Barcelona

Barcelona es dona dues setmanes per concretar les mesures antisoroll

Planteja avançar l'horari de restricció de venda de begudes alcohòliques i el de tancament de súpers 24 hores en alguns punts

2 min
La plaça dels Àngels, a tocar del carrer Joaquim Costa, és un dels punts negres del soroll a la ciutat

BarcelonaDesprés de confirmar que en els 11 punts identificats com a més crítics se superen de forma reiterada i àmplia els límits de soroll permesos a la nit, Barcelona té pendent concretar les solucions que pensa aplicar en cadascuna d'aquestes zones. Sobretot en aquelles com els carrers Escudellers o Joaquim Costa o el conegut com a Triangle Golfo del Poblenou, on els sonòmetres han detectat més d'una nit que se superava el límit més de deu decibels. El govern municipal s'ha compromès aquest divendres a tenir els plans enllestits en un termini de 15 dies. Ho ha fet per respondre a una petició d'ERC, que ha acusat els de Colau de no haver fet els deures per evitar que els veïns d'aquestes zones visquin castigats pel soroll.

Els republicans han portat al ple una proposició, que ha quedat aprovada amb els vots a favor del govern, JxCat i el PP, que a banda de fixar un termini de dues setmanes per concretar les actuacions, demana concretar un calendari per al seu desplegament i un sistema de control. El text defensa que en els punts on es consideri oportú s'han d'aplicar mesures com avançar a les 21 h l'horari en què es prohibeix la venda d'alcohol o fer que els súpers 24 hores hagin de tancar a les 22 h, que és el que ja s'ha anunciat a la zona de Pere IV, al Triangle Golfo, per fer front a la problemàtica del botelló. En aquesta zona, també és on es preveu començar a sancionar amb 600 euros les persones que beguin al carrer, perquè es considera que hi genera un problema greu d'ordre públic.

El text aprovat també demana fer públiques de manera continuada les dades recollides pels sonòmetres en aquestes zones i instal·lar-ne de nous en altres punts crítics. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha reiterat que les actuacions seran personalitzades per a cada espai. "Ho hem de tocar tot", ha dit en referència als botellons i a la restauració

Els grups que no han donat suport al text ho han fet argumentant que el govern de Colau no està garantint el compliment de l'ordenança de civisme, que és el que consideren que motiva bona part de les problemàtiques i que, en canvi, posa el focus en l'horari de les terrasses i els locals de restauració. "Han declarat la guerra a la restauració i a l'oci nocturn", ha lamentat Paco Sierra, de Cs, que ha acusat ERC de ser del "lobi dels llauners", ja que, segons Cs, facilita aquesta activitat promovent el tancament de locals. "La solució és controlar els carrers", ha insistit en la mateixa línia Óscar Benítez, de Valents.

També Junts i PP, tot i haver donat suport al text, han criticat la manera de fer del govern pel que fa a l'aplicació de l'ordenança de civisme. "Set anys de deixadesa de funcions del govern", segons Francina Vila, de Junts.

stats