Societat 27/01/2021

Colau situa la cultura com a eix "essencial" per reconduir el model turístic de la Barcelona postpandèmia

L'alcaldessa defensa un nou tripartit al Govern i demana a ERC i al PSC que ensenyin les cartes dels pactes

3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un moment de la conversa amb el degà del Col·legi de Periodistes

Com fa cada mes de gener des que és alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha donat compte avui de la seva gestió davant dels periodistes en el que abans era la conferència anual –va començar el 1983–, que ara s'ha reconvertit en un format de pregunta i resposta amb el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. Aquest 2021 pandèmic, Colau hi ha arribat sense grans titulars sota el braç i fins i tot amb la voluntat explícita de no entrar en polèmiques en l'actual context de crisi, però amb l'objectiu d'enviar un missatge clar de suport al sector de la cultura i d'assegurar que el seu govern veu en cinemes, teatres, sales de concerts i gastronomia un "eix essencial" tant per reconduir l'atractiu turístic de la ciutat i enterrar la imatge del sol i platja com per fer front a la crisi econòmica.

"És un win-win", ha defensat en referència als beneficis que pot tenir per al teixit cultural local aquest impuls i al canvi de model que busca Barcelona en matèria turística: "Quan la situació s'estabilitzi, no podem tornar al turisme que teníem abans, ha de ser millor". Tot i assegurar haver enterrat la destral de la polèmica, l'alcaldessa sí que ha enviat un dard al Govern per la seva gestió en l'àmbit de la cultura –i algun altre per la seva política d'habitatge i d'atenció al sensellarisme–. I fins i tot una esmena a la totalitat quan ha assegurat que la "desproporció" entre els pisos públics que està construint la Generalitat a Barcelona, una trentena, i els 2.000 que preveu tenir en obres el consistori és tan gran que evidencia la "necessitat" d'un nou Govern i que l'actual està "paralitzat i dividit".

Colau, que s'ha declarat "decebuda" amb la "poca resposta" de la Generalitat en l'àmbit cultural, ha exigit un pla de rescat immediat del sector. "No podem viure sense la cultura", ha dit quan li han preguntat pel tancament de sales de cinema a la ciutat, i ha denunciat que el sector li trasllada que té poc diàleg amb el Govern i que se'ls imposen restriccions sense mesures de compensació. Però el reenfocament del turisme cap al sector cultural no ha fet canviar la visió de l'alcaldessa sobre el projecte de l'Hermitage al Port. Ha reiterat que els comuns són crítics amb aquesta iniciativa, que és una franquícia i que –ha dit– ja ha obtingut mals resultats en ciutats com Amsterdam.

L'alcaldessa també s'ha referit al polèmic urbanisme tàctic per defensar que era un actuació "d'emergència" que ara es millorarà i per admetre que sí, que els blocs de formigó grocs són "lletjos". Segons ha dit, a ningú no li agraden menys que a ella però han permès "salvar llocs de treball" de la restauració amb l'ampliació de terrasses. Colau, de fet, ha volgut fer gala de bon clima d'entesa tant amb hotelers com amb restauradors, dos sectors tradicionalment hostils amb el govern dels comuns però que, apunta, han celebrat la lluita contra els pisos turístics il·legals i l'ampliació de les terrasses. Ara el repte serà trobar un nou disseny de terrasses i eliminar ja aquest any els blocs grocs.

Tripartit

El context electoral ha impregnat la conferència anual de Colau, que, després d'assegurar que hauria volgut un pacte a tres amb el PSC i ERC al consistori i que les dues forces el van descartar pel Procés, ha defensat que aquest torna a ser el pla dels comuns per a la Generalitat: reeditar el tripartit.

Colau ha donat per fet que cap partit no podrà governar sol i que fins i tot serà difícil pensar en un pacte a dos. Així, ha apuntat que l'escenari més viable és l'entesa a tres. "Crec que es l'única alternativa al Govern actual", ha sentenciat. Per això, ha fet una crida a republicans i socialistes a actuar amb "sinceritat i generositat" a l'hora de parlar de pactes. En resposta a les declaracions d'ERC, nega que els comuns puguin governar amb JxCat en cap escenari i, per tant, insta els republicans a triar.

stats