les Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN), com ara al Poblenou, al carrer Enric Granados o a Ciutat Vella. En aquest sentit, Batlle ha explicat que hi ha tres equips de mediació de l'Ajuntament que treballen en pro de la convivència ciutadana: un pel control de soroll, un altre per la gestió de conflictes i l'últim que treballa a peu de carrer en l'àmbit nocturn per conscienciar la gent de "la importància dels estàndards mínims de convivència".

Des de l'Ajuntament, reconeixen que les mesures encara necessiten molt recorregut per poder ser prou precises i millorar en termes de civisme, sobretot durant la nit, i valoren la cooperació entre el sector de l'oci nocturn, la seguretat privada, els cossos de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana i les administracions. Malgrat que s'han aprovat a les portes de les festes majors de Gràcia i Sants, el consistori espera que l'impacte de les mesures "es noti" aviat.

stats