Barcelona

Colau anuncia beques per a les extraescolars dels infants vulnerables

L'alcaldessa posposa fins al maig la decisió sobre si tornarà a ser la candidata dels comuns i es declara "tranquil·la" amb la querella

3 min
Ada Colau, a l'acte 'L'alcaldessa respon''

BarcelonaEn plena tempesta política per la querella que la portarà a declarar davant d'un jutge i a menys d'un any i mig per a les eleccions municipals, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arribat a la seva trobada anual amb la premsa amb l'anunci d'un nou avenç social: una mesura de govern per garantir l'accés de la canalla de famílies vulnerables a les extraescolars. Colau ha anunciat que es destinaran 23 milions d'euros entre aquest any i el següent a desplegar una estratègia per assegurar que la renda no és un impediment perquè tots els nens puguin accedir a dues tardes d'extraescolars cada setmana i per intentar diversificar l'oferta de la ciutat. Es començarà, ha avançat, per les zones que ja formen part del pla de barris i l'objectiu serà arribar a 24.000 infants d'entre 3 i 16 anys que viuen en famílies amb vulnerabilitat social elevada. "Les extraescolars són fonamentals per a la igualtat d'oportunitats", ha emfatitzat.

Després de ser l'any passat al Col·legi de Periodistes en l'acte batejat com a L'alcaldessa respon sense deixar cap dels tradicionals grans anuncis d'aquesta cita, Colau sí que ha portat aquest 2022 un projecte per lluir durant la conversa amb el degà del Col·legi, Joan Maria Morros, i intentar tornar a portar l'agenda cap a l'àmbit social: el projecte per universalitzar les extraescolars. L'alcaldessa ha tornat a xutar la pilota endavant quan se li ha preguntat si, com s'espera, optarà a la reelecció i ha dit que no farà aquest anunci abans del maig perquè ara toca centrar-se en governar i no en obrir la campanya electoral: "Soc l'alcaldessa de Barcelona, no he de fer campanya".

Pel que fa a la polèmica d'aquests dies, s'ha mostrat "molt tranquil·la" per haver d'anar a declarar davant del jutge per la querella presentada per l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica, i ha reiterat que no creu que hagi de dimitir aplicant el codi ètic dels comuns perquè no se l'acusa d'haver buscat el seu propi lucre.

La bretxa en les extraescolars

Colau ha aprofitat les seves intervencions per reclamar a la Generalitat més implicació en habitatge –ha reconegut que la seva relació és millor ara amb el president Aragonès que la que va tenir amb Torra– i per treure pit de transformacions urbanístiques en marxa a la ciutat, com les superilles o la pacificació de la Meridiana, i de mesures enfocades als més petits. El pla que ha lluït l'alcaldessa inclou la posada en marxa de l'anomenada Oficina de les Tardes, que és l'estructura que pivotarà tota l'estratègia sobre les extraescolars i definirà les beques per poder fer les activitats. L'Ajuntament considera provada la bretxa en l'àmbit de les extraescolars: en els tres districtes amb la renda mitjana més baixa (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó) l’oferta d’extraescolars als instituts públics, la pràctica esportiva i la participació en caus i esplais està per sota de la mitjana de la ciutat.

S'estima que a Barcelona hi ha fins a 1.200 entitats que organitzen extraescolars i que entre totes proposen unes 1.300 activitats, majoritàriament esportives: només el 48% dels infants de la ciutat fan alguna activitat no esportiva després de l'horari escolar. Ara, el consistori busca aliar-se amb aquesta xarxa per garantir que a tota la ciutat hi ha una bona oferta –que va més enllà de l'esportiva–, i per això el primer pas serà constituir demà mateix una taula de treball per a les tardes educatives, on hi haurà des d'associacions de famílies d'alumnat fins a entitats socials, educatives, culturals i esportives i representants de l'Ajuntament.

"Dubtes" sobre els Jocs d'Hivern: "Hi ha molt de soroll"

Colau s'ha referit també als Jocs d'Hivern del 2030 per demanar a Generalitat, Estat i govern d'Aragó que concretin un acord sobre com seria la candidatura, i ha criticat que fins ara hi ha hagut "molt de soroll". L'alcaldessa ha admès que té "dubtes" sobre aquest esdeveniment per temes de sostenibilitat: "No sé com estarà el Pirineu l'any 2030", però ha assegurat que la consellera de la Presidència li ha garantit que tenen informes encarregats sobre aquest tema. "Que parlin discretament i arribin a un acord i quan el tinguin veurem si Barcelona hi té paper o no", ha conclòs.

stats