Barcelona
Societat Barcelona 01/03/2023

La Sagrada Família rep més visitants dels esperats (però encara no posa data al final de les obres)

La basílica assegura que els treballs s'han encarit fins a un 30% per la inflació i no renuncia a la gran escalinata

3 min
Turistes davant de la Sagrada Família, aquest mes de gener

BarcelonaEl 2022, el primer any amb certa normalitat postpandèmica, ha sigut un bon any per a la Sagrada Família, que va tancar l'exercici amb resultats fins i tot millors dels bons pronòstics que la Junta Constructora ja va fer en el tradicional balanç de les Festes de la Mercè. Si llavors es parlava de recuperar el 72% dels visitants que la basílica rebia el 2019, la xifra final es va situar força més amunt, en el 80%: 3,7 milions de visitants i un total de 100,7 milions d'ingressos (només 1,3 milions menys que el 2019), que són la principal font de finançament de les obres. Però, malgrat els bons resultats, els responsables de l'obra consideren que continua sent precipitat fixar una data per a la culminació de tot el projecte. I que, a més, ara la inflació ha fet que els materials s'encareixin entre un 20% i un 30%. L'aturada de la pandèmia va fer del tot inviable l'horitzó fixat per al 2026 i ara l'única "il·lusió" que la Junta Constructora gosa expressar és que voldria arribar a aquell any, el del centenari de la mort de Gaudí, amb totes les torres centrals acabades, inclosa la de Jesús, que, amb 172,5 metres, és la més alta.

"Qui havia de dir que vindria una pandèmia? Ens va agafar a tots en fora de joc. Si les coses segueixen el ritme d’ara, que és magnífic, creiem que les obres es podran acabar aviat", ha detallat Esteve Camps, president delegat de la Junta, com a màxima aproximació a una data final. També ha precisat que quan es parla d'acabar els treballs es pensa en la façana de la Glòria en vertical, que inclou més de 100 figures, i encara no de l'escalinata que hauria de fer créixer el temple cap al carrer Mallorca (i enderrocar el bloc del davant). Un projecte que encara està pendent de negociar-se amb l'Ajuntament. Els responsables de l'obra, però, deixen clar que no hi renuncien perquè l'entenen com un punt més dels plànols que va deixar Gaudí.

En una roda de premsa que, aquest cop, s'enfocava més a les xifres –a la voluntat de “transparència”, com han insistit– que als avenços de l'obra, tant Camps com Xavier Martínez, director general de la basílica, han assegurat que estan complint al peu de la lletra els acords econòmics subscrits el 2018 amb l'Ajuntament quan se'ls va concedir la llicència d'obres. Llavors es va dir que la Sagrada Família aportaria 36 milions en deu anys a la ciutat, dels quals 22 serien despesa per ajudar a pal·liar l'efecte que el volum de turistes que atreu té sobre el funcionament del barri i del conjunt de la ciutat. La junta ha defensat avui que ja ha abonat 10,2 milions dels compromesos per a aquestes partides i que n'ha aportat 1,2 més, d'un total de tres, en concepte de manteniment de l'entorn. I que està pendent que l'Ajuntament concreti quins projectes vol fer al barri per millorar-hi la mobilitat per pagar dues partides que sumen 11 milions més. "Hem pagat el que ens tocava", ha insistit Martínez.

82,8 milions de visitants

Pel que fa a les visites que s'han rebut durant el 2022, destaca el pes que han tingut els visitants espanyols, que són la primera nacionalitat (el 30% dels quals són catalans) i, sobretot, els nord-americans, que representen el 13,8% dels visitants. Encara s'espera que tornin els turistes asiàtics i, esclar, els russos. Des del 1915, quan van començar a fer-s'hi visites, fins ara la Sagrada Família ha rebut 82,8 milions de persones. I des de l'inici d'obres, els treballs només s'havien aturat durant la Guerra Civil i, el 2020, per la pandèmia.

Tot plegat fa que ningú no gosi posar encara una data a l'acabament dels treballs. També tenint en compte que la inflació està encarint els treballs i que, els últims anys, bona part dels romanents s'han hagut de destinar a completar sous dels treballadors en ERTO, segons han exposat en roda de premsa. El 2022 es van destinar a les obres 53,9 milions.

El que ja avança, a banda de la construcció de les torres dels evangelistes –ja n'hi ha dues d'acabades i es preveu tenir les altres dues a finals d'any– i de la de Jesús, que aquest any haurà de pujar tres nivells més, és la restauració de la façana del Naixement. Es confia que estigui acabada el 2025 i es va fent per fases per evitar que tota la façana quedi coberta per una gran bastida.

Una exposició a Tòquio

Els responsables del temple també han donat a conèixer avui els hits de la programació cultual. Destaca, sobretot, l'exposició sobre Gaudí i la Sagrada Família que s'inaugurarà el 13 de juny a Tòquio, que serà itinerant i farà parada en dues ciutats japoneses més. A més, el temple acollirà, l'1 de maig, el concert de l'Orquestra Filharmònica de Berlín, que cada any fa un concert en un escenari emblemàtic d'Europa i aquest any ha triat Barcelona. I, el 26 de març, acollirà l'Orfeó Donostiarra, que cantarà per primer cop a la Sagrada Família.

stats