Soroll

Les terrasses de les places de Gràcia tancaran una hora abans durant l'estiu per evitar el soroll

Les restriccions horàries se sumen a les mesures del Pla de Places 2022 a Gràcia, que vol fer-les espais més familiars i veïnals

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Terrassa d'un bar ubicat a la plaça vila de Gracia al Barri de Gracia

BarcelonaLes terrasses de les places del Sol, la Vila de Gràcia, la Virreina, la Revolució i el Diamant a Barcelona tancaran una hora abans cada dia durant els mesos d'abril a octubre (temporada alta) i la resta de l'any també s'avançarà el tancament els caps de setmana i vigílies de festius. Així, entre setmana hauran de recollir a les 23 h i els caps de setmana a mitjanit. Per pal·liar l'efecte d'aquesta mesura, l'Ajuntament permetrà, durant els dies de reducció horària, que les terrasses de les places del Sol, de la Vila i Diamant tinguin dues taules més a partir de les 20 h. A la plaça de la Revolució s'afegirà una taula més durant tot el dia, mentre que a la plaça Raspall no es consolidarà la terrassa covid que hi ha ara. Pel que fa a la plaça Joanic, no s'aplicaran restriccions horàries de moment perquè l'Ajuntament assegura que la causa del soroll "no és la restauració". Les mesures entraran en vigor a principis de setembre; per tant, no afectaran les festes de Gràcia, que comencen el dilluns 15 d'agost.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquest matí les mesures que formen part del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030. Segons les dades municipals, els problemes de soroll a Gràcia són estacionals i per aquest motiu les accions preses a les zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN) no són estables durant tot l'any. "La mesura beneficiarà uns 700 veïns", ha augurat Badia, i afectarà uns 20 establiments. Amb aquestes ja s'han anunciat les accions per a la majoria de les declarades ZATHN de Barcelona.

Ús familiar de les places

A part de la limitació horària, també s'aplicaran mesures per fer menys sorollosa la recollida de la terrassa, com instal·lar taps de plàstic a les potes de taules i cadires o lligar els materials amb cadenes plastificades, es demanarà als establiments que llencin el vidre als contenidors durant el dia i no a la nit, limitar el nombre de concerts i esdeveniments i controlar la durada de la música ambiental. També es mantindrà la inspecció específica per controlar aforaments de bars i restaurants, s'augmentarà la presència policial i canviaran els horaris dels serveis de neteja. Es preveu la possibilitat que més endavant es redueixi també l'horari de les botigues d'aliments, com s'ha fet en alguns punts de Ciutat Vella i a Sant Martí.

Badia ha recordat que Gràcia té des de fa sis anys un pla que afecta les seves places per fer-les "més familiars i veïnals" amb accions com ara construir més parcs infantils o reubicar bancs, entre d'altres. Ha avançat que es faran més accions aprofitant els 14.000 euros de l'impost turístic que tenen a l'abast.

Sants-Montjuïc

El regidor també ha anunciat les mesures que es prendran al districte de Sants-Montjuïc, que presenta un "ús intensiu de l'espai públic durant l'horari nocturn". Als Jardins de la Mediterrània, els establiments hauran de tancar a la 1.30 h entre setmana i a les 2 h els divendres, dissabtes i vigílies de festius. En el cas de les terrasses, s'avança també el tancament a les 23 h entre setmana i a les 24 h els caps de setmana. A la plaça d'Osca i el Carrer Blai ja s'apliquen restriccions horàries.

Badia ha reconegut que "és una feina quirúrgica, carrer a carrer, plaça a plaça", i defensa que tenen "referents jurídics que la mesura és sòlida", però cal "mantenir el diàleg permanentment i fer els ajustos necessaris".

stats