Covivència
Societat Barcelona 28/10/2022

Una hora menys de terrasses a Enric Granados, el carrer que té gairebé tantes cadires de bar com veïns

L'Ajuntament demana responsabilitat als locals i avisa que la retallada podria ser de dues hores

4 min
Una de les terrasses del carrer Enric Granados

BarcelonaNo ha sigut ràpid perquè les coses de l'administració no ho són. L'anunci que va fer l'Ajuntament de Barcelona, a principis del mes d'agost, de retallar una hora el funcionament de les terrasses a Enric Granados per reduir les molèsties als veïns començarà a materialitzar-se demà. La concreció de la mesura, que s'ha publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), ha acabat arribant just l'endemà que la Xarxa Veïnal contra el Soroll focalitzés la seva protesta contra les molèsties de l'acumulació de bars en aquest punt: el carrer de l'Eixample, on pràcticament cada veí (hi viuen unes 1.600 persones) tindria lloc en una de les 1.324 cadires de terrassa que hi ha. I això, com remarca el regidor de l'Eixample, Pau Gonzàlez, i ha comprovat l'ARA, sense comptar que sovint hi ha més cadires de les autoritzades. "Hem de posar mesures per recuperar l'equilibri que s'ha perdut a Enric Granados", defensa Gonzàlez, que demana “responsabilitat” als afectats per complir el nou horari i garanteix que es faran inspeccions (des de principi d'any ja han obert 92 expedients per incompliments de terrasses en aquest carrer). El regidor llança, també, un avís: la normativa els permetria que la retallada fos de dues hores i no només d'una. I des del primer moment s'estarà a sobre per fer el seguiment dels resultats.

Els 82 locals que tenen llicència per posar taules i cadires al carrer en aquest carrer (sense comptar les que s'han guanyat de manera extraordinària en pandèmia) hauran de deixar d'atendre-hi clients a les onze de la nit entre setmana i a les dotze els divendres, dissabtes i les vigílies de festiu. Tindran el mateix horari que ja aplicaven el carrer Blai del Poble-sec i la plaça Osca de Sants, i al qual ja s'havien sumat, també, les dues primeres places de Gràcia: la de la Vila i Diamant. Ara se n'hi afegeixen dues més: Sol i Revolució.

En el cas de les places de Gràcia, el decret d'avançament d'horari fixa que podran afegir dues taules com a contrapartida a la reducció i que el nou horari s'aplicarà avui mateix. En el cas del carrer Enric Granados, el que afecta un volum més gran de locals, no s'hi podran afegir taules extres i la mesura començarà a aplicar-se demà a la nit.

El procediment per aplicar la retallada a Enric Granados no ha sigut ràpid. Calia, abans, notificar la mesura a tots els afectats (una vuitantena) i en alguns casos ha sigut impossible fer-ho en persona i ha calgut anunciar la notificació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i esperar els terminis establerts. L'objectiu, segons el text, és garantir un “equilibri” entre l'activitat de les terrasses i el dret fonamental a la intimitat, a la salut i al descans dels veïns. Molts dels locals afectats ja van avisar que presentarien al·legacions contra la decisió, que veuen com un greuge cap als seus locals, i que si calia engegarien la via judicial. De moment, l'Ajuntament respon a les seves al·legacions defensant que el termini d'audiència que ja se'ls ha donat és "raonable" i que l'aplicació de la mesura ja no es pot endarrerir més. El consistori també argumenta que els estudis que s'han fet a la zona demostren que hi ha una superació reiterada dels límits de decibels permesos.

Nova batalla amb el Gremi

En el cas de les dues places de Gràcia que se sumen a partir d'avui al nou horari, la mesura afecta una desena de locals a la plaça del Sol i cinc a la plaça Revolució. En aquest àmbit, entre els mesos d'octubre i abril l'avançament horari només s'aplicarà les nits de divendres i vigílies de festius. Les mesures antisoroll anunciades a l'estiu també afectaven zones del Raval i el Gòtic, a Ciutat Vella, però en aquesta zona encara no s'han començat a aplicar. La reducció d'hores de terrassa i el no manteniment de moltes de les taules i cadires que es van guanyar durant el covid són l'últim motiu de batalla entre Ajuntament i Gremi de Restauradors.

El Gremi denuncia que s'està dient que no al 70% de les sol·licituds de consolidar les taules que es van guanyar en pandèmia, quan el compromís era que la majoria continuarien. I rebutja, també, qualsevol horari que no sigui el que es va acordar en l'ordenança de terrasses del 2018. Ja ha anunciat que portarà qualsevol retallada als tribunals i que demanarà ajuda al síndic de greuges per les “irregularitats” que denuncien que hi ha hagut en el procés. El regidor de l'Eixample els ha retret avui que hagin fet vídeos "ridiculitzant" l'actuació del govern amb un suposat departament de terrasses que denega totes les peticions. A Enric Granados i a cinc carrers més de l'Eixample, com Parlament o Aribau, no es permetrà conservar cap de les taules extres perquè ja es consideren zones saturades.

Victòria veïnal

"És un primer pas, ara el que esperem és que hi hagi inspeccions i que es garanteixi que es compleixen els nous horaris", celebra Jordi Badia, de la plataforma veïnal SOS Enric Granados, que també celebra que just aquesta setmana s'hagi precintat un restaurant, la taverna Cu-cut, que acumulava tres expedients per incompliments com no tenir llicència de cuina. L'expedient va començar el 2019. "Ha trigat, però finalment l'han tancat", apunta Badia.

stats