SEGURETAT
Societat 04/09/2019

Els barris perifèrics alcen la veu contra la inseguretat

Grups ultres intenten instrumentalitzar les protestes però els veïns de Nou Barris i la Verneda els rebutgen

Jordi Mumbrú / Pau Esparch
3 min
Algunes de les veïnes que es van mobilitzar ahir a la tarda a la plaça Major de Nou Barris aprofitant la reunió amb l’Ajuntament.

BarcelonaLa sensació d’inseguretat que plana sobre els ciutadans de Barcelona ha encès també alguns barris perifèrics, especialment als districtes de Nou Barris i Sant Martí. Els últims dies han organitzat cassolades i també concentracions per demanar més agents al carrer. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va engegar dimecres una ronda de trobades amb els districtes de la ciutat en què participen, a més dels representants locals, comandaments dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana. Aprofitant que ahir feia la primera trobada a Nou Barris, un centenar de veïns de les zones més al nord d’aquest districte (Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona) es van manifestar per exigir més agents. Alguns veïns portaven pancartes en què es podia llegir: “Volem sentir-nos Barcelona”.

“Fa més de trenta anys que visc aquí però ara me n’aniria. Cada dia, a partir de la tarda, hi ha delinqüents i robatoris. No respecten res”, es queixava abans de la protesta la Rosa, una veïna de Torre Baró que havia sortit a comprar. Dues veïnes més, la Clara i la Montse, apuntaven que “hi ha molts robatoris i ocupes”. Tot seguit assenyalaven l’autobús que s’acabava d’aturar: “De tots els que hi pujaran, només dues persones picaran la targeta”. “El problema és la seguretat però també l’incivisme”, afegien. A Ciutat Meridiana, el Ricardo i el Jesús asseguraven que al barri “hi ha molta droga”. “Al vespre i a la nit es barallen entre si i un dia es van disparar trets”, recordaven mentre demanaven més agents: “Calen policies que passegin a peu, no amb cotxe”.

Però mentre alguns veïns parlaven ahir obertament d’inseguretat a les zones del nord de Nou Barris, no tothom ho valorava igual. “Hi ha una falta d’efectius policials que fa anys que reclamem”, va admetre ahir el president de l’associació veïnal dels Eucaliptus, Josep Carles Montiel, una de les entitats que formava part de la protesta. Tot i això, reconeix que, encara que “hi ha veus que parlen d’inseguretat per robatoris, alguns diuen que amb arma, o violacions”, cal assegurar-se si és així o si al darrere “hi ha l’extrema dreta, interessada a bombardejar” amb informacions falses. Segons les dades dels Mossos, entre el gener i el juliol d’aquest any els delictes denunciats a Nou Barris s’han mantingut gairebé estables: han pujat els robatoris violents però han baixat els furts.

Un dels coordinadors d’associacions de veïns i entitats de Nou Barris, Albert Recio, va considerar que els conflictes “van més enllà de la seguretat”, que pot haver generat algun problema en llocs concrets. La membre de la Xarxa 9 Barris Acull, Lourdes Ponce, va afegir que “el problema és l’habitatge”, pel fenomen dels pisos buits i les ocupacions, juntament amb la pobresa.

Al barri de la Verneda, a Sant Martí, també hi ha protestes contra la inseguretat. Els veïns fan cassolades cada dia i, com els de Nou Barris, demanen més policies i polítiques socials, sobretot davant l’emergència habitacional. En el seu cas, l’alarma contra la inseguretat la van generar tres ocupacions de locals que havien sigut entitats bancàries a la rambla Prim, on vivien persones que generaven conflictes. “No estem en contra de les ocupacions, al barri n’hi ha que no generen problemes, però n’hi havia tres de problemàtiques”, explica Sergio Pachón, membre de l’Associació de Veïns de la Verneda Alta. Els veïns es van mobilitzar el 8 d’agost, quan van veure que uns desconeguts intentaven ocupar un nou local. Des d’aleshores han aconseguit que el districte, la policia i les entitats bancàries reaccionessin, i han pogut fer fora els ocupes conflictius.

L’amenaça de l’extrema dreta

Durant les últimes setmanes, en aquests dos districtes s’hi han acostat moviments d’extrema dreta per intentar aprofitar la inseguretat per promoure idees racistes. Ponce va alertar que el partit ultra Vox “ha jugat un paper” als barris del nord de Nou Barris, on s’ha volgut vincular aquesta percepció amb la immigració. Montiel va reconèixer que Vox havia intentat influir-hi, però que els veïns volen fugir del seu discurs: “No estem disposats a deixar-nos manipular per l’extrema dreta”.

En el cas de la Verneda, membres de Vox es van presentar per oferir-los ajuda, però la resposta va ser clara: “Nosaltres som contundents: no volem que cap partit polític instrumentalitzi la qüestió, i encara menys gent que té discursos d’odi, racistes i, en definitiva, feixistes”, explica Pachón.

stats