Societat Barcelona 08/03/2023

Quina seria la teva parada de metro a Barcelona si tingués nom de dona?

L'Ajuntament presenta un mapa adaptat per homenatjar dones que formen part de la història de la ciutat

3 min
El mapa del metro feminitzat

BarcelonaAgafar al metro de Barcelona a l'estació de la línia verda Fontana, molt a prop del Teatre Lliure de Gràcia, però que avui porti el nom de l'actriu Anna Lizaran, que va morir ara fa deu anys. I, des d'allà, seguir el trajecte per la línia 3 passant per estacions com la que portaria el nom de l'agent literària Carmen Balcells o el gran intercanviador de la pianista Maria Canals. Arribar a la que seria l'estació de Catalunya però que avui, 8-M, porti el nom de Josefa Vilaret, més coneguda com la negreta, una de les instigadores dels Rebomboris del Pa, el 1789, contra la pujada de preu dels aliments bàsics. I seguir baixant en metro per la Rambla i que a l'altura del Liceu hi hagi l'estació Montserrat Caballé, i a les Drassanes, la de l'artista Carmen de Mairena. I que la del Paral·lel sigui la de Mary Santpere i la de Poble-sec homenatgi la historiadora i activista veïnal Valerie Powles, que ha sigut una de les últimes a entrar al nomenclàtor de Barcelona (ara dona nom a una plaça del Poble-sec). I així fins a 153 parades amb nom de dona. Aquest nou mapa del metro i de les estacions urbanes de Ferrocarrils, que no és real però sí simbòlic, és la proposta reivindicativa de l'Ajuntament per a aquest 8-M. "Dones que han deixat empremta a la ciutat", segons l'alcaldessa Ada Colau. Algunes formen part del present de Barcelona i altres d'un passat més o menys llunyà. A la llista, hi ha, per exemple, Duoda, comtessa de Barcelona nascuda el segle IX.

Ada Colau saludant algunes de les dones homenatjades en el mapa.

Es tracta d'una versió del conegut City of Women que va fer l’escriptora Rebecca Solnit per a les ciutats de Nova York i Londres. La proposta barcelonina canvia el nom de 153 estacions per rebatejar-les amb els noms propis de dones referents en diferents àmbits i de diferents èpoques. Des d'intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda o Montserrat Roig, a futbolistes com Alexia Putellas, artistes com Núria Feliu o Carmen Amaya i activistes veïnals com Custodia Moreno, que va lluitar pels drets dels barraquistes del Carmel i Can Baró, o Emília Llorca, a la Barceloneta. O Sonia Rescalvo, la dona trans assassinada el 1991 al parc de la Ciutadella que ja dona nom a la glorieta del parc, i que en aquest mapa també en dona a la parada de metro. I moltes més: Maria Salvo, Teresa Pàmies, Roser Capdevila, Carmen Laforet, Carla Simón... Si fins ara la presència femenina en el mapa del metro era molt limitada (alguna reina, alguna santa i noms com el de la pubilla Cases), encara que sigui per unes hores o només en un paper, avui activistes, científiques, escriptores, esportistes i moltes altres -istes s'han fet un lloc al mapa de la ciutat. Com Rosa Maria Sardà, Vicki Bernadet, Fàtima Ahmed, Clotilde Cerdà, Isabel Coixet, Rosa Regàs, Joaquima Alemany, Míriam Hatibi,...

Les 153 escollides

La presentació s'ha fet avui a l'estació de metro Diagonal, amb presència d'alguna de les homenatjades. Colau, davant d'un gran mapa amb els noms femenins de les parades, ha defensat que ha sigut difícil triar les 153 dones amb parada (una feina que ha capitanejat Núria Ricart com a directora de la proposta Barcelona, ciutat de dones) i que s'ha intentat que les escollides representessin la diversitat més gran en tots els sentits. Filant prim, el mapa en podria haver inclòs més perquè no té dibuixades, per exemple, les parades de la Línia 8 de Ferrocarrils Catalans.

"Què et semblaria que totes les estacions tinguessin nom de dona?", s'ha preguntat Colau, que ha lamentat que el nomenclàtor de la ciutat encara té un gran domini masculí i que els canvis en aquest àmbit són lents i complicats perquè obliguen tots els veïns a readaptar-se a la nova terminologia. Amb els 16 carrers amb nom de dona que s'afegeixen aquest mes, la representació femenina arribarà al 8,3% del total (el 35% dels noms són d'homes). "Queda moltíssim per fer", ha reconegut Colau, que ha recordat que a l'inici del mandat el percentatge femení se situava en el 6,1%. També ha fet una crida a "inundar" els carrers del centre amb les manifestacions feministes d'aquesta tarda.

També la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Laia Bonet, ha admès que el canvi massiu de noms que avui es planteja a la xarxa de metro no seria assumible, ni per costos ni per hàbits, però que serveix per reivindicar que queda "molta feina per fer". I la cuinera Carme Ruscalleda, que és una de les dones amb parada en aquest mapa especial 8-M, ha proposat que els nous noms es quedin com a "bons noms" de les parades, marcats de manera més petita al costat dels oficials, però presents. L'activista veïnal Custodia Moreno, al seu torn, ha fet una crida al feminisme a lluitar amb alegria: "Tota la vida ha sigut difícil, però el que ens ha portat fins aquí és l'optimisme".

stats