Barcelona
Societat Barcelona 05/01/2023

La superilla sentencia 73 arbres a l'Eixample (de moment)

L'Ajuntament ha hagut de retirar 108 arbres dels 1.083 existents, però n'acabarà plantant més de mig miler de nous

3 min
Una jardinera sense arbre en un dels nous trams de la superilla

BarcelonaLa nova superilla de l’Eixample portarà mig miler d’arbres nous a la zona, però mentre duren les obres el ciment sembla haver guanyat la partida al verd. Els veïns de la zona han vist com els últims dies els operaris treien –i en alguns casos talaven– 108 arbres. D'aquests, 35 s'han pogut replantar al viver municipal de Tres Pins o en altres punts de Barcelona, però n'hi ha 73 que no i que s’han hagut d’enviar a la planta de compostatge, admet l’Ajuntament. "Sap greu que tallin un arbre, si ha de ser una obra exemplar en sostenibilitat grinyola que s'hagin de tallar", explica l'Antoni, que viu a la zona que està en transformació.

L’Antoni s’hi va trobar quan tornava de comprar a principi de setmana. Explica que va veure un operari que estava serrant un exemplar, mentre una altra tècnica n'arrencava un altre situat a l'altra banda de la cruïlla. Després, els forats on abans hi havia la jardinera dels arbres es van cobrir amb ciment. El veí va publicar una imatge a les xarxes i la piulada va rebre la resposta de l'Ajuntament, que admet que ha hagut de retirar 108 arbres dels 1.083 existents a la zona, però que assegura que n'acabarà plantant més de mig miler de nous, amb la qual cosa s'acabarà guanyant –calculen– un 36% d'arbrat en comparació amb el que hi havia abans de la transformació la zona.

Per què no s’han pogut mantenir els arbres? El consistori argumenta diferents motius: o bé perquè hi van detectar una patologia, o bé perquè les arrels eren tan grans que no podien trasplantar-los o perquè es tracta de plataners, una espècie que s’intenta traslladar a altres zones de la ciutat pels efectes sobre les al·lèrgies en la població i altres patologies associades. “Jo no soc expert, però a primer cop d’ull semblaven sans”, apunta l’Antoni, que sí que explica que els dos arbres extrets quedaven "com un bolet" als extrems de les noves cruïlles. 

Tots els arbres de Barcelona estan censats i disposen d’una fitxa tècnica que recull el nom de l’espècie, les seves característiques, l’estat o si pateixen algun tipus de patologia. Els arbres més joves es revisen cada dos anys sistemàticament, i els de més edat, anualment. Malgrat tot, quan estan afectats per alguna actuació urbanística, apunten fonts municipals a l’ARA, se’ls torna a avaluar "amb criteris tècnics" per detectar si hi ha algun canvi respecte a l’última revisió. Aquesta informació, afegeixen les mateixes fonts, és la que ajuda els tècnics a acabar de decidir si l’arbre es podrà trasplantar al viver municipal de Tres Pins i tornar a la zona un cop acabada l’actuació, si estarà millor replantant-lo en un altre indret o si està afectat per una plaga o fong que posi en risc la seva viabilitat i la de la resta d'exemplars veïns.

Vista de les obres a la cruïlla dels carrers Rocafort i Diputació

L'Antoni, malgrat que agraeix la resposta i l'exercici de "transparència" del consistori a l'hora de respondre-li la piulada, manté els dubtes sobre el fet que una obra que ha d'implicar una millora en sostenibilitat urbana comporti el sacrifici d'alguns arbres. "És contradictori amb l'objectiu final de millorar la sostenibilitat de la zona, que crec que és encertat", insisteix en declaracions a l'ARA.

1.475 arbres al final de la transformació

Des de l'Ajuntament, les fonts consultades insisteixen que, quan acabi la transformació de la superilla de l'Eixample, "l'arbrat hi tindrà molt protagonisme". La zona sumarà 1.475 arbres de 54 espècies diferents, una part dels quals es col·locaran –asseguren les fonts consultades– a la part central del carrer "per poder créixer més i aconseguir més frondositat". També hi haurà uns 7.930 m² d’espècies arbustives i vivaces.

En el cas dels 108 exemplars retirats, el consistori insisteix que els tècnics han avaluat el seu estat de salut per decidir si es poden retirar sense malmetre'n les arrels i si són aptes per a un trasplantament futur. "Cada retirada d'arbre s'ha informat, com sempre es fa en aquests casos. En els àmbits on només es treu un arbre es posa un cartell informatiu davant el mateix arbre, i en punts on hi ha més arbres que s'han de treure es posa un avís d'escala als veïns", apunten. L'Antoni accepta l'explicació, però es pregunta si no es podria haver pensat en un disseny de l'espai que respectés tots els arbres originals.

Dos operaris preparant el nou paviment
stats