Societat 18/09/2013

Bauzá renuncia als impostos verds i en canvi manté el decret que limita l'ús del català a les aules

El tribut balear dels envasos, cotxes de lloguer i grans superfícies no s'aplicarà per l'oposició empresarialEl tribut dels envasos,cotxes de lloguer i grans superficies no s’aplicarà per l’oposicióempresarial

Quim Torres
2 min

PalmaEs manté ferm en l'aplicació del tractament integrat de llengües (TIL) –el decret que limita el català a les aules que rebutja bona part de la comunitat educativa–, però retira els impostos verds que rebutja l'empresariat. El president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, ha anunciat aquest dimecres que renuncia definitivament a l'aplicació dels tres polèmics tributs: el dels envasos de begudes, el dels cotxes de lloguer i el de les grans superfícies comercials, que havien de recaptar 58,5 milions i havien aconseguit unir totes les patronals i associacions empresarials afectades en contra del Govern. La justificació de la retirada és la millora de la situació de les finances públiques de la Comunitat.

Bauzá ha fet l'anunci aquest matí aprofitant un esmorzar informatiu organitzat pel diari 'Cinco Días' a Palma. Ho ha comunicat en plena vaga indefinida del sector educatiu, quan el Govern s'enroca a aplicar el polèmic TIL sí o sí, malgrat que l'escola pública està aturada i els docents protesten al carrer. Sense manifestacions al carrer contra els impostos verds per part de les associacions empresarials que s'hi oposen, Bauzá els retira.

El Govern va entrar els nous imposts al Parlament el febrer passat, però la seva tramitació s'havia encallat per la forta oposició que va aixecar en col·lectius empresarials, també els propers al PP, que van protestar amb manifestacions i van mostrar una imatge d'unitat contra l'executiu mai vista fins ara −es va visualitzar al Parlament amb els portaveus de les patronals criticant el govern i aplaudint l'oposició−. La polèmica va provocar la caiguda del vicepresident econòmic de l'executiu, Pep Ignasi Aguiló, primera passa per reconduir la situació. L'arribada dels dos nous consellers econòmics va implicar un ajornament de l'aplicació fins a l'any vinent, que ara s'ha acabat convertint en una retirada.

El president ha argumentat que l'ampliació del límit de dèficit fixat pel govern central del 0,7% del PIB inicial a l'1,47% per enguany, la millora dels ingressos fiscals per la recuperació de l'economia i la reforma fiscal "en profunditat" que prepara l'executiu de Rajoy li permeten descartar la implantació dels anomenats impostos verds. En les darreres setmanes, el govern havia deixat entreveure que aquesta podia ser la sortida final, sobretot després que s'ampliés el sostre de dèficit i que es donés a conèixer que Madrid també prepara impostos que podrien anar en la mateixa direcció.

La retirada es dóna a conèixer l'endemà que s'hagi sabut que Balears és la comunitat de l'Estat que ha presentat un superàvit més elevat en els comptes públics durant la primera meitat de l'any, de 120 milions −un 0,46% del seu PIB−, fruit de les retallades portades a terme pel govern. A efectes pràctics, la no-aplicació dels imposts suposarà la retirada del projecte de llei per implantar els nous tributs, que havia quedat encallat al Parlament.

stats