Barcelona

La Sagrada Família, a punt d'arribar als 138 metres amb un estel il·luminat

El 8 de desembre s'estrena la torre de la Mare de Déu i abans hi haurà una encesa simbòlica de la base

4 min
L'estel que culminarà la torre de la Mare de Déu

BarcelonaL'skyline de Barcelona es prepara per a un canvi important: d'aquí exactament un mes, la Sagrada Família culminarà la que ha de ser la seva segona torre més alta, la de la Mare de Déu, i il·luminarà per primer cop l'estel que la coronarà. Es tracta d'una gran estructura de 7,5 metres de diàmetre i 5,5 tones de pes que ara s'està acabant de muntar al pati de material del temple, on només queda afegir-hi dos dels dotze braços que li donaran forma. L'estel és, de fet, una suma de piràmides amb vidres texturats, cadascuna de les quals tindrà un focus de llum blanca a l'interior per fer-la brillar. La gràcia, com explica l'arquitecte director de les obres, Jordi Faulí, és que, un cop encès, semblarà que l'estel està suspès al cel, com si fos ingràvid. No farà, doncs, espectacles de colors com els de la Torre Agbar, sempre serà blanc. La punta més alta de l'estel se situarà a 138 metres del terra i, en total, l'element haurà tingut un cost d'un milió i mig d'euros.

A partir del dia de la Immaculada Concepció (el 8 de desembre), la torre de Maria s'encendrà cada vespre, però la primera vegada, com passa sempre, serà especial, i el temple ja ha preparat una sèrie d'actes per donar-li la solemnitat que li pertoca. D'entrada, ja la setmana prèvia a l'estrena es podrà participar simbòlicament en l'encesa a través de les webs de la Sagrada Família i de l'Arquebisbat de Barcelona, on hi haurà un botó habilitat per a l'ocasió. Aquesta participació, que s'espera que arribi a diferents punts del món, es traduirà en una encesa per fases: el dia 4 s'il·luminarà la base de la torre, i el dia 6, el fust.

El moment més especial es viurà el mateix dia 8 al vespre, quan després d'una missa solemne i de la benedicció de la torre, s'encendrà el que és pròpiament l'estel i, per primer cop, brillaran torre i estrella. L'encesa es podrà seguir en directe a través de la nova web estel.sagradafamilia.org, que s'activarà el dia 1, i la previsió és que el dia 29 de novembre l'estel ja es col·loqui al capdamunt de la torre.

El president nat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Joan Josep Omella, que és qui oficiarà la missa del dia 8, ha defensat avui en roda de premsa que, un cop la torre estigui acabada, Barcelona disposarà d'una "petita llum que donarà esperança en moments de foscor, com la mare sempre dona esperança a la família", i ha remarcat que "en una família no hi pot faltar la mare o el pare". "Tant de bo ajudi les famílies a mantenir-se unides", ha reblat en referència a la nova llum de la Mare de Déu. La torre no serà visitable perquè està buida: funciona com una gran entrada de llum cap a l'altar.

Llums de Nadal

Els actes festius de la inauguració de la primera de les sis torres centrals del temple -faltaran les dels evangelistes i la de Jesucrist- començaran ja al matí del dia de la Immaculada, amb un cerimonial de ciutat amb colles de cultura popular, i les activitats s'allargaran fins al 4 de gener, amb propostes com la dels tres eixos comercials del barri, que dedicaran la seva il·luminació nadalenca a l'estrena de l'estrella, o una rèplica de la torre feta amb pedretes pintades per 2.000 usuaris de residències de gent gran i de persones amb discapacitat. Una programació que el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, ha assegurat que és possible gràcies a patrocinadors -com Endesa, que s'ocupa del projecte lumínic-, perquè el temple encara no ha remuntat en el nombre de visites, que són la font que permet finançar els treballs.

Aquest octubre, segons han precisat, s'han rebut un 40% dels visitats de l'octubre del 2019, i no es preveu recuperar el ritme habitual fins a principis del 2024. Per això, els reposables de l'obra mantenen que és agosarat posar dates a la culminació de l'obra, que no serà el 2026 com s'havia dit, i a l'estrena del segon pas més esperat: la torre de Jesucrist, que serà la més alta de temple. La previsió és actualitzar el calendari a finals del 2022.

Un cop inaugurada la torre de Maria, es preveu que la següent gesta sigui la culminació de la torre de l'evangelista Lluc, de la qual ja es disposen els materials, i que també es pugui pujar dos nivells en la de Jesucrist, que estarà culminada per una creu mirador a 172,5 metres d'alçada. El president delegat de la Junta Constructora també s'ha referit a la polèmica sobre els terrenys de Gaià (Bages) que el temple té llogats per fabricar les grans estructures i transportar-les després a Barcelona. Segons ha detallat Camps, fins ara s'ha dit només "una part de la veritat" i el problema, entén, és que el consistori vol canviar ara la qualificació urbanística de l'espai i que el temple hi ha presentat al·legacions. Segons va avançar Nació Digital, l'Ajuntament de Gaià disposa d'informes propis, de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona que confirmen que aquesta activitat té lloc en sòl no urbanitzable i especialment protegit.

stats