Barcelona

Els restauradors es queixen d'un 'no' "massiu" a consolidar les terrasses covid

El Gremi denuncia que a Ciutat Vella s'estan denegant quasi totes les sol·licituds

2 min
Terrasses a la Plaça Sant Miquel de Barcelona

BarcelonaLa promesa de l'Ajuntament de Barcelona era que les terrasses que bars i restaurants van guanyar de manera extraordinària durant la pandèmia es podrien consolidar majoritàriament, sempre que no incomplissin criteris de l'ordenança o no es tractés de zones que ja es consideren massa saturades. Vistos els primers resultats del procés, però, el Gremi de Restauradors de Barcelona acusa el govern municipal d'estar incomplint aquests criteris i denuncia una denegació "massiva" de les sol·licituds presentades, especialment en zones que ja tenen molta pressió com Ciutat Vella, on diuen que s'està dient que no al 99% de les peticions de consolidació.

El Gremi assegura en un comunicat que, quan ja s'han tramitat quatre de cada deu peticions (d'un total de més de 2.800), el percentatge de denegacions al conjunt de la ciutat frega el 80% i que d'aquestes només el 6% s'ubiquen en artèries que l'Ajuntament ja ha definit com a saturades, com ara el carrer Enric Granados, el passeig de Sant Joan o el carrer Parlament, a l'Eixample, on el regidor del districte, Pau Gonzàlez, ja va avançar que no s'hi podrien mantenir les taules i cadires extres.

El director del Gremi, Roger Pallarols, entén que això incompleix el "compromís nítid i inequívoc" del govern de Colau, a qui acusa d'haver alimentat "una esperança" que no s'està complint. "Ciutat Vella no pot romandre al marge del compromís polític que han assumit l'alcaldessa i els dos primers tinents d'alcaldia", denuncia Pallarols, que assegura que han demanat per escrit al govern que recondueixi aquesta situació.

Els restauradors defensen que en el cas de Ciutat Vella, a més, no s'està donant una resposta personalitzada per justificar la denegació a cada local, sinó que s'utilitza un mateix escrit. Un punt que el Gremi titlla de "mala praxi". Veïns del centre de Barcelona ja havien aixecat la veu contra la proliferació de taules en punts com la plaça Reial o la de Sant Miquel, on aquest diari va denunciar que alguns locals posaven moltes més taules de les que tenien autoritzades. El regidor del districte, Jordi Rabassa, ha defensat a les xarxes (sense fer menció al comunicat del Gremi) que "Ciutat Vella és un lloc on viure" i que els "interessos econòmics han de cuidar els barris" i ha titllat d'"esbiaixades" algunes xifres. Fonts municipals han precisat, en aquest sentit, que el percentatge del 99% de denegacions que dona el Gremi no s'ajusta a la realitat i que, quan acabi tot el procés, podran confirmar la xifra és menor.

La polèmica, a més, coincideix amb el moment en què el govern municipal ja ha instal·lat sonòmetres als 11 punts que considera més crítics pel soroll de l'oci nocturn i ha anunciat que hi plantejarà mesures que poden passar per reduir l'horari de les terrasses o dels mateixos locals. El director del Gremi ja va defensar en una entrevista a l'ARA que s'oposaven a qualsevol escurçament d'horari fos en determinats carrers o al conjunt de la ciutat. Considera que el pacte segellat per aprovar l'ordenança de terrasses el 2018 ja tancava la porta a aquesta possibilitat.

stats