Barcelona

¿Qui hi ha darrere de la querella contra Colau?

L'equip de l'alcaldessa hi veu "intencionalitat política" per "embrutar" la seva imatge

3 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ahir en un acte públic.

BarcelonaLa resposta a la pregunta que encapçala aquest article podria ser senzilla però no és fàcil de treure'n l'entrellat. ¿Qui hi ha darrere de la querella presentada contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que haurà d'anar a declarar davant un jutge el 4 de març com a investigada? Qui firma la querella és l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica, que acusa Colau de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a un funcionari públic. ¿Però qui és i què fa aquesta associació? I aquí és on es topa amb l'opacitat.

A la seva web es presenten com una associació de caràcter estatal –amb seu a Madrid i Barcelona–, que recull la preocupació de diferents grups per la qualitat del sistema democràtic, però no consta que tingui activitat a Barcelona més enllà d'haver recorregut el reglament de participació que havia de permetre la celebració de la multiconsulta del mandat passat, que incloïa una pregunta sobre la municipalització de l'aigua i que va acabar sent declarat nul per la justícia. També va denunciar l'Ajuntament de Valladolid per municipalitzar l'aigua.

L'entitat no està atenent aquests dies les peticions d'informació de la premsa, inclosa la d'aquest diari, perquè asseura que no vol "entorpir" la labor judicial. A la seva pàgina web estatal, on es defineix com un grup "heterogeni i apartidista", defensa que tota la feina que fa la pot fer gràcies a les aportacions dels col·laboradors i els garanteix l'anonimat. No hi apareixen noms més enllà de qui firma les entrades al blog, totes del 2018, que és qui llavors es presentava com a portaveu de l'entitat, Martín Miralles, que també va ser un dels portaveus del moviment crític Més PSC, però que no consta que hagi representat l'associació els últims anys.

La imatge de l'alcaldessa

El govern de Colau veu en la querella una "intencionalitat política" de "perseguir" l'alcaldessa i "embrutar" la seva imatge. Així ho explica el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que admet sospites que la companyia d'aigües Agbar podria tenir algun paper en aquest conflicte: "A aquesta entitat no se li coneix activitat cívica ni a Barcelona ni més enllà i es dedica a emprendre accions judicials contra administracions que obren el debat sobre la gestió pública de l'aigua. Això ens fa sospitar i ho seguim de molt a prop".

Qui ha aportat més informació sobre aquest possible vincle entre la querellant i el debat sobre la municipalització de l'aigua ha sigut la usuària de Twitter (@Diana F.), que fa uns mesos ja va aportar dades sobre qui era la plataforma que cridava a manifestar-se contra la Barcelona del no, i que ara ha arribat a la conclusió que la web de l'associació querellant i la de la Fundació Agbar estan allotjades en el mateix servidor. "Casualitat?", es pregunta, després d'haver establert diferents vincles entre persones que formarien part de l'associació i la batalla de l'aigua. L'empresa, per ara, no s'ha pronunciat sobre el tema.

De moment, a l'Ajuntament de Barcelona han rebut avui el text de la querella i asseguren ara que si ja estaven tranquils, ara ho estan més perquè consideren que no aporta dades noves respecte a la investigació sobre subvencions que ja va arxivar la Fiscalia a l'estiu. Els advocats Àlex Solà i Olga Tubau s'encarreguen ja de la defensa de l'alcaldessa i consideren, segons explica Solà, que reprodueix frases textuals de la querella que ja van presentar per delictes similars l'associació Abogados Catalanes por la Constitución. Això, asseguren, demostra que han tingut accés a la denúncia i que "amaga" que la Fiscalia ja va demanar molta documentació al consistori i va acabar arxivant el cas.

L'advocat ha definit aquesta manera de fer com a "mala fe processal" i ha apuntat que ara la querella se centra només en l'alcaldessa –i no en altres membres del seu equip, com passava en l'ocasió anterior– per aconseguir que hagi d'anar a declarar. En qualsevol cas, l'equip de Colau defensa que col·laborarà en tota la investigació i que si l'alcaldessa ha d'anar a declarar, ho farà. El text de la querella qüestiona 80 milions d'euros que assegura que s'haurien atorgat de manera "presumptament arbitrària i discrecional" entre els anys 2019 i 2020.

El PSC veu el divorci "fora de lloc"

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, s'ha referit també avui a la querella contra la seva sòcia de govern, Ada Colau. Ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" dient que a l'Ajuntament tots els processos es fan bé i tenen controls i ha considerat "fora de lloc" la petició llançada pel grup municipal de Ciutadans perquè els socialistes abandonin el govern. El líder del PSC ha defensat que cal respectar tant les decisions judicials com la presumpció d'innocència.

stats