Societat Barcelona 22/09/2022

Els plats forts de la Mercè 2022

La festa major de Barcelona torna a la normalitat i no s'haurà de fer cap reserva prèvia per gaudir del programa

Joan Cebrián
4 min
Presentació de les activitats Mercè Arts de Carrer

BarcelonaA diferència de l'any passat, per aquestes Festes de la Mercè no caldrà cap reserva prèvia. El tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ho va deixar clar a la presentació: aquesta edició significa el retorn de la "normalitat absoluta". Els grans aforaments tornaran i les mascaretes a l'espai públic seran una qüestió del passat, tornant a les sensacions de la Mercè celebrada el 2019. Aquests són els plats forts de la Mercè 2022, que recupera la seva imatge habitual amb un programa que passa des de la cultura popular tradicional fins a la més moderna.

Pregó i toc d'inici

La cineasta Carla Simón inaugurarà aquesta Mercè

Carla Simón.

La cineasta Carla Simón, guanyadora d'un Ós d'Or amb la pel·lícula Alcarràs, la pel·lícula seleccionada per representar Espanya als Oscars, donarà el tret de sortida a la festa major de Barcelona aquest divendres a partir de les 19 h amb el pregó que farà des del Saló de Cent, a la plaça Sant Jaume. "Les Festes de la Mercè són el tret de sortida de la meva arribada a Barcelona i la culminació de la vida cultural que hi ha. Barcelona és una ciutat que relaciono amb la vida cultural tan rica que té", va declarar en la seva presentació com a pregonera.

Homenatge a la cultura popular

Castells a plaça Sant Jaume i correfoc a passeig de Gràcia

L'any passat la mostra de cultura popular va ser una de les poques activitats en què no calia la reserva prèvia, i aquest any tornaran els grans aforaments també per contemplar l'espectacularitat dels castells o formar part del correfoc. La Mercè tindrà dues diades castelleres a la plaça Sant Jaume: la primera diada, que se celebrarà dissabte a partir de les 13 h, comptarà amb les colles de la ciutat (els castellers de Barcelona, Sants, Vila de Gràcia, Sagrada Família, Poble-sec, La Jove, Sarrià i Esquerdats), i la segona jornada, diumenge a partir de les 12 h, tindrà lloc la diada històrica, amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls.

Diumenge a la nit Barcelona s'il·luminarà gràcies al correfoc que es farà per segon any consecutiu al passeig de Gràcia. La porta de l'infern s'encendrà a les 20.30 h a l'altura del carrer Rosselló, i el correfoc recorrerà el passeig fins a l'altura del carrer Aragó. Tot i que el correfoc s'ha traslladat al passeig de Gràcia perquè la Via Laietana està en obres, l'acte també vol ser un homenatge al passeig, que celebra els 200 anys des de la seva inauguració.

Roma, la ciutat convidada

El cinema, la música i el teatre italians arribaran a Barcelona

La població italiana és la comunitat estrangera més important de Barcelona. Tenint en compte la seva rellevància i la relació històrica amb la ciutat, per aquestes Festes de la Mercè la ciutat convidada és Roma. Les festes homenatjaran el cinema de la capital italiana des de divendres fins diumenge amb un homenatge a Ennio Morricone, amb l'emissió de Roma i La grande bellezza. Totes les activitats seran a la fresca i se celebraran a les 22 h a la plaça de la Mercè. Musicalment, la festa major de Barcelona comptarà amb la presència d'artistes com Vinicio Capossela (Teatre Grec) o la transmissió de tradicions com el ball de la pizzica (Parc de la Ciutadella).

Un Piromusical a la italiana

L'espectacle tornarà a l'espigó del Gas

Com que Roma és la ciutat convidada, aquest 23è Festival Pirotècnic Internacional de la Mercè comptarà amb molta presència italiana. Divendres l'encarregada de l'espectacle serà Iannotta Fireworks, provinent de Nàpols, mentre que el dissabte 24 aniran a càrrec de la pirotècnica Morsani, de Roma. L'espigó del Gas, a la platja de la Barceloneta, serà la seu d'aquests dos esdeveniments, i la tradicional clausura de la Mercè seguirà celebrant-se a l'avinguda Reina Maria Cristina. Dilluns a les 22 h la pirotècnia anirà acompanyada de cinc blocs musicals sobre Itàlia, però també sobre l'empoderament de la dona, el Gran Teatre del Liceu o missatges de pau davant les guerres.

La música de la Mercè

Més de 125 concerts en quatre dies

Aquesta és l'oferta musical de la Mercè 2022. Més descentralitzada que mai, la programació de la Mercè Música, el BAM, Cultura Viva i les emissores de ràdio s'escampa per quinze escenaris. N'hi ha de nous, com el carrer Martí i Franquès, a les Corts, i d'històrics com el Moll de la Fusta i l'avinguda de la Catedral. Musicalment, l'espectre és prou ampli: dels homenatges a Pau Riba i Tete Montoliu a les noves fornades de les anomenades músiques urbanes; d'escenaris més recollits com els Jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó, a la platja del Bogatell, que torna a la Mercè per acollir els concerts multitudinaris organitzats per Estrella Damm. Tots els concerts són amb entrada gratuïta.

Arts de Carrer

Les companyies deixaran enrere el patiment de la pandèmia

El retorn de la normalitat suposarà un respir pels artistes de carrer, que durant la pandèmia van patir perquè els circuits estaven tancats. De dissabte a dijous la companyia Peus de Porc s'encarregarà de l'espectacle de Teatrets mecànics, on aquells que ho desitgin podran manipular diferents titelles. La dansa urbana arribarà al Parc de la Ciutadella de dissabte a divendres gràcies al Cabaret Brodas Bros: Street Concept, combinant l'electrònica amb els ritmes africans.

De tota manera, els que vulguin contemplar una experiència diferent podran fer-ho gràcies a L'ànsia de volar, d'Yldor Llach, que dissabte i diumenge farà un espectacle de bicicleta acrobàtica al castell de Montjuïc. Segons el responsable de programació del castell de Montjuïc, Jordi Carol, es tracta d'una actuació de "circ d'autor". El castell tindrà un programa dedicat exclusivament al circ tant de nivell nacional com internacional.

Nous escenaris

El Parc de l'Aqüeducte gaudirà per primer cop de les festes

L'Ajuntament ha continuat el seu pla de descentralització de la Mercè i amb aquesta edició les festes arribaran per primer cop a Ciutat Meridiana. El Parc de l'Aqüeducte acollirà diumenge activitats humorístiques i musicals durant tot el dia: actuaran l'ONG Pallassos sense Fronteres (10.30 h i 12 h), el grup musical Xiula (16 h) o la Barcelona Jazz Orchestra (19 h).

stats