Restauració

Els restauradors de Barcelona denuncien 100 forns de pa més per actuar com a bars

El Gremi també assegura que els quioscos de premsa són un nou cas d'intrusisme

3 min
Un forn de la cadena 365 situat al carrer Joaquim Costa de Barcelona.

BarcelonaEl Gremi de Restauració de Barcelona ha fet un pas més davant d'una situació que qualifica d'"injusta, inassumible i il·legal": aquest dimecres ha presentat una triple denúncia contra 100 forns de pa amb degustació que actuen com a bars i que, segons el sector, incompleixen de manera "massiva i generalitzada" les normatives que afecten la resta d'establiments. Amb aquest centenar de locals, el Gremi ja ha denunciat gairebé el 30% de les fleques amb degustació que, d'acord amb les dades del consistori, hi ha a Barcelona. "És un fenomen devorador a tota la ciutat. Posa en perill la fleca tradicional i els bars i els restaurants", ha alertat el director del Gremi, Roger Pallarols. "No tindrà fi fins que aconseguim que l'Ajuntament i les administracions l'aturin", ha afegit.

Segons ha detallat, la proliferació d'aquests locals es deu a dos motius. D'una banda, i sobretot, a l'avantatge competitiu que presenten amb relació a la plantilla. És a dir, el dependent d'una fleca amb degustació cobra 400 € mensuals menys que un cambrer, tot i fer les mateixes funcions. D'altra banda, també es deu a "l'evident impunitat" i a la "nul·la inspecció" que reben aquestes fleques, així com el desinterès de l'administració per fer complir la normativa.

Així doncs, el Gremi ha decidit passar a l'acció i presentar una triple denúncia davant de l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Tributària i el departament de Treball de la Generalitat, respectivament, que se sumen a la que ja va presentar el 2019 contra 70 fleques. "L'incompliment normatiu d'aquests establiments és la seva manera de ser competitiu", ha sentenciat el director del Gremi.

Disparitats

La primera denúncia presentada davant de l'Ajuntament de Barcelona es deu a l'incompliment de l'ordenança municipal. Segons el Gremi, les infraccions són múltiples. En primer lloc, aquests forns de pa tenen més de 20 metres quadrats i, per tant, més de 14 cadires a la zona degustació, que és el nombre total permès. Els restauradors assenyalen que, en un local de la cadena 365, s'han arribat a comptabilitzar 58 cadires. "L'excés d'aforament està directament relacionat amb la seguretat dels consumidors", ha subratllat Pallarols. A més, el Gremi critica que aquests establiments venguin alcohol, malgrat que ho tenen prohibit, tant d'alta com de baixa graduació, així com productes d'altres especialitats, com ara amanides, croquetes o bacallà. Així mateix, fan ús de fórmules comercials com dinars, sopars o menús, que estan expressament prohibits a l'ordenança d'establiments i centres de comerç alimentari. "No són especulacions, són infraccions acreditades per la inspecció municipal. ¿Quan arribarà a les fleques de degustació la fermesa que hi ha envers els bars i restaurants?", ha lamentat Pallarols. Davant d'aquestes acusacions, l'Ajuntament assegura que "manté una activitat inspectora regular", però ho fa sempre dins d'un "equilibri" pel que fa a la disposició de recursos municipals i "prioritzant" la inspecció de totes aquelles activitats que generen queixes relacionades amb la seguretat, la sanitat, la sanitat alimentària, els sorolls o les molèsties a la ciutadania en general. De fet –argumenten– en el marc del pla Endreça ja "'s'han engegat les multiinspeccions per revisar tota la normativa que s'aplica en diferents tipus d'establiments, incloses les fleques amb degustació".

La segona denúncia s'ha presentat davant l'Agència Tributària i té a veure amb les irregularitats destacades en matèria d'IVA. És a dir, els tiquets de compra posen de manifest "una incomprensible disparitat pel que fa al tipus aplicat", segons ha detallat el Gremi. "Hem denunciat tots aquests establiments amb tiquets a la mà", ha afirmat el director. Finalment, la tercera denúncia –en aquest cas, presentada davant de la Inspecció de Treball i el departament d'Empresa i Treball– està relacionada amb la inaplicació del conveni col·lectiu de la restauració. Tal com denuncien els treballadors de les fleques amb degustació, ha explicat Pallarols, les funcions que desenvolupen són les pròpies d'un cambrer. Ara bé, el conveni col·lectiu que s'aplica, el de la fleca, no es correspon amb l'activitat efectivament desenvolupada, fet que es tradueix en una diferència salarial notable. "El dependent d'una fleca amb degustació cobra 400 euros mensuals menys que un cambrer", ha insistit Pallarols.

Un nou cas d'intrusisme

Les fleques amb degustació no són els únics negocis al punt de mira del Gremi: l'any passat ja van denunciar 10 quioscos de premsa que venen cafè per dur. Sis mesos després, denuncien, els quioscos no han rebut cap requeriment previ. "Davant d'inviabilitat per fer el que han fet històricament, la solució és vendre cafè o menjar, activitats pròpies de la restauració", ha criticat Pallarols, que ha assegurat que des del Gremi s'hi oposaran, entre altres motius, per qüestions d'higiene, ja que els seus titulars no disposen d'aigua corrent per rentar-se les mans. "La manera de salvar els quioscos no és apostar per l'intrusisme en el sector de la restauració", ha criticat.

stats