Barcelona

Reubicar la tanca: la via de l'Ajuntament per acabar amb la plaça "privatitzada" del Poblenou

El consistori fa arribar als veïns una proposta de consens per acabar amb un conflicte que fa mesos que dura

4 min
La plaça Mercè Sala, sota polèmica al Poblenou perquè una comunitat de veïns va aixecar-hi una tanca

BarcelonaLa lluita per l'espai públic és una constant a Barcelona i té un dels exemples més crus al Poblenou, on des de l'abril dos grups de veïns mantenen una disputa per l'ús de la plaça Mercè Sala. El motiu? La tanca que propietaris de pisos i oficines de la zona van aixecar per impedir l'accés a la plaça a les nits i que altres veïns del barri van exigir des del primer moment retirar considerant-ho una "privatització" de l'espai públic. Després d'haver anunciat en un primer moment la seva voluntat de retirar les tanques, ara l'Ajuntament ha fet arribar als veïns una proposta "de consens" amb la qual aspira a resoldre el conflicte i que passa per reduir substancialment l'espai tancat.

Per entendre el conflicte cal abans conèixer l'espai. Aquesta és una plaça relativament recent –té poc més de deu anys– que fa cantonada entre els carrers Doctor Trueta i Ciutat de Granada i que té unes característiques molt condicionades pels edificis que la delimiten, principalment un bloc gris on conviuen veïns i oficines i que toca paret amb paret amb un dels molts vestigis del passat industrial que s'han reformat i que encara es poden veure al 22@. Aquest edifici té una porxada que amb el temps s'ha convertit en un maldecap per als seus habitants, que denuncien que, juntament amb el "cul-de-sac" que crea el racó que ocupa l'antiga xemeneia, s'ha erigit en un focus d'incivisme on, expliquen, hi proliferaven els botellons, la brutícia i els sensellar que s'hi refugiaven. Tot plegat, denuncien, generava inseguretat al veïnat.

Per això la mancomunitat que formen els veïns d'aquest edifici gris i l'altre bloc més residencial que delimiten la plaça van decidir aixecar una tanca per limitar l'accés a la plaça igual que es fa en nombrosos parcs i jardins de la ciutat. La proposta va ser rebutjada inicialment pel districte l'estiu del 2020, però, finalment, després de convertir-se en un expedient d'aquells que salten de taula en taula, va acabar aprovada; una decisió que el mateix Ajuntament ha reconegut després que va ser un "error". Amb l'aval municipal, els veïns de tots dos edificis van aixecar la tanca per a sorpresa de la resta del veïnat del barri, que va veure com d'un dia per l'altre es limitava l'accés a les nits a un espai fins aleshores sempre obert. "No pot ser que la solució passi per privatitzar una plaça que era de tots", lamenta Isabel Vázquez, veïna del carrer Ciutat de Granada.

La nova tanca hauria de resseguir el contorn de l'edifici gris en comptes d'encerclar tota la plaça

La polèmica no va trigar a arribar, i l'Ajuntament, que primer va assegurar que retiraria la tanca, aviat es va adonar que no seria tan fàcil perquè, sense que ningú sabés ben bé com, la reixa tenia un aval municipal. Provisionalment, es va optar per una via que no va satisfer ningú i que des d'aleshores ha tensat la relació entre veïns: deixar el reixat com estava, però prohibint que es tanqui a les nits. Al mateix temps, es va obrir un procés d'escolta amb les dues parts –promotors de la tanca i veïns contraris al reixat, entre els quals l'Associació de Veïns del Poblenou– que ara podria estar a prop del final.

Una proposta a la recerca de consens

Segons ha pogut saber l'ARA, després d'haver-s'hi reunit ja dos cops per separat en els últims mesos, l'Ajuntament va trobar-se dilluns conjuntament amb els veïns promotors de la tanca i amb els seus detractors per acostar posicions i els va fer arribar una proposta que podria acabar sent de consens. La via que van exposar des del consistori passa perquè la tanca, que actualment encercla tota la plaça resseguint el xamfrà entre Doctor Trueta i Ciutat de Granada, passi a tancar només la porxada de l'edifici gris i l'entorn de la xemeneia, deixant tota la resta de la plaça oberta. A més, l'Ajuntament es compromet que, de la mateixa manera que fa en altres espais de la ciutat, Parcs i Jardins s’encarregaria del tancament de la tanca a la nit i l’obertura al matí.

Ara totes les parts s'han donat temps fins al gener –quan està previst que se celebri el Consell de Barri– per analitzar una proposta que fonts municipals defensen que és positiva perquè recupera la plaça però al mateix temps permet tancar un espai que, admeten, era un "cul-de-sac" que "de nit podia generar mals usos". Per intentar seduir els promotors de la tanca, l'Ajuntament està disposat a fer-se càrrec de part del cost de moure-la i de la part nova que calgui fer, però confia en arribar a un acord perquè la mancomunitat de propietaris –que va gastar més de 52.000 euros en la construcció del reixat– col·labori en la reforma.

I com veuen els veïns la proposta de l'Ajuntament? Tots demanen temps per analitzar-la a fons, però des dels contraris a la tanca s'observa amb bons ulls la mesura. Toni Coll, de l'Associació de Veïns del Poblenou, apunta que és comprensible que "la porxada es pugui voler tancar" i subratlla que el que no es vol és un conflicte entre propietaris i la resta de veïns. Els impulsors de la tanca mantenen més reserves. Consultat per l'ARA, el president de la mancomunitat explica que els veïns encara s'han de reunir per debatre la proposta de l'Ajuntament.

I si finalment no hi ha acord? Fonts municipals subratllen que el seu objectiu principal és l'entesa, però expliquen que si no s'arriba a un consens, obririen un litigi amb la comunitat de propietaris per enretirar una tanca que, consideren, no hauria de ser allà.

stats