Barcelona

Més carrers i més cops l'any: Barcelona intensifica la neteja de pintades

Ciutat Vella lidera el rànquing d'actuacions per districtes amb un pla dotat amb 16 milions d'euros

2 min
1. Una treballadora de la brigada netejant pintades a la plaça Castella del Raval. 2. Una pintada a la façana de Santa Maria del Mar.

BarcelonaA finals de gener d'enguany, al districte de Ciutat Vella de Barcelona s'havien detectat 5.346 pintades al carrer. El 30 de juny aquesta xifra s'havia reduït fins a 223. Amb aquest exemple, l'Ajuntament de Barcelona treu pit del nou contracte d'eliminació de pintades, emmarcat en el Pla Endreça i dotat amb 16 milions d'euros per a aquest any i el que ve. "El balanç és molt positiu. En gairebé sis mesos s'han realitzat més de 57.000 intervencions en 138.000 m² de l'espai públic", ha celebrat la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet.

En conjunt, la seva posada en marxa s'ha traduït en un augment del 15% en actuacions i del 30% en superfície netejada respecte al mateix període del 2023, que s'estén des del 24 de gener fins al 30 de juny. Els districtes on s'han realitzat més intervencions són Ciutat Vella (17.225), Sant Martí (6.550), Sants-Montjuïc (5.628) i Gràcia (5.184). El nou contracte també incorpora la neteja de pintades del mobiliari i altres elements urbans com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes, aparcaments de bicicletes o les plaques amb el nom del carrer, i no només finques i façanes. Així mateix, s'ha inclòs la neteja de façanes d'edificis patrimonials protegits, en les quals equips especialitzats –sota la batuta d'un arquitecte especialista– incorporen materials nous i els procediments d'aplicació més pertinents.

Les zones prioritàries creixen un 22%

A cada districte, les zones amb més presència de pintades s'han definit com a "zones prioritàries" i s'ha establert una freqüència de neteja de cada quatre mesos. A l'abril els equips van completar una primera volta d'actuacions en aquests àmbits, cosa que equival a un total de 359 carrers que van quedar totalment nets.

Al maig es va començar a passar de nou per segon cop per tots els carrers, i a finals de juny, quan havien passat dos mesos de la segona volta, ja s'havien netejat 262 carrers dels 359, gairebé tres de cada quatre. "El nombre d'actuacions que ha calgut fer en cada volta per eliminar totes les pintades trobades ha anat decreixent", ha dit Bonet. "A finals de juny el nombre de pintades detectades no arribaven al 5% de les identificades al principi del nou contracte. És a dir, aquests carrers es mantenen un 95% més nets de pintades que abans", ha afegit. Des del juliol s'han ampliat les zones prioritàries, de manera que s'actuarà sobre un total de 381 carrers.

D'altra banda, també s'actua amb una freqüència determinada en edificis municipals, parcs i jardins, una trentena de mercats i una dotzena de grans infraestructures considerades prioritàries, com els vidres i baranes de la Gran Via de les Corts Catalanes, al districte de Sant Martí; la rampa del passeig de la Vall d'Hebron 212; la pèrgola del passeig de Colom, i els murs del camí de la Foixarda.

Amb tot, el desplegament del nou contracte de neteja ha comportat –segons ha explicat el consistori– que els veïns sol·licitin cada cop més l'actuació dels serveis municipals per tal que l'espai públic estigui net. "Estem veient un retorn molt important per part de la ciutadania", ha assegurat Bonet. De fet, des de l'inici del contracte, les peticions rebudes, liderades per Ciutat Vella, s'han multiplicat per 2,5 i han passat de 1.554 el primer semestre del 2023 a 4.038 en el mateix període d'aquest any.

stats