Societat 31/10/2021

Les terrasses irregulars arriben a la porta de l’Ajuntament de Barcelona

Alguns establiments de la plaça Sant Miquel tenen més del doble de les taules permeses

3 min
Terrasses a la Plaça Sant Miquel de Barcelona

BarcelonaL’incompliment de l’ordenança de terrasses a la capital catalana és sistemàtic fins al punt que sembla més fàcil trobar bars i restaurants que fan el que volen que no pas els que compleixen la normativa. I el millor exemple és a la plaça Sant Miquel, per on cada dia entren i surten de l’Ajuntament de Barcelona els treballadors municipals. Agents de la Guàrdia Urbana, tècnics, assessors i regidors, entre molts altres, travessen la plaça constantment, però ni tan sols la seva presència impedeix que els establiments superin amb total impunitat l’espai que tenen assignat. Aquest diari ha comprovat el nombre de taules i cadires en diferents dies de la setmana i en la gran majoria de casos n’hi havia de més. Tot i això, cap d’aquests locals ha estat multat durant tot el 2021, segons reconeix l'Ajuntament de Barcelona.

A la plaça hi ha quatre establiments de restauració, i tots quatre tenen permís per tenir vuit taules cadascun, és a dir, 32 en total. Alguns dies, però, un únic local ha arribat a tenir fins a 17 taules distribuïdes per la plaça, cadascuna amb les seves quatre cadires. Sovint, n’hi ha tantes que els cambrers les han de posar fins i tot fora dels para-sols que tenen desplegats. Per si això no fos prou, dos dels locals, Mi Burrito y Yo i Tapas San Miguel, tenien divendres un parell de taules tocant a la façana, una pràctica especialment prohibida perquè dificulta molt el pas de les persones amb problemes de mobilitat. "Nosaltres només tenim vuit taules, però si ve algun grup en posem alguna més", es justificava divendres un cambrer.

"S'ha travessat una línia vermella", denuncia Pere Mariner, membre de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) i portaveu de la comissió que s'ocupa de les terrasses. Aquesta entitat va iniciar a l'estiu una campanya per denunciar "el desgavell" que hi ha en el sector i convida els ciutadans a enviar fotografies on es vegin aquests abusos per publicar-les a la web de la Favb. A les imatges que ja hi ha penjades es poden veure incompliments de diferents punts de l'ordenança, i en alguns casos, fins i tot, hi ha establiments que posen taules i cadires a l'exterior tot i no tenir llicència per fer-ho. Mariner destaca que també han detectat problemes a causa del soroll: "No és el mateix el xivarri que poden fer quatre taules que deu i, a més, com que ara algunes són al mig del carrer, fan molt més eco". Segons apunta, és comprensible que durant les restriccions forçades per la pandèmia es tolerés cert incompliment de les ordenances, però aquesta situació ja s'hauria d'haver corregit. "L'Ajuntament s'ha equivocat sent tan lax en les inspeccions, i ara s'ha estès la idea que no passa res si s'incompleix la llicència", denuncia. I lamenta que "serà difícil recuperar el temps perdut". Des del seu punt de vista, aquesta situació "no s'està corregint" i es poden veure "casos molt gruixuts" que dificulten molt el pas dels vianants per voreres i places de la ciutat. També avisa que després de tant de temps s'ha creat un cercle viciós: "Segur que n'hi ha molts que no ho farien i que preferirien complir la llicència que tenen, però si el local del costat posa més taules, tu què has de fer? Els clients aniran a l'altre local".

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, també coincideix que "s'ha tingut certa cintura i s'ha fet bé durant la situació excepcional de la pandèmia", però que ara "les llicències s'han de complir". Pallarols apunta que "si algú no està conforme amb la llicència que té, pot demanar una ampliació", que se li concedirà si les condicions del carrer i de la vorera ho permeten.

L’ordenança considera una infracció “molt greu” el fet d’“excedir l’ocupació de la terrassa en més de 6 mòduls dels autoritzats o del 50 % dels mòduls o de la superfície autoritzats”. Per tot Barcelona hi ha 25 inspectors. Quan detecten un incompliment, obren un expedient que comporta una sanció i una ordre de restitució de la legalitat. Més endavant es comprova si s'ha resolt l'incompliment i, si no és així, es retira la terrassa. En tot el 2021, al districte de Ciutat Vella s'han posat 214 multes per infraccions molt greus, que poden comportar sancions de fins a 3.000 euros. També se n'han detectat 176 més de greus i 21 de lleus.

Arran de la pandèmia, l'Ajuntament, a més de ser més lax amb les inspeccions, també ha permès que s'instal·lin més taules, de manera que s'ha passat de les 25.869 que hi havia en època precovid a les 36.042 actuals. Queda per veure quantes d'aquestes es mantindran.

stats